Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 135

Temat: Dziwne stuki - lewy przód

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał kamal Zobacz post
    Bardzo słabej jakości są wahacze zamienniki. Ja będę niespełna w ciągu roku wymieniał trzeci raz górny wahacz. Oryginalny stukał po 110tysiącach, Lemforder wytrzymał ok.8-9tysiecy, a TRW padł po 6-7tysiącach. Teraz planuję kupić oryginalny górny i zastanawiam się co robić z dolnym czy regenerować cały wahacz za 580zł czy kupić zamiennika w granicach 700zł, cena 1410zł w ASO trochę mnie przeraża..
    No ja też się z tymi pukaniami męczę....zaczęło się rok temu... ciągłe wizyty na stacjach,szarpakach i kontrole...
    Na początku zaczęło się od lewego górnego....trochę się uspokoiło, następnie był prawy górny, później tylne łączniki stabilizatora..... chwila spokoju i od dłuższego czasu na nowo stuki....na dwóch stacjach zdiagnozowali tym razem dolny lewy wahacz....dziś wymieniony i dalej to samo.... stuka z lewej strony... nie mam już na to siły....
    Byłem przed chwilą w ASO sprawdzali i mówili żeby zacząć od gumy lewego amortyzatora....

Ale jak czytam że po 8-10 tyś wszystko pada z zamienników to trzeba chyba od początku zacząć badać elementy dopiero co wymienione....
    masakra.... nie wiem już co z tym zrobić...

Od czego byście zaczęli.... możliwe to z tymi drążkami stabilizatora żeby stacja tego nie wykryła.... albo z tą gumą na amorku - ciężko się do tego dobrać??

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez tropik ; 25-03-2014 o 17:29

Użytkownik Rowerzysta Avatar qooba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    było 159 SW 1.9 JTDm 16V, jest skoda, będzie Giulia :)

Domyślnie

Cytat Napisał tropik Zobacz post
    Od czego byście zaczęli.... możliwe to z tymi drążkami stabilizatora żeby stacja tego nie wykryła.... albo z tą gumą na amorku - ciężko się do tego dobrać??

Pozdrawiam
    Możliwe! W Grande Punto mojej żonki na trzech stacjach nie mogli zlokalizować przyczyny stukania z przodu auta. Pomogła wizyta w sklepie z częściami ASO i pytanie, co najczęściej sprzedają Okazało się, że górne mocowanie amortyzatora - strzał w dziesiątkę!

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Ja wymieniałem w grudniu wszystkie przednie wahacze na zamienniki TRW (przy przebiegu 176 tys. km). Aktualnie mam 181 tys. km i lewy przód coś stuka na nierównościach

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16v

Domyślnie

Cytat Napisał zwoli Zobacz post
    u mnie tak stukało jak śruba od amortyzatora ta od góry sie poluzowała sama.Drążki kierownicze nie stukają tylko nosi auto po drodze,ostatnio wymieniałem i jeden miał bardzo duży luz. Nic nie stukało tylko po zmianie kół na letnie ujawniło się "myszkowanie" auta po całej drodze.
    Nosi po drodze i myszkowanie - chodzi ci o to, że samochód jest wrażliwy na koleiny, a nawet nierówności na drodze? Ja jak przyspieszam, np. przy wyprzedzaniu to muszę "mocno" trzymać kierownice, bo alfa jedzie gdzie chce. Trzeba po prostu korygować tor jazdy podczas zmian pasa. To samo przy hamowaniu, np. gdy nawet z małą prędkością dojeżdżam do świateł - koleiny.
    Winą są drążki?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Klejek
    Mieszka w
    Białobrzegi/Mińsk Mazowiecki
    Auto
    alfa romeo 159 1,9 JTDM 16V

Domyślnie

u mnie przez chwile sie cieszyłem, bo myślałem że sworzeń wahacza górnego, jednak po 200km po wymianie problem powrócił..przypomnę ,że dotyczy stuków przy ruszaniu i przy manewrach parkingowych... teraz jeszcze doszło, że jak spokojnie ruszam, albo jak na rondo wjeżdżam to stukom towarzyszy jakby zgrzytanie/ trzeszczenie jaby coś miało spore przeciążenie... jakieś pomysły?? ktoś miał coś podobnego??

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Klejek Zobacz post
    u mnie przez chwile sie cieszyłem, bo myślałem że sworzeń wahacza górnego, jednak po 200km po wymianie problem powrócił..przypomnę ,że dotyczy stuków przy ruszaniu i przy manewrach parkingowych... teraz jeszcze doszło, że jak spokojnie ruszam, albo jak na rondo wjeżdżam to stukom towarzyszy jakby zgrzytanie/ trzeszczenie jaby coś miało spore przeciążenie... jakieś pomysły?? ktoś miał coś podobnego??
    Mam podobnie już do ok. 6 miesięcy i obstawiam dolny wahacz.
    Teraz poluje na wahacz Magneti Marelli, ponieważ podobno od 2008 to ta firma robiła wahacze na pierwszy montaż.
    Ja wymienię dolny wahacz i nie pomoże to zostanie mi tylko do wymiany poduszka amortyzatora albo stabilizator - nic innego już chyba nie może stukać i trzeszczeć.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

dolny niby miałem wymieniany rok temu,ale powiem żeby się jeszcze jemu dokładniej przyjżeli.... A tymczasem ja zaczynam od najtańszych czyli drążki i łączniki... później będę szedł dalej, łożyska amortyzatorów, przeguby a jak po drodze problem gdzieś się nie rozwiąże to zostanie już chyba tylko maglownica.....

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Sprawdzałeś przeguby wewnętrzne?

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

I tu się podłącze pod temat. Objawy stuki w prawym nadkolu, metaliczne. Kilka miesięcy temu wymiana wahacza górnego i dalej to samo. Sugestia mechanika zbyt duży luz na listwie maglownicy. Dzisiaj jechałem z wymienioną maglownicą na używaną (miała lekki luz na listwie, którego nie sprawdziłem)i też stuki występują choć nieco rzadziej, natomiast auto trzyma się jakby pewniej na drodze w teście łosia. Nie wiem czy regenerować magla, kupić nowego czy to coś innego...

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek_inf Zobacz post
    Sprawdzałeś przeguby wewnętrzne?
    powiem chłopakom jak będę wymieniał drążki i łączniki, chyba że jest możliwość jakoś samemu to sprawdzić bez kanału ??