Sluchaj, roznice nie sa wielkie, ale jednak. Ja po przesiadce z 215/55/16 na 235/45/18 przestalem sie zawieszac na zjezdzie na parking pod praca i przelatuje bez problemu. Wczesniej haczylem i to paskudnie.
Sluchaj, roznice nie sa wielkie, ale jednak. Ja po przesiadce z 215/55/16 na 235/45/18 przestalem sie zawieszac na zjezdzie na parking pod praca i przelatuje bez problemu. Wczesniej haczylem i to paskudnie.
215/55/R16 = uważanie na średnio wysokich i wysokich progach + uwaga na głębokie koleiny. Ale parę dni i można nauczyć się, jak się w miarę pilnować. Ale fakt faktem - przy 'ambitniejszych' odcinkach tras koncetracja na szukaniu optymalnej ścieżki to dochodzi do 150%
no może i fakt... Wiadomo, że ceny opon będą wyższe, ale z kolei nie będzie to jakaś kosmiczna różnica i nie będzie to wydatek coroczny... Jak już coś raz zrobie to mam spokoj na jakis czas, więc może jednego roku trzeba wpadkowac 4tys a przez następne kilka lat dokładasz tylko eksploatacje (oleje, filtry).
Praktycznie każdy kto jeździ 159 na 205/55/16 myśli od razu o podwyższeniu auta. Kończy się na 205/60/16, 215/55/16 lub 225/50/17.
Opony podałem jako przykład. Sporo części jest nieco droższych, czasem brakuje zamienników, nie ma takiego wyboru części jak do Skody Octavii. To auto zwyczajnie nie jest tanie w eksploatacji. I niestety używany zajeżdżony egzemplarz potrafi się drogo zepsuć. Nie ma sensu dramatyzować, ale trzeba to wziąć pod uwagę. Skoro masz budżet 20.000 zł to warto o tym wspomnieć. Wśród aut za 20.000 zł na pewno trudno trafić auto niezajeżdżone.
Na oponach 205/55 zasunęlem już na koleinach dwa razy, na szczęście sankami, a nie miską.
Co do kwoty.
Ja za taką kwotę kupiłem swoją, oprócz nawi klimy 3 strefowej ma wszystko, ale..... W zamian za to skrzynia do robienia. Więc całościowo wyjdzie więcej.
Ogólnie za tą kwotę da się, ale albo golasa, albo z historią, albo z czymś do robienia, albo trafisz ten 1% igieł za niską cenę.
I taka porada.
Dzwoniąc za autami często słyszałem frazę, że wachacz świeżo wymieniony lub dwa.
Nie wierz w takie bzdety, bo zazwyczaj taka wymiana nasmarowanie gum silikonem
Za wymieniony rozrząd też nie warto dopłacać, lepiej zrobić to już po zakupie.
Dozbieraj sobie kolego tak do 23-25k i możesz zacząć szukać , tylko sprawdź dokładnie auto przed zakupem żebyś nie kupił trupaW tych kwotach można kupić już dobrą 159 , znam to z autopsji
![]()
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
No tak zapewne zrobie bo w temacie mam napisane +/- 20tys, wiec pewnie cos kolo 23 moze byc![]()
za ponad 30 też można kupić sklejankę ze wszystkiego co było pod ręką. Dokładne sprawdzenie przed zakupem to podstawa!!
http://www.forum.alfaholicy.org/pora...szczepana.html
Przeczytaj, znajdziesz odpowiedzi na wiele nurtujących Cię pytań kolego
Pozdrawiam