Ja kilkukrotnie testowalem wszystkie zawory i z10 razy uruchanialem pompę. I dopiero poszło. Przed tym nie mogłem w ogóle odpowietrzyc układu
Ja kilkukrotnie testowalem wszystkie zawory i z10 razy uruchanialem pompę. I dopiero poszło. Przed tym nie mogłem w ogóle odpowietrzyc układu
I tym testem wlasnie uruchamialem pompe. Tyle mozna chyba tylko zrobic.
Jak pisałem robiłem wszystkie testy kilkukrotnie, ale tylko na włączonej stacyjce bez dotykania hamulca.
Czy może należy to robić na włączonym silniku? Co z pedałem hamulca w tym czasie? Nie ruszać?
Ja robiłem to i na odpalonym i na samym zapłonie. Pedału raczej nie ruszyłem. Może że 2 razy żeby sprawdzić czy coś się w ogóle dzieje, no i działo się :-D
Wymiana przewodów hamulcowych niestety nie pomogła. Dalej prawy przytrzymuje.
Czy przez brak płynu pompa albo moduł ABS mogły się uszkodzić?
Alfa wróciła do żywych.
Po dwóch tygodniach mojej zabawy, dwóch kolejnych tygodniach w warsztacie i po wymianie serwa wszystko wróciło do normy.
Złoty miałeś rację od pierwszej odpowiedzi na mojego posta.
Hamulec blokował mocno prawy tył-lewy przód i lekko druga para.
Podnosząc jedno koło nie byłem w stanie tego stwierdzić.
Dla wieloletniego serwisanta ASO bardzo dziwny przypadek wręcz niewiarygodny i niespotykany. Nie przypomina sobie, żeby kiedykolwiek w Alfach wymieniał serwo.
To dzienny ten serwisant, ja szukając odpowiedzi na mój problem wpadłem na kilka tematów o blokowaniu kół właśnie przez wadliwe serwo..
Jak pytałem u okolicznych mechaników to rozkładali ręce.
Ja również wpadłem na raptem kilka tematów o serwie, ale zgodnie z sugestią mechaników traktowałem to jako ostateczność... Widać nie jest to element, który ulega awarii, ponieważ nawet w częściach zamiennych nie jest praktycznie dostępny.
Niestety przypadki chodzą po ludziach (i Alfach też jak się okazuje)...
W takim razie jak należy odpowietrzać alfe żeby problem znowu się nie pojawiał. Z wcześniejszych postów wynika że złe odpowietrzanie kończy się wymianą serwa lub regulacją trzpienia. U mnie to 2gie pomogło na trzymające hamulce. Wiec jak uniknąć tego ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Podobnie jak wyżej pisali koledzy, tez pierwszy raz z padającym serwem spotkałem się w mojej 156.
Wygląda na to że serwo pada przy odpowietrzaniu hamulców systemem 'pompuj - trzymaj'. Może zbyt głębokie wciśnięcie pedalu hamulca powoduje uszkodzenie mechanizmu serwa.
Wiec odpowietrzamy hamulce albo sprzętem do tego przeznaczonym albo kombinujemy w garażu np z kompresorem.
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka