Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 101

Temat: Skrzypiące zawieszenie

77alfisti
    Gość

Domyślnie

po wizycie na stacji diagnostycznej dalej nic nie wiem a skrzypi jak skrzypiało, wyraźnie gumowe skrzypienie, tuleje bez luzów, sworznie bez luzów, amortyzatory sprawne, sam już nie wiem, pozostaje jeszcze gumka na stabilizatorze, zaczyna mnie irytować to upierdliwe skrzypienie
    michal87tg jeżeli zaciera się łożysko górnego mocowania amortyzatora to wyraźnie słuchać takie metaliczne strzelanie podczas skręcania kierownicą w lewo lub w prawo

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

witam!!!w mojej alfie często skrzypi z rana jak jest wilgotno na dworze,po południu jak wracam z pracy jest cichutko.
    obstawiam na przedni górny prawy wachacz z racji jego konstrukcji.poza tym z tamtej okolicy dochodzi ten uciążliwy dźwięk.

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał 77alfisti Zobacz post
    po wizycie na stacji diagnostycznej dalej nic nie wiem a skrzypi jak skrzypiało, wyraźnie gumowe skrzypienie, tuleje bez luzów, sworznie bez luzów, amortyzatory sprawne, sam już nie wiem, pozostaje jeszcze gumka na stabilizatorze, zaczyna mnie irytować to upierdliwe skrzypienie
    michal87tg jeżeli zaciera się łożysko górnego mocowania amortyzatora to wyraźnie słuchać takie metaliczne strzelanie podczas skręcania kierownicą w lewo lub w prawo
    Łożysko u góry amora mam przesmarowane a i tam nic nie było widać :/ mnie to też irytuje bo jedziesz i nie zwracaja uwagi na auto tylko na skrzypienie :/ u mnie dźwięk wychodzi jakby za tarczy hamulcowej w sobotę będę wszystko rozbierał i sprawdzał zobaczymy co z tego będzie :/ a w jakim miejscu u Ciebie skrzypi?

---------- Post dodany o godzinie 20:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:44 ----------

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    witam!!!w mojej alfie często skrzypi z rana jak jest wilgotno na dworze,po południu jak wracam z pracy jest cichutko.
    obstawiam na przedni górny prawy wachacz z racji jego konstrukcji.poza tym z tamtej okolicy dochodzi ten uciążliwy dźwięk.

pozdrawiam!!!
    No tak ale ja dopiero co wymieniłem oba górne wahacze i dalej to samo :/

adasco
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Majka Zobacz post
    Teorie o skrzypiącym zawieszeniu w zależności od pogody słyszałam już kilka razy przy mojej przygodzie z AR. Osobiście nie przyjmuję tego do wiadomości
    Moja tez tak ma. Im zimniej - tym bardziej skrzypi zwykle.... po prostu guma mniej elastyczna. I niestety - oznacza to konczenie sie wahacza. Snarowanie pomaga, ale na krotko.
    Skrzypiec moze tez gorne mocowanie kolumny, tam w kielichu. Ale to uslyszysz skrecajac kolami.

Marcin łuczak
    Gość

Domyślnie

miałem podobnie umnie ejdnak do wymiany były tylne gumy łaczników po wymianie wszystko ustapilo

mnap86
    Gość

Domyślnie

Poniewaz mam zamiar wymieniac amortyzatory i hamulce, a moje zawieszenie tez skrzypi jak stary tapczan.. taka prosba.

Czy ktos moglby wymienic wszystkie elementy zawieszenia lacznie z iloscia sztuk?

Bylem na diagnostyce i gosc stwierdzil, ze luzow nie ma, takze on by nic poza amortyzatorami nie robil. Ale jak obejzalem jedna gume, tuleja na wahaczu dolnym to jest poszarpana. Cos tam wiem, ale wolalbym jakby ktos mi spisal komplet, co bym nie musial domawiac i co by auto nie stalo tydzien na warsztacie.

BENNY
    Gość

Domyślnie

Ja mam podobne objawy skrzypienia ( wyraźnie w okolicy górnych wahaczy - skrzypi rano jak stary tapczan ). W weekend spróbuję podjechać gdzieś na sprawdzenie luzów zawieszenia, bo choć ich w ogóle nie odczuwam - ( wręcz przeciwnie, auto jest bardzo sztywne i dobrze się prowadzi ), to jednak chcę poznać przyczynę skrzypienia i ją zlikwidować, bo strasznie mnie irytuje.
    W związku z tym pytanie. Jakiej firmy wahacze polecacie ( górne, dolne )? Nie interesuje mnie cena, lecz to, żeby problem był profesjonalnie rozwiązany, czyli jakość . Może ktoś ma namiary na jakiś sklep internetowy i może z czystym sumieniem polecić towar?
    Z góry dzięki za info

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

widzę że większość z nas ma podobne problemy,a to tym bardziej jest irytujące że dba się o samochód jak najlepiej,wszystko co konieczne a nieraz i nie konieczne wymienia...
    i dalej to samo!samochód ślicznie wygląda a skrzypi gorzej niż wóz drabiniasty.

jeździłem wcześniej 18-to letnią vectrą A i tam nie było takich problemów z zawieszeniem.

moja druga ulubienica...

ViP Alfa i Omega Avatar rdk_
    Mieszka w
    [ Płock ]
    Auto
    AR 159 [2.4 JTDm 20v]

Domyślnie

no i kilka dni temu rowniez i mnie ten problem zlapal.. po wizycie na stacji diagnostycznej do wymiany

-sworznie wachaczy gornych przod x2
    -tylna tulejka prawego przedniego wachacza
    -drazek tylny lewy
    -tulejka podpierajaca stabilizator z przodu

i tutaj nasuwa sie pytanie(a) .. Czy sworznie wachaczy gornych ( przod ) mozna wymienic ? czy trzeba kupywac nowe wachacze? diagnosta pow ze on sam nie wiem jak jest to w AR.. Czy mam wymienic tylko to co mi podal czy lepiej juz wszystko x2 ? No i oczywiscie jaki koszt "calej imprezy" (samych wypisanych czesci) ?

pozdrawiam
    Anonima Lombarda Fabbrica Automobili

Alfa Romeo 156 [1.8 T.S 16v 144HP 2001r ] SPORTPACK / Berilna / 2008-2011r
    Alfa Romeo 156 [2.4 JTD 10v 136HP 1999r ] SPORTPACK / Berilna / 2011 - .....
    Alfa Romeo 159 [2.4 JTDm 20v 200HP 2007] SPORTWAGON / 2018-.....

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał radooo Zobacz post
    no i kilka dni temu rowniez i mnie ten problem zlapal.. po wizycie na stacji diagnostycznej do wymiany

-sworznie wachaczy gornych przod x2
    -tylna tulejka prawego przedniego wachacza
    -drazek tylny lewy
    -tulejka podpierajaca stabilizator z przodu

i tutaj nasuwa sie pytanie(a) .. Czy sworznie wachaczy gornych ( przod ) mozna wymienic ? czy trzeba kupywac nowe wachacze? diagnosta pow ze on sam nie wiem jak jest to w AR.. Czy mam wymienic tylko to co mi podal czy lepiej juz wszystko x2 ? No i oczywiscie jaki koszt "calej imprezy" (samych wypisanych czesci) ?

pozdrawiam
    jak już chcesz kupować tyle to kupuj wszystko po 2 bo wymienisz jedna stronę a za chwile druga zacznie trzaskać a najgorsze może być to że i ta którą wymieniłeś możesz jeszcze raz wymienić a części poszukaj na allegro ale trochę cie to przyjdzie górne ok 160-200 zależy od producenta a dolne 300-350 ( oczywiście przód ) bo ja tylko z przodu miałem problemy

---------- Post dodany o godzinie 12:22 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:18 ----------

Chciałem zakomunikować że udało mi się usunąć uciążliwe skrzypienie okazało się jak mój tata na to zerknął że na dolnym wahaczu była pęknięta guma przegubu no i tam dostała się woda i dalej wiadomo co było denerwujące skrzypienie ale z racji tego że wahacz jest dobry i nie ma luzów strzykawka i olej pomogło w 100%