- chyba w format string.
-- domyślnie powinien wyświetlac 4 miejsca dla stringu. (np. 0.852)
- chyba w format string.
-- domyślnie powinien wyświetlac 4 miejsca dla stringu. (np. 0.852)
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Dzięki, już znalazłem. Jednak napięcia są całkowite, więc ten parametr jest do niczego. Jest za to drugi: SAE.VPWR (Contol module voltage) i tam już są normalne wartości napięcia - na wolnych obrotach od 14 do 14,1 V, podczas szybkiego wzrostu obrotów spada do 13,2 V, ale to chyba normalne?.
2015-12-15.zip
Ostatnio edytowane przez Roman35 ; 15-12-2015 o 10:59
- prośba także abyś z logami podpinał także plik *.cfg (save konfiguration) aktualny.
- bez tego pliku nie można odczytać nowych, dodanych parametrów przez ciebie, np. SAE.VPWR.
- przy próbie dodania tego parametru do wykonanego logu, program ten parametr ignoruje (bo zrobił pre-kompilację)
- dzieki za cfg.
- zwraca uwagę dość niska temperatura płynu w chłodnicy w czasie jazdy, ale chyba TTTM (ten typ tak ma).
- sprawdziłem na swoich logach i nigdzie nie ma powyżej 83 st C w czasie jazdy.
Ile powinno wynosić napięcie na biegu jałowym?
Po dzisiejszych pomiarach zauważyłem dziwną rzecz: po nocy na wolnych obrotach napięcie akumulatora było około 13,8V, po kilkunastu minutach jazdy wrosło do ponad 14V. I po kilkunastu minutach dzisiaj ustało szarpanie.
Wczoraj napięcie było od razu ponad 14V i wczoraj nie szarpało, ale może to zbieg okoliczności.
jak masz możliwośc to ja bym podłądowywał każdego dnia...
idzie zimniej i następnego dnia bym zobaczył czy szarpie na podładowanym akumulatorze...
bo tak na prawdę w logach Scan xl Pro nic tragicznego nie ma...
Dzisiaj były te same wskazania akumulatora, ale nie szarpało.
No nic, chyba nic tu nie wymyślimy. Chyba przyszedł czas zrobić im prezent na święta i znowu to zgłosić, niech się martwią.
Jeszcze ostanie pytanie: po co tu jest parametr 'Pozycja przepustnicy', który się zwiększa wraz z dodaniem gazu? Z tego co wiem, tutaj przepustnica jest zawsze otwarta (zresztą już ją kiedyś wymieniali).
no to mnie zaskoczyłeś, czyżby przepustnica była tylko do gaszenia silnika w silniku benzynowym ? coś mi tu nie gra, z logów wynika, że naciskanie pedału gazu jest odwzorywane poprzez ruch liniowy przepustnicy...Z tego co wiem, tutaj przepustnica jest zawsze otwarta.
Tak mi chyba mówili w ASO, zresztą tutaj na forum też była o tym mowa. Albo im powiedziałem w ASO to co przeczytałem, zresztą już nie pamiętam.
To co piszesz by się zgadzało, ale nie zawsze. Podczas normalnej jazdy jest taka zależność (czerwony - obroty, zielony - pedał przyspieszenia, żółty - prędkość, niebieski - przepustnica):
Podczas ruszania takiej zależności już nie ma.
Tutaj ruszanie z szarpnięciem (zaważyłem, że wtedy zawsze na chwilę przepustnica się zamyka, przynajmniej w logach, i chyba wtedy jest to szarpnięcie). Właściwie na każdym wykresie, kiedy wystąpiło szarpnięcie jest podobnie. Nieraz po ruszeniu z szarpnięciem samochód jakby mulił na dwójce, więc może nawet to jest ta sytuacja na tym wykresie (przepustnica na dwójce zamknięta?). Na kolejnym obrazku już jest otwarta.
Tutaj ruszenie bez szarpnięcia - przepustnica otwarta cały czas podczas ruszania i zawsze jest podobnie bez szarpnięcia:
Tylko na ile można wierzyć tym wykresom, bo jak pisałem, przepustnica była już wymieniana z innego samochodu, który jeździł dobrze i nic nie pomogło.
O tym jeszcze chyba nie pisałem, ale raz zdarzyło się, że zmianie biegu na trójkę i próbie przyspieszenia silnik jakby zgasł na chwilę, aż samochodem rzuciło. Ale wystąpiło to tylko raz i wtedy nie robiłem logów, dlatego teraz zawsze jeżdżę z podłączonym laptopem - może się uda uchwycić ten moment.
Ostatnio edytowane przez Roman35 ; 19-12-2015 o 18:27