Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Temat: Alfa 159 kontra???

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Piaseczno/Prażmów
    Auto
    159/GTV SPIDER

Domyślnie

Witam,

a ja powiem tak - dwa miesiące temu kupiłem 159/1,9/150 z 2008 z całą świadomością że kupuje samochód strasznie zaniedbany ale tani i z niskim przebiegiem (łyse opony, zbiorniczek płynu wspomagania nie wymieniony, filtr powietrza w kabinie nie wymieniany od nowości !!!! itd, itp) - jak już go wyprostowałem to finansowo wyszedł tak jak bym kupił zadbany egzemplarz - przy czym wiem że wszystko mam na tip top (rozrząd, wszystkie płyny, tarcze, klocki itp.itd) - jak ma się zaprzyjaźnionego mechanika to można i tak :-).

Ale ja nie o tym .
    Teraz jeżdżę i ....... już bym takiego nie kupił .....
    Kupił bym 2,4 najlepiej Q4 w TI :-))
    Apetyt rośnie w miarę jedzenia a do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja :-).

Ps - jako że przebieg jest 80 tys ( sprawdzony wiec raczej realny) na razie nie ruszałem ani klap ani dpf ani egr - może w lato rozbiorę dolot i wyczyszczę - a wywalę komplet przy około 150tys ( a właściwie do EGR był czyszczony przy wymianie rozrządu 20 min roboty - nawet nie był bardzo zarośnięty)

Mark.87
    Gość

Domyślnie

Właśnie kolego kupię 1.9 a potem będę żałował. A jednak 200/210 koni to duża różnica w porównaniu z 150. Poza tym gdyby było mało zawsze można zrobić chip . choć myślę że jak dla mnie seria wystarczy. Zawsze chciałem dużego i mocnego diesla , bo benzyna już mi się znudziła

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Mark.87 Zobacz post
    Też bym wolał 2.4 bo zawsze to więcej mocy itp. A co do programu to takie coś nie wchodzi w grę. Jak już to tylko seria. Poza tym większy koszt w r5 pewnie nie wiele więcej jak w 1.9. A spalania się nie boję
    Czemu nie bierzesz pod uwagę programu? Jak ktoś jest świadomym użytkownikiem to prawie same plusy. Zdecydowanie lepsza dynamika a paradoksalnie spalanie niższe. W tym silniku dobrze napisany program nie powoduje niegatywnych konsekwencji. Trzeba tylko ogarnąć egr-a i dpf-a najlepiej ale nawet bez programu warto to zrobić. Owszem dwumasa i skrzynia dostają bardziej po tyłku ale zależy to przede wszystkim od stylu jazdy. jtd zalicza się do silników, w których po czipie można zrobić setki tysięcy kilometrów bez żadnych negatywnych konsekwencji.

Mark.87
    Gość

Domyślnie

To tak szczerze ile kosztuje taki chip u pewnej osoby? Zamiast chipa wolał bym dpf usunąć i mieć spokój. Poza tym po co obciążać sprzęgło dwumas itp.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

http://motoryzacja.interia.pl/samoch...zl,nId,1925438

a gdzie tu alfy ?? oprawione ciekawym komentarzem

Chipa to sobie zostaw na sam koniec, jak wszystko fajnie zrobić to co najważniejsze z pakietu startowego

Mark.87
    Gość

Domyślnie

Wiem, chip to tylko w ostatecznosci, najpierw mechanika i kosmetyka bo nie nawidze brudnego auta z zewnatrz jak i w srodkuu. no a silnik musi byc czysciutki

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał Mark.87 Zobacz post
    Wiem, chip to tylko w ostatecznosci, najpierw mechanika i kosmetyka bo nie nawidze brudnego auta z zewnatrz jak i w srodkuu. no a silnik musi byc czysciutki
    Zewnątrz i wewnątrz się zgadzam. Detailing podstawa )
    Ale pod maską.... ja wolę mieć naturalny kurz. Bez mycia bo tam powinno być sucho i brudno

Mark.87
    Gość

Domyślnie

A ja sie nie zgodze, pod maska tez powinno byc czysto , jak pozadek to wszedzie
    tak jak tu
    a to moje autko ktore mylem co dzien ze wzgledu na biale kola
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pobrane.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	13.8 KB
ID:	184004   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1444327932163.jpg
Wyświetleń:	177
Rozmiar:	40.8 KB
ID:	184005  
    Ostatnio edytowane przez Mark.87 ; 22-11-2015 o 11:34

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Powiem Ci, że jak dla mnie to 2.4 JTDm tyłka nie urywa w 159.

Jest to żwawy i dynamiczny samochód ale nic poza tym. Ja na wiosnę najprawdopodobniej będę się decydował na chip, bo zwłaszcza na niskich obrotach naprawdę nie ma czym jechać.
    W każdym Turbo Dieslu nie ma czym jechać 'pod turbiną'.

Przejedź się czymś od VAGa... tam pod turbiną szybciej jestem w stanie iść piechotą.

Mark.87
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał hideto Zobacz post
    W każdym Turbo Dieslu nie ma czym jechać 'pod turbiną'.

Przejedź się czymś od VAGa... tam pod turbiną szybciej jestem w stanie iść piechotą.
    A przejedz sie kolega czyms co ma zmienna geometrie w turbo to zobaczysz jak diesel moze ciagnac od dolu, lepiej jak benzyna