Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Temat: Historia zakupu - Historia sprawy

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

no raczej sa
    nawet skonczony debil nie daje gwarancji bezwarunkowej :-)

Użytkownik Embrion
    Auto
    clio

Domyślnie

owszem taka propozycja padła, natomiast po co ubezpieczać coś co jest "w perfekcyjnym stanie technicznym" i "nie wymagające wkładu finansowego" i "na wiele tys. jazdy" ?

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    no raczej sa
    nawet skonczony debil nie daje gwarancji bezwarunkowej :-)
    różnie się zdarza czasem sprzedający nie jest do końca świadomy na jakich warunkach udzielił gwarancji

§ 1. Udzielenie gwarancji następuje przez złożenie oświadczenia gwarancyjnego, które określa obowiązki gwaranta i uprawnienia kupującego w przypadku, gdy rzecz sprzedana nie ma właściwości określonych w tym oświadczeniu. Oświadczenie gwarancyjne może zostać złożone w reklamie.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    Każdy samochód posiada 3 miesięczną gwarancje rozruchową? Są jakieś jej warunki?
    No to 3 miesięczną czy rozruchową? Bo to mogą być dwie różne rzeczy
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    No toś mu kurde doradził. Pewnie, najlepiej sprzedać i zachować się identycznie jak nieuczciwy sprzedawca...
    Moim zdaniem jeśli auto ma kręcony przebieg, było naprawianie blacharsko o czym sprzedawca oficjalnie zaprzeczał to sprawa jest do wygrania. To że układ napędowy dogorywa jako wadę ukrytą w momencie zakupu udowodnić bedzie chyba najtrudniej.
    Napisz do Auto Świat Poradnik, oni w każdym numerze z czułością opisują tego typu "dealerów" więc może i tym się zajmą jeśli dostarczysz odpowiednich dowodów.
    Tak jak Twój Nick sugeruje, bądź Twardy. Nie daj się oszukać.
    Trzymam kciuki i życzę powodzenia.
    Pozdrawiam.
    Rafał
    Ciekawe u nas, w Polakach, jest to, że od razu, w podświadomości, jest domniemanie oszustwa. Otóż tak nie jest.
    NIC nie stoi na przeszkodzie sprzedać ten samochód z podaniem co w nim jest zepsutego i w cenie adekwatnej do stanu.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał ap2 Zobacz post
    Ciekawe u nas, w Polakach, jest to, że od razu, w podświadomości, jest domniemanie oszustwa. Otóż tak nie jest.
    NIC nie stoi na przeszkodzie sprzedać ten samochód z podaniem co w nim jest zepsutego i w cenie adekwatnej do stanu.
    Twoim zdaniem zatajenie prawdy nie jest oszustwem?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar duch-dziadka
    Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Mnie również nie podobają się wpisy mówiące: daj sobie spokój.

Ja bym walczył, ale w trochę inny sposób. Poświecić kilka dni. Pojechać do komisu jeśli koleś znowu Cie oleje to zwyczajnie stanąć przed jego domem tą Alfą i mieć przygotowany transparent, że tutaj gość oszukuje ludzi. Ewentualnie każdego wchodzącego do tego komisu i handlu ostrzegać przed zakupem auta u tego człowieka.
    Dzień, dwa trzy jak koleś poczuje, że nic nie sprzeda i zrobisz mu złą reklamę to z pewnością pęknie. Na każdego jest sposób tylko trzeba być wytrwałym i umieć walczyć o swoje. Jeśli prawo nie jest po Twojej stronie to czasami trzeba swoimi metodami dochodzić owej sprawiedliwości.

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Zacznij od tego, co najłatwiejsze - w odpowiednim wątku forum poproś o sprawdzenie VIN, po drugie sprawdź wpisy z książki serwisowej (mam nadzieję, że takową posiadasz), poproś kogoś kto mówi po niemiecku, żeby tam zadzwonił - przecież nie musi to być ASO Alfy, a wówczas w Bielsku nic Ci nie pomogą, chociaż zadzwonić i zapytać nie zaszkodzi.
    Ważną sprawą byłoby dotarcie do poprzedniego właściciela, jeśli masz Brief i niemiecki dowód rejestracyjny, to nie powinno to być trudne, w czasach facebooków, twiterów itd. itp. (ja, tak skontaktowałem się z właścicielem mojej alfy, ponieważ kupiłem ją w niemieckim komisie), jeśli byś dysponował dowodem w postaci oświadczenia poprzedniego właściciela, dotyczącego przebiegu samochodu, to sprawa zaczęłaby nabierać rumieńców.

W najmniejszym nawet stopniu, nie słuchaj tych, którzy podpowiadają Ci odpuszczenie tematu, bo to również dzięki nim, mamy takich sprzedawców/komisantów.

Też byłem w Częstochowie w komisie, ale na pewno to nie ten, bo w tamtym były nie tylko Alfy - takich bzdur, jakich nasłuchałem się od gościa obwieszonego złotem, to chyba nigdy przedtem, ani nigdy potem nie już nie słyszałem - suma, summarum, okazało się, że Alfa, którą przyjechałem obejrzeć, jeździła w Niemczech jako nauka jazdy - "złoty" wił się jak piskorz, aż w końcu stwierdził, że powinienem się z tego cieszyć, bo samochody nauki jazdy w Niemczech, są poddawany bardziej szczegółowym przeglądom technicznym - gostek był tak żałosny, że aż było żal słuchać tych jego bajek.
    Z książką serwisową sprawa była banalnie prosta, wystarczyło w google wpisać nazwę rzekomego serwisu w Niemczech, którego nazwa widniała na pieczątkach, na których nawet nie było numeru telefonu.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Cytat Napisał duch-dziadka Zobacz post
    Mnie również nie podobają się wpisy mówiące: daj sobie spokój.

Ja bym walczył, ale w trochę inny sposób. Poświecić kilka dni. Pojechać do komisu jeśli koleś znowu Cie oleje to zwyczajnie stanąć przed jego domem tą Alfą i mieć przygotowany transparent, że tutaj gość oszukuje ludzi. Ewentualnie każdego wchodzącego do tego komisu i handlu ostrzegać przed zakupem auta u tego człowieka.
    Dzień, dwa trzy jak koleś poczuje, że nic nie sprzeda i zrobisz mu złą reklamę to z pewnością pęknie. Na każdego jest sposób tylko trzeba być wytrwałym i umieć walczyć o swoje. Jeśli prawo nie jest po Twojej stronie to czasami trzeba swoimi metodami dochodzić owej sprawiedliwości.
    Nie wiem co bierzesz ale towar zacny...

Nie wiem, czy jest sens tłumaczyć ale skoro nie ma jak udowodnić, że został oszukany to za takie transparenty on może skończyć w sądzie. 'Witki' opadają.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał gwidonio Zobacz post
    (...)

W najmniejszym nawet stopniu, nie słuchaj tych, którzy podpowiadają Ci odpuszczenie tematu, bo to również dzięki nim, mamy takich sprzedawców/komisantów.

(...)
    Właśnie przez takie 'dupiaste' porady mamy to co mamy.
    Niby chcemy wolności, samodecydowania, braku ograniczeń ale jak czytam takie rzeczy to faktycznie nie dziwię się, że w Polsce każdą pierdołę chcą uregulować, żebyśmy krzywdy sobie nie zrobili.

Tak na 'chłopską' logikę:
    1. O tym, że rynek samochodów jest w Polsce 'skomplikowany' wszyscy wiedzą.
    2. O tym, że zakup komisowy jest jednym z najbardziej 'niebezpiecznych' wszyscy wiedzą.
    3. O tym, że przegląd w ASO nazywa się PRZED zakupowy a nie PO zakupowy wszyscy wiedzą.
    4. O tym, że 90% modeli samochodów jest opisanych w internecie i na forach wszyscy wiedzą.
    5. O tym, że liczniki są kręcone wszyscy wiedzą.

Ale jak to wszystko ze sobą połączyć żeby nie wtopić własnej, ciężko zarobionej gotówki to już przekracza nasze możliwości intelektualne.
    A później kupują 'okazja, jedyny taki, bierz... itp, itd'.
    I to właśnie przez takich ludzi mamy takich sprzedawców/komisantów.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar duch-dziadka
    Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał ap2 Zobacz post
    Nie wiem co bierzesz ale towar zacny...

Nie wiem, czy jest sens tłumaczyć ale skoro nie ma jak udowodnić, że został oszukany to za takie transparenty on może skończyć w sądzie. 'Witki' opadają.
    Tyle wiesz ile zjesz...