Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Temat: Koniec remontu :-)

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    Kiedyś tak było obecnie niestety już nie.
    To samo tyczy się np turbin, wtryskiwaczy - carcas kiedyś przychodził jako ten sam nowy element tylko w pudełku z zieloną naklejką "remanufactured". Obecnie wtryskiwacze przychodzą jako po regeneracji, turbiny wg zasłyszanych informacji są naprawiane w jednej z firm w Polsce - czy to prawda wypowiedzieć musiałby się ktoś z fap-u. Ostatnio odnowione przez fiata wtryski 308 kupione w polskiej dystrybucji miały usunięte numer 308, nie zgadzały się ich kody, nie dało się tego też wbić do ecu za pomocą diagnozy. Kto i jak to naprawiał zanim fiat to dostał - na to pytanie nie odpowiem.
    Kupując części za granicą przychodzą nowe w pudełkach, czy to wtryski czy turbiny, carcas turbiny przychodzi odnowione przez garretta a nie wyglądające jak masa cudów na allegro.
    Widziałem głowicę i nową i po tzw fabrycznej odnowie w serwisie i niestety nie wyglądały tak samo - była to stara głowica po obróbce obita w nowe zawory itd ale czy była spawana na to pytanie odpowiedzieć nie mogę.
    Silniki nowe które widziałem (obydwa jako numer odnowiony) jeden faktycznie był odnowiony inny fabrycznie nowy.

Pozdrawiam
    Jak wygląda regenracja turbin to ci nie odpowiem bo nie wiem. Jeśli chodzi o wtryski część jest faktycznie regenerowana przez Bosch Service natomiast część nowa ze zmienionym kodem, to samo dotyczy zaworów EGR. Oddać możesz im dowolną głowice byleby była w orginalnym pudełku. Nikt nie spawa głowic w ramach fabrycznej regenracji

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Panowie
    Tak czy siak części do Alf nie należą do najtańszych i to chyba już wszyscy wiedzą. Niestety!!! Szczęśliwy kto nic albo niewiele musi dołożyć do Alfy podczas jej użytkowania, a nieszczęśliwy kto musi dołożyć dużo a nawet i bardzo dużo. Jak dołoży to wie przynajmniej czy jeździ.
    Wiemy też że Alfy nie za bardzo lubią niektóre zamienniki zazwyczaj starczają na krótko lub bardzo krótko.
    Pozostaje życzyć sobie aby FAP obniżył ceny części to wtedy będziemy bardziej radośniejsi.
    pozdrawiam

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Czasem Fiat robi promocje, tak mi się udało kupić górne wahacze w orginale za 420 zł/szt ale ceny niektórych części mają bandyckie, np. pierścienie do 2.4 na jeden cylinder kosztują w orginale ponad 400 zł, za tyle jak robiłem remont swojej kupiłem kpl firmy NPR

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał lesnik201 Zobacz post
    Witam W końcu po ponad 2 tygodniach zakończył się remont w mojej Belli
    Lista części wygląda następująco:

Podziękowania za pomoc dla forumowicza jasio79 i poprzedniego właściciela - Pawła z Bielska Białej
    dziękujesz poprzedniemu właścicielowi że sprzedał taka minę ?

swoją drogą to awaryjne te 159 jtdm na tle starych 156 jtd , tamte oprócz tego że rdzewiały i miały słabe zawieszenie to mechanicznie były wręcz pancerne , miałem 156 jtd 16v 2004r i tam oprócz zawiechy to nie było problemów , zresztą zawiechę zrobiłem dość tanio na ori częściach i śmigała , w ogóle jaki remont silnika , tam się po prostu wymieniało olej/ filtry i jeździło , w tamtych czasach jak 156 były w takim wieku jak 159 to nikt nie pisał o remontach silników , teraz juz maja prawo , bo większość 156 jtd już dawno przekroczyła 500tys km ,

a obecne moje stilo to już w ogóle czołg , tania trwała zawiecha , zero rdzy , jtd 115KM nie do zabicia , skrzynia fiatowska
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    159 SW Q4 2.4 JTDM @235HP 505Nm Bez klap, egr i dpf :-)

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post

swoją drogą to awaryjne te 159 jtdm na tle starych 156 jtd , tamte oprócz tego że rdzewiały i miały słabe zawieszenie to mechanicznie były wręcz pancerne , miałem 156 jtd 16v 2004r i tam oprócz zawiechy to nie było problemów , zresztą zawiechę zrobiłem dość tanio na ori częściach i śmigała , w ogóle jaki remont silnika , tam się po prostu wymieniało olej/ filtry i jeździło , w tamtych czasach jak 156 były w takim wieku jak 159 to nikt nie pisał o remontach silników , teraz juz maja prawo , bo większość 156 jtd już dawno przekroczyła 500tys km ,

a obecne moje stilo to już w ogóle czołg , tania trwała zawiecha , zero rdzy , jtd 115KM nie do zabicia , skrzynia fiatowska
    Poprzedniemu właścicielowi dziękuję za to że dołożył mi ładna sumke do tego interesu jak dowiedział się że dopadła mnie felerna głowica. Dzwoniąc tylko po informacje otrzymałem dużo więcej.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Pancerne to były silniki 105 km, pierwsze z common rail, pancerne wtryski, turbo bez zmiennej geometrii...
    Swoją starą 156 z przebiegiem 370 000 km sprzedałem swojej ex na odchodne(2 kłopoty poszły na raz). 156 jeździ do tej pory, ja w 159 przy połowe mniejszym przebiegu robiłem dół silnika.

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    159 SW Q4 2.4 JTDM @235HP 505Nm Bez klap, egr i dpf :-)

Domyślnie

Ale chyba głównym problemem była ex a nie 156?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał lesnik201 Zobacz post
    Ale chyba głównym problemem była ex a nie 156?

Wiadmomo Ale używaną 156 nie jest łatwo sprzedać, pomimo że była robiona na orginalnych częściach. Poza tym miała kilka przygód, min wymiana tylnego pasa i prostowanie podłogi bagażnika

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post

Mamy w domu Stilo jtd 115km i rzeczywiście auto bardzo tanie w eksploatacji. Pali tyle co nic, a mimo przebiegu prawie 300tyś km hula jak trzeba. Jedynie ze skrzynią się nie zgodzę z Tobą, bo w jtd 115km jest kiepski 5-biegowy Getrag. Może nie aż tak zły jak M32 w 9'tce, bo nie wyje i nie ma konieczności drogiej wymiany łożysk, ale bardzo szybko łapie luz na mechanizmie różnicowym. No i precyzja jej działania jest co najmniej taka sobie.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał Tomekkk Zobacz post
    Mamy w domu Stilo jtd 115km i rzeczywiście auto bardzo tanie w eksploatacji. Pali tyle co nic, a mimo przebiegu prawie 300tyś km hula jak trzeba. Jedynie ze skrzynią się nie zgodzę z Tobą, bo w jtd 115km jest kiepski 5-biegowy Getrag. Może nie aż tak zły jak M32 w 9'tce, bo nie wyje i nie ma konieczności drogiej wymiany łożysk, ale bardzo szybko łapie luz na mechanizmie różnicowym. No i precyzja jej działania jest co najmniej taka sobie.
    to fakt skrzynia nie jest idealna , ale nie wymaga remontów i jest bardzo trwała , te silniki w tych stilo to faktycznie bardzo oszczędne są , pomimo że stilo mw waży ok 1400kg , jedynie brakuje mi precyzyjnego ukł kierowniczego jaki był w 156 , no i foteli , bo tak stilo bije na głowę alfę , nie wróciłbym już do 156FL , a stilo jeszcze raz bym kupił bez wahania , ale z motorem jtd16v
    Ostatnio edytowane przez sedici ; 15-02-2016 o 22:58
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard