Witam, w tym poście będę opisywał projekt remontu i modyfikacji mojej Alfy Romeo 147, oraz prosił o pomoc w niektórych sprawach, bo prawdopodobnie każdy tutaj jest bardziej doświadczony ode mnie.
Więc może zacznę od przedstawienia się.
Jestem Przemek, mam 18 lat, mieszkam w okolicach Kępna (woj. Wielkopolskie). Moją kochaną bellę dostałem/kupiłem po 18tych urodzinach. Od początku nie była idealna, ale o tym później. Od kiedy ją zobaczyłem, wiedziałem, że to nie tylko mój pierwszy samochód, ale i pasja, którą będę chciał pogłębiać z każdym dniem
Jako, że nie mam jeszcze stałego zatrudnienia prace pójdą powolutku, ale jednak do przodu
Oto moja Alfa:
Co chcę w niej poprawić?
Na pewno usunąć rysy na masce i nie tylko:
Naprawić prawe lusterko zewnętrzne:
Założyć felgi, najlepiej oryginalne
Wymienić tłumik
Wypolerować wszystkie "chromowane" wstawki
Założyć metalowe nakładki na pedały
I naprawić to. Nie mam pojęcia co to jest, może ktoś wie ile by mnie wyniosła naprawa i czy jest konieczna:
Oraz, poprawić/naprawić luźną skrzynię biegów, szyby (ledwo się otwierają i zamykają) i podgrzewanie fotela pasażera.
Chciałem jeszcze wymienić gałkę zmiany biegów na nową.
Z tego miejsca mam do was kilka pytań.
Polecacie jakieś preparaty do polerowania?
Czy pisaki do zarysowań działają na takie ryski?
Polecacie jakiś wydech? Z tego co szukałem to głównie sportowe nie wystawałyby poza zderzak, ale z drugiej strony nie chcę, żeby auto chodziło jak rajdówka.
Myślałem też o zmianie zderzaków na te z wersji GTA, wtedy znów chciałbym mieć rury po obu stronach. Jako iż jestem laikiem w fachu mechanika chciałbym wiedzieć ile by mniej więcej wyniosło zrobienie takiego wydechu z obu stron tylnego zderzaka?
Pozdrawiam, czekam na odp i wkrótce następne poczynania z prac![]()