Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Temat: Kiedy używacie 6tego biegu - obroty silnika - wpływ na dwumas

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał Rav3k Zobacz post
    W takim razie co tutaj robisz?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Po prostu nie jest alfaholikiem. Wiec pomylił fora... Bo chyba my z tego słyniemy że lubimy chuchać i dmuchać na nasze auta... Jakiś czas temu przeczytałem post na jakimś forum motoryzacyjnym - gość zadawał pytanie na temat 2.0 TS - jeden z użytkowników odpisał mu tak:

"Temat Alf to zadawaj pytania na alfaholicy - to najbardziej zboczone forum jakie widziałem - dowiesz się wszystkiego"
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 25-05-2016 o 11:18
    Alfa Romeo

145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

takpoprostu więcej praktyki mniej teorii. Przeczytaj co napisał viader i quba i spróbuj się do tego zastosować. Niestety choćby ten temat miał ..uj wie ile stron to i tak nikt za Ciebie nie nauczy się przy jakich obrotach i w jakich sytuacjach zmienić bieg w górę lub dół. Cały ten temat wygląda tak, oczywiście moim zdaniem, jak książka do nauki pływania.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał Rav3k Zobacz post
    W takim razie co tutaj robisz?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
    No właśnie "co ja tu robię?" ...powiedziała krowa wyciągnięta przez wędkarza z jeziora.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Jadę wolno, auto nie przyspiesza - bieg za niski
    Jadę szybko auto wyje, a mam jeszcze biegi - bieg za niski etc.
    Coś za często masz ten bieg za niski .

W pierwszym przypadku bieg za wysoki lub auto już nie przyspiesza bo jesteś na odcince - to wtedy rzeczywiście za niski.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

A ile paliwa powinno by w baku aby amortyzatory wytrzymaly jak najdłużej?W ktora stronę musze częściej skrecac aby maglownica nie padla zbyt wcześnie?itd

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Wy się śmiejcie, a na kursach prawa jazdy potrafią wprowadzić zasady "eko drajwingu" w ten sposób:

Należy jeździć na jak najwyższym biegu i przy jak najniższych obrotach by ograniczyć spalania i emisję szkodliwych substancji.

A jadę później za autem, (kierowca z wpojoną zasadą jak wyżej) które pod górkę przy 50km/h próbuje przyspieszać na 5 biegu przy jakichś znikomych obrotach. Pojęcie optymalnych dla silnika obrotów zarówno do stałej jazdy jak i do przyspieszania jest dość istotnym zagadnieniem z punktu widzenia młodego kierowcy.

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Jak ktoś ma gąbkę zamiast mózgu i po jakimś czasie jazdy nie czuje, że auto na tej 6 tce pod górę nie ma siły wjechać to nic mu już nie pomoże. To taki sam typ co wjeżdża do jeziora bo tak mu nawigacja kazała.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Nie rozumiem naśmiewania się z tego tematu. Facet chciał zaczerpnąć nieco wiedzy odnośnie tego jak może zadbać o długowieczność koła dwumasowego w swoim samochodzie od użytkowników, którzy znają charakterystykę silników JTDm. Przecież to ile wytrzyma ten drogi podzespół w naszym aucie w dużej mierze zależy właśnie od naszego stylu jazdy. A tu oprócz informacji jakie chciał uzyskać, nagle głos zajęło kilku użytkowników naśmiewających się z tematu i nie wnoszących kompletnie żadnej wiedzy tylko zamieszanie. Skoro Was ten temat nie interesuje, to po co marnujecie swój czas na czytanie go i wypisywanie nieszczególnie komukolwiek potrzebnych postów?

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał takpoprostu Zobacz post
    Po prostu nie jest alfaholikiem. Wiec pomylił fora... Bo chyba my z tego słyniemy że lubimy chuchać i dmuchać na nasze auta... Jakiś czas temu przeczytałem post na jakimś forum motoryzacyjnym - gość zadawał pytanie na temat 2.0 TS - jeden z użytkowników odpisał mu tak:

"Temat Alf to zadawaj pytania na alfaholicy - to najbardziej zboczone forum jakie widziałem - dowiesz się wszystkiego"

Jeśli alfaholik równa się motoryzacyjna pista wołowa - to nie jestem alfaholikiem.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Coś za często masz ten bieg za niski .

W pierwszym przypadku bieg za wysoki lub auto już nie przyspiesza bo jesteś na odcince - to wtedy rzeczywiście za niski.
    Masz rację

Czyli w przypadku gdy mam bieg za niski a nie przyspiesza tzn że EGR znów do czyszczenia.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    takpoprostu więcej praktyki mniej teorii. Przeczytaj co napisał viader i quba i spróbuj się do tego zastosować. Niestety choćby ten temat miał ..uj wie ile stron to i tak nikt za Ciebie nie nauczy się przy jakich obrotach i w jakich sytuacjach zmienić bieg w górę lub dół. Cały ten temat wygląda tak, oczywiście moim zdaniem, jak książka do nauki pływania.
    Kurczę ale ja nie chce by mnie ktoś uczył jeździć... Pytałem tylko jak się mają niskie obroty na długich dystansach do obciążenia dwumasy... Czy to takie złe pytanie ?
    Alfa Romeo

145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM