Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 105

Temat: Brera/159 2.2JTS problem z odpalaniem

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

No i zapadła taka znacząca cisza. Człowieku, podziel się wiedzą, inni czekają

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał songokudj Zobacz post
    Mam Brere z 2006 nie jest poliftowa za tem. Postaram dokładniej ustalić ten sterownik może zrobię zdjęcia muszę tylko trochę pogrzebać w aucie. Z elektrykiem gadałem przez telefon wiec może cos zle tłumacze. Ale podrzucę info co i jak. Najłatwiej aby to zdiagnozować to sprawdzic za pomocą zwykłego voltomierza spadek napięcia przy rozruchu.
    Czy ruszyło się cos w temacie? Możesz udzielić jakiejś bliższej informacji o usunięciu usterki?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS

Domyślnie

Hej,

Niestety nie miałem czasu aby dostać się pod deskę i porobić zdjęci. Natomiast rozwiązaniem jest założenie dodatkowego przekaźnika pomiędzy rozrusznikiem a przewodem zasilającym rozrusznik (+) - ten przewód wychodzi z bodycompa. Tam jest jakiś sterownik od zapłonu do którego idą sygnały z IMO, Czujnika pod pedałmi, itd. Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć. Ten sterownik gubi prąd - albo inaczej podaje za mały do rozrusznika. Stąd efekt pykania. Najłatwiej zdiagnozować to poprzez dodanie dodatkowego plusa na rozrusznik lub pomiar napiecia na rozruszniku w chwili zaplonu.
    1) Ciagniesz GRUBY plusowy przewód od plusa w AKU (trzeba to zrobić w dwie osoby) w chwili jak jedna naciska start w aucie trzeba przyłożyć plus do plusa na rozruszniku, u mnie odpalało auto tak za każdym razem
    2) Można też zmierzyć napięcie na przewodach wchodzących na rozrusznik w chwili zapłonu - w rozruszniku minus (-) to obudowa.

Nie wiem jak to prościej opisać ale podobno kazdy szanujący się elektryk jak mu się powie że potrzebny dodatkowy przekaźnik do odpalenia na rozruszniku będzie wiedział o co chodzi.
    Maksymalny koszt 100 PLN.
    Póki co odpala Brera mi jak złoto za każdym razem na dotykniecie, nie ważne czy zimny czy ciepły itd.

Jak się wymieni rozrusznik i nadal ma się ten sam objaw to sugeruję nie naprawiać ponownie rozrusznika tylko poprosić elektryka o diagnozę - jedna uwag nie każdy warsztat zna się na elektryce
    Mo że w weekend uda mi się coś więcej wrzucić.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Rozumiem to tak, że z przekaźnika sterującego elektromagnesem w rozruszniku jest podawane za niskie napięcie (czego przyczyną pewnie jest częściowe zużycie styków tego przekaźnika) na cewkę elektromagnesu. A rozwiązaniem jest zasilić z niego cewkę innego przekaźnika (np: RM-83Z o mocniejszej obciążalności styków) a stykami tego przekaźnika sterować elektromagnesem w rozruszniku...?

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał 0prawca Zobacz post
    Rozumiem to tak, że z przekaźnika sterującego elektromagnesem w rozruszniku jest podawane za niskie napięcie (czego przyczyną pewnie jest częściowe zużycie styków tego przekaźnika) na cewkę elektromagnesu. A rozwiązaniem jest zasilić z niego cewkę innego przekaźnika (np: RM-83Z o mocniejszej obciążalności styków) a stykami tego przekaźnika sterować elektromagnesem w rozruszniku...?
    To ma chyba sens. Żeby było śmieszniej, mój ojciec zmagał się z podobnym problemem w Oplu w tym samym czasie i też się skończyło na przekaźniku...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v

Domyślnie

Możesz teraz zrobić reklamę Panu elektrykowi, który pomógł Ci ogarnąć sprawę Pewnie nie jeden alfaholik skorzysta

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Nie prościej wymienić to uszkodzone "coś" (z tego niejasnego opisu domyślam się, że chodzi o przekaźnik?) zamiast rzeźbić z dokładaniem kolejnych kabli i przekaźnika? Bez urazy, ale ta metoda wg mnie wygląda na druciarstwo
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Nie prościej wymienić to uszkodzone "coś" (z tego niejasnego opisu domyślam się, że chodzi o przekaźnik?) zamiast rzeźbić z dokładaniem kolejnych kabli i przekaźnika? Bez urazy, ale ta metoda wg mnie wygląda na druciarstwo
    Jeśli to jest kwestia przekaźnika zintegrowanego z innym modułem (a z wcześniejszych postów tak można wywnioskować), który z jakichś powodów nie jest w stanie uciągnąć odpowiedniego prądu, to może to być kwestia wydania tysiąca versus wydania 100 PLN. I akurat zrobienie tego poprzez kolejny przekaźnik (bez jakichś karkołomnych obejść) jest dość eleganckim rozwiązaniem problemu

- - - Updated - - -

Cytat:
    Sam sterownik jest niestety trudno dostępny a w ASO niebotycznie drogi.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

W takim razie jestem ciekaw dokładnie który to sterownik.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS

Domyślnie

Hej,

Nie wiedziałem, że aż takie zamieszanie to wywoła . Trochę czasu temu zagadnieniu poświęciłem jak pisałem wcześniej ( nie lubię jako coś nie działa). Mój elektryk faktem zna się na rzeczy. Nie jest alfistą ale ma długoletnią praktykę w dużym serwisie który zajmuje się tylko elektryką, elektromechaniką i elektroniką. Przekaźnik jest zintegrowany ze sterownikiem - dlatego został dodany dodatkowy przekaźnik z kostką , wtyczką itd. Druciarstwem bym tego nie nazwał, bo jest zrobione full profeska Faktem że, sam nie lubię niczego co nie jest oryginalne w aucie. Ale w tym przypadku koszta wymiany całego sterownika - są niewspółmiernie większe. Dodatkowo, jak łatwo się domyśleć problem jest powszechny więc używka średnio by się opłacało zakładać. Dodatkowo - co jest ciekawe to rozwiązanie wyeliminowało mi błąd ( nie świecił się Check), odnośnie wysokiego ciśnienia paliwa - czasem mi się zapisywał w kompie że niby sygnał nie ciągły ciśnienie paliwa za niskie na pompie vacu. Ten temat też przerobiłem (sądziłem że to może być przyczyna złego odpalania), wymieniłem nawet czujnik ciśnienia paliwa i regulator ale nic to nie dało - obstawiałem nawet pompę. Ale teraz tego błędu nie mam.
    Jak już wcześniej mówiłem w weekend wrzucę fotki i dokładnie sprawdzę o który sterownik chodzi.