Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 42 z 42

Temat: Czy mniejszy indeks prędkości opony kiedys mnie zabije, czyli potencjalnie zestaw Mic

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Dokładnie. Mamy jeden rozmiar 225/50/17 98W dla silników 1.9, 2.4 i 3.2. I jednocześnie auto wychodzi na oponach o nośności 93 i indeksie V w 16" (1.9). To ewidentna sprzeczność.

BTW nawet Niemcy dopuszczają mniejszy indeks prędkości opon (w kontekście opon zimowych) – tylko wymagają jakiejś adnotacji (nie pamiętam już dokładnie czy nie chodziło o naklejkę na szybę?).
    Musisz mieć naklejkę wewnątrz auta w miejscu widocznym dla kierowcy. Zazwyczaj nakleja do pracownik TUV/Dekra itp. Ci bardziej upierdliwi potrafią naklejać na tarczy licznika w dolnej części

Użytkownik Rowerzysta Avatar XLogic
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16v v. BM HIGH

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Ja się nie spotkałem osobiście, ale to dotyczy w większości AC, w przypadku OC to musiałby być jakiś bardzo upierdliwy likwidator z rozkazem odgórnym "ostro walczyć aby nie wypłacić".
    Co do AC, to zależy od OWU i zapisów tam się znajdujących, z tego co kojarzę np. Aviva ma w OWU zapis o rozmiarze opon.
    E, nieprawda. Jedyny zapis dot. ograniczenia odszkodowania w OWU Aviva w zw. ze stanem technicznym/wyposazeniem samochodu brzmi tak; "Jeżeli w chwili wypadku pojazd nie posiadał ważnych badań technicznychpotwierdzonych wpisem w dowodzie rejestracyjnym, a stan technicznypojazdu miał wpływ na powstanie lub rozmiar szkody, możemy odpowiedniozmniejszyć lub nie wypłacić odszkodowania."

Konia z rzędem temu likwidatorowi, który stwierdzi, że niższy indeks prędkości = stan techniczny pojazdu mający wpływ na powstanie lub rozmiar szkody.