Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Temat: Niski tył

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Sportpack powinien mieć duży spojler na tylnej klapie, nakładki aluminiowe na pedałach i czarne zegary z czerwonymi (pomarańczowymi) cyframi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Sportpack powinien mieć duży spojler na tylnej klapie, nakładki aluminiowe na pedałach i czarne zegary z czerwonymi (pomarańczowymi) cyframi.
    Błędna interpretacja opcji sportpack.

Po pełnym lifcie (a taki chyba ma kolega od poprzedzającego pytania) sportpack to:
    - dokładki progowe
    - obniżone zawieszenie -20 mm nivomat
    - białe zegary z czerwonym podświetleniem
    Ostatnio edytowane przez jaboleq ; 24-10-2016 o 21:07
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał BiancoNeri Zobacz post
    Przeglądając dokumenty, które otrzymałem od poprzedniego właściciela natknąłem się na paragon za wymianę tylnych amortyzatorów (2szt, Monroe), oraz wymiana jednej sprężyny, i nie wiem jakie teraz dalej kroki podejmować, jakie amortyzatory, jakie sprężyny dobrać, by opony przestały mi obcierać o nadkola. (Więcej szczegółów w jednym z moich postów wyżej, post #32) Przeczytałem kilka tematów z podobnymi bolączkami, lecz nie znalazłem konkretnie podanego zestawu części. Nawet nie wiem, czy moja Alfa posiada, czy posiadała sportpacka.
    Chmmm
    Ja mam Eibacha -35 i B8 do tego opony 225/45R17 i nic nie obciera

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post

Po pełnym lifcie (a taki chyba ma kolega od poprzedzającego pytania) sportpack to:
    - dokładki progowe
    Po lifcie to może być, ja pisałem o wersji sprzed liftu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Po lifcie to może być, ja pisałem o wersji sprzed liftu.
    Tego wcześniej nie napisałeś.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    AR 156 SW

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Chmmm
    Ja mam Eibacha -35 i B8 do tego opony 225/45R17 i nic nie obciera
    Często wozisz komplet pasażerów + jakiś ładunek w bagażniku?

- dokładki progowe

Dokładek nie ma, czy były- nie wiem.
    Co do zawieszenia też nie jestem pewien.
    Zegary mam czarne z czerwonym podświetleniem:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Photo0017.jpg
Wyświetleń:	25
Rozmiar:	25.8 KB
ID:	214040

Podam od razu VIN przy okazji: ZAR9320001348966
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Photo0018.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	21.4 KB
ID:	214038  

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

BiancoNeri czy problem z tym ocieraniem występuje przy dobiciu przy przejeździe przez jakieś nierówności czy po prostu jak wozisz kogoś z tyłu i trze cały czas?? ET felg podejrzewam, że nie znasz. Po zdjęciu sądzę, że jest raczej niskie. Masz dystanse??. Przyjrzałbym się dokładnie amorkowi i stanowi sprężyny bo coś z nich mówi już "pa pa"

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    AR 156 SW

Domyślnie

Problem występuje tylko przy nierównościach, dziurach, koleinach, itp. Racja, ET felg nie znam, w przyszłym tygodniu będę zrzucał stare kapcie felg, postaram się coś więcej na ich temat dowiedzieć, co do dystansów, w otworze na piaste jest jakaś plastikowa tulejka- to zapewne dystans, prawda? Przepraszam, ale nie znam się na tym za bardzo, w końcu mój pierwszy samochód.

Użytkownik Świeżak Avatar Campo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    156, Giulietta, Junior

Domyślnie

Cytat Napisał Camey Zobacz post
    (...) możesz poszukać Eibach ProKit (-30mm). Nówki kosztują coś 600zł i spąć to po taniości z seryjnymi amorkami. Efekt końcowy średni no ale zakładając B4 zamiast jakiś monrołów lepszy od czystej serii. Osobiście kierował bym się w kierunku B12 czyli ProKit + B8 albo kitu Vogtlanda
    Tak też myślałem aby zrobić (lubię twarde zawieszenie), ale w obecnej wersji (seria SP) już czuję, że auto jest nisko - wszystkie progi biorę zaciskając zęby, przytarcie osłoną silnika to kwestia kichnięcia, a dwie osoby z tyłu i efekt jak u BiancoNeri, czyli auto potrafi dobijać - i teraz nie wiem, czy to kwestia słabych amorów (65% przód, 45%tył - na wiosnę wymiana), czy to auto już jest niskie, a z -30mm to będzie dramat.
    Opony i felgi mam standard przedliftowy od Sportpacka, tj telefony i 205/55/R16.

PS. Co ciekawe parę dni temu u znajomego wulkanizatora usłyszałem, że opony są za duże, bo obcierają o nadkole - z przodu i z tyłu są poząbkowane - stąd moje próby zrozumienia czemu tak się dzieje - sprężyny do wymiany? Za nisko siedzi? Słabe amory? Tył jeszcze rozumiem - oś wleczona, wielowahacz, mogą się ząbkować, ale przód?

Jak nic fajne auto .

Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Campo Zobacz post
    Tak też myślałem aby zrobić (lubię twarde zawieszenie), ale w obecnej wersji (seria SP) już czuję, że auto jest nisko - wszystkie progi biorę zaciskając zęby, przytarcie osłoną silnika to kwestia kichnięcia, a dwie osoby z tyłu i efekt jak u BiancoNeri, czyli auto potrafi dobijać - i teraz nie wiem, czy to kwestia słabych amorów (65% przód, 45%tył - na wiosnę wymiana), czy to auto już jest niskie, a z -30mm to będzie dramat.
    Opony i felgi mam standard przedliftowy od Sportpacka, tj telefony i 205/55/R16.

PS. Co ciekawe parę dni temu u znajomego wulkanizatora usłyszałem, że opony są za duże, bo obcierają o nadkole - z przodu i z tyłu są poząbkowane - stąd moje próby zrozumienia czemu tak się dzieje - sprężyny do wymiany? Za nisko siedzi? Słabe amory? Tył jeszcze rozumiem - oś wleczona, wielowahacz, mogą się ząbkować, ale przód?

Jak nic fajne auto .

Pozdrawiam
    BiancoNeri ta plastikowa tuleja to pierścień centrujący. Tak czy siak bez sprawdzenia stanu amorków i sprężyn możemy tylko dywagować o Twoim problemie.

Campo nie przesadzaj z tym, że -20mm i już stres jeździć. Mam -30 mm i jeszcze nie pocałowałem osłoną żadnego progu. Musisz mieć już siadnięte sprężyny skoro tak trzesz miską a amorki swoją drogą i zmień znajomego wulkanizatora na dobrego wulkanizatora. Rozmiar, który napisałeś jest standardem w 156 jeżeli siedzą tak jak piszesz na seryjnym felunku bez żadnych dystansów problem leży gdzie indziej. Amorki i sprężyny do wymiany, poza tym przednie zawieszenie do gruntownego przeglądu.

"Jak nic fajne auto..." - jak nic luzy w zawiasie i rozjechana geometria