Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Temat: Wydech - tłumiki 166 3.2V6 - jakieś nowości ?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Juz tu pisałem, na przestrzeni jak mam 166 - od 2010 własnie sito powstawać zaczyna z drugiego kompletu. Wymieniałem pierwszy niedługo po zakupie, auto z 2004 . Więc fabryczny btył na nim 5 lat (rok około wóz stał). Też bez rewelacji. To samo fabryczny w 156 Vce - kupowałem w 2009 ją i był od razu do wywalenia (końc i środk). I chyba właśnie będzie się szykował 3ci komplet od tego czasu (chyba że to co słyszę to jakaś inna nieszczelność - łącznik czy coś).

Generalnie widzę ze skromnego doświadczenia, że jakoś Vki mają większą tendencję do degradacji tłumików. W 156 TSie 1,6 miałem od nowości do końca - 10 lat i prawie 200 tys km jeden komplet fabryczny.

I fakt, jakbym od razu na jakiś wieczny z nieredzewki (ale czy faktycznie tak wieczne są? ) wymieniał, to by na jedno albo i taniej wyszło w obu autach.
    Ale głupi zaufałem że jak ASO czy fabryczny montaż to lepsze, guzik prawda.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    BRAVO T-JET 150KM

Domyślnie

końcówki wpływają na cenę tłumika końcowego, jeśli chodzi o kształt końcówki bo ragazzon ma ich kilka. Do tego różnicę w cenie robi jeszcze fakt czy chcesz wydech pojedynczy (tylko strona lewa) czy wydech podwójny (lewa i prawa strona). W przypadku 166 temat jest nieco inny bo jest dostępny tylko wydech na 1 stronę ale jeśli kształt samej końcówki ci nie odpowiada i chcesz inną, można zmienić ale cena też się zmieni na niższą lub wyższą. Producent w standardzie dobiera tak końcówki aby pasowały do linii nadwozia i wersji samochodu więc zwykle nikt ich nie wymienia no ale...Dostępne rodzaje końcówek:
    http://www.ragazzon.com/eng/tail-pipe-range.php

u siebie w Bravo Sport miałem do wyboru: oryginalny tłumik końcowy Fiata za prawie 1000zł który wytrzymał 6 lat, czy lepiej brzmiąca i wyglądająca (w Bravo Sport oryginał dziwnie wisi) nierdzewka Ragazzona za około 1700zł. Wybrałem nierdzewkę pół roku później dosłownie odpadł tłumik środkowy, nawet nie pytałem ile kosztuje w ASO zamówiłem też Ragazzona i tym sposobem na spotach koledzy z NBK mają zazdro

alfik166
    Gość

Domyślnie

około cztery lata temu kupiłem dedykowany środkowy firmy Imasaf od gościa z Piaseczna koło Wawy..Koszt 550zł, do dzisiaj nie ma śladu rdzy..konstrukcja w środku nieco inna niż w orginale, ale co najważniejsze zasada podciśnienia zachowana..reszta wydechu to kwasówka i dwa końcowe od innego samochodu..także nic więcej nie podpowiem..
    Ostatnio edytowane przez alfik166 ; 03-01-2017 o 18:52

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Juz tu pisałem, na przestrzeni jak mam 166 - od 2010 własnie sito powstawać zaczyna z drugiego kompletu. Wymieniałem pierwszy niedługo po zakupie, auto z 2004 . Więc fabryczny btył na nim 5 lat (rok około wóz stał). Też bez rewelacji. To samo fabryczny w 156 Vce - kupowałem w 2009 ją i był od razu do wywalenia (końc i środk). I chyba właśnie będzie się szykował 3ci komplet od tego czasu (chyba że to co słyszę to jakaś inna nieszczelność - łącznik czy coś).
    Fakt już kiedyś o tym gdzieś pisałeś. Dziwne to jest. Ja mam drugą 166 i w każdej ori wydech (a właściwie tłumik końcowy) wytrzymał około 10 lat. Oczywiście był już pordzewiały i odłaziła wierzchnia warstwa, ale że te tłumiki są warstwowe, to nie tak łatwo je przedziurawić. Pierwsza rocznik '99 druga '02. Może potem zeszli na psy z produkcją?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

No ja wymieniałem jak coś odłaziło fakt - płatki zardzewiałej blachy, ile tam warstw ma odejść się nie zastanawiałem, nieciekawie to się prezentowało
    A teraz sitowieje przy wejściu rury w ściankę przednią. Środkowy tak trochę na zapas teraz. [MENTION=24519]alfik166[/MENTION] - jaka zasada podciśnienia ? w innym aucie na tor mam wywalony całkiem środkowy - fabrycznie w pucharówce Alfy 156 i nic to nie psuje, wręcz przeciwnie. Imasaf mam - taki płaski. ASSO oferuje okrągły środkowy, wspominany Ragazzon widzę też, chyba każdy działa, tylko pewnie kwestia wyciszenia.

alfik166
    Gość

Domyślnie

a no rzeczywiście nic nie napisałem o tym podcisnieniu,a być może Ciebie to nie dotyczy gdyż ja mam w automacie..przy robieniu wydechu z kwasówki spece zrobili też środkowy tłumik,właśnie okrągły,przelotowy,błyszczący i bez żadnej komory do zawirowania czy to tworzenia się podciśnienia jak to ma miejsce w płaskim fabrycznym..oczywiście zapewniali,że to nie może wpłynąć negatywnie,wręcz przeciwnie i podpierali się setkami przerobionych w ten sposób samochodów, ba nie takich tam samochodów jak alfa 166..efekt końcowy :fajne mruczenie,brak dołu i jakieś 50koni mniej!miesiąc tak wytrzymałem chyba licząc na cud,że się naprawipo wmontowaniu dedykowanej nerki wszystko wróciło do normy..także siedem słówek w postaci lśniącego tłumika leży w garażu jako pamiątka..no ale miny i tłumaczenia speców były bezcenne, gdy po montażu nerki zobaczyli różnice

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafik.
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156SW / 166 3.0 / Lancia Dedra 1.6 16V

Domyślnie

U mnie można powiedzieć temat jutro zostanie zamknięty. Kupiłem na allegro używkę w dobrym stanie za 200zł z przesyłką. Jutro jadę zamontować i wreszcie mam nadzieję będę cieszył się ciszą. Jest to MTS tylko dziwne bo spod tabliczki znamionowej wychodzi częściowo logo IMASAF więc sam nie wiem.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20170214_143511.jpg
Wyświetleń:	43
Rozmiar:	65.8 KB
ID:	222019 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20170214_143527.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	70.2 KB
ID:	222020
    -------------------------
    AR 156 2.4jtd, 191/360 - jest
    Lancia Dedra 1.6 16V - jest
    AR 166 3.0 V6 - była
    AR 166 3.0 V6 Sportronic - jest

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Szkoda że nic nie eksperymentujesz. Myślałem że przetrzesz szlak

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafik.
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156SW / 166 3.0 / Lancia Dedra 1.6 16V

Domyślnie

Dziś zamontowałem i ciszaaaa. Najlepsze jak to druga połowa powiedziała mniej agresywnie jeżdżę jak jest ciszej. Stary totalnie rozpruty od góry, idealnie przeżarty na lewej górnej krawędzi.
    Ten z założeniem, nowymi gumkami wyniósł mnie 260zł więc bardzo się cieszę. Pytałem o jakość tych z allegro to stwierdzili że wizualnie wyglądają ok ale wagowo mniej niż np ten MTS więc pewnie albo bebechy inne lub blacha cieńsza.

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Szkoda że nic nie eksperymentujesz. Myślałem że przetrzesz szlak
    Marek nie mam czasu nerwów na rozmowy i komunikację z ludźmi. Pisanie mejli do firm z zapytaniem kończyło się totalną olewką podobnie jak chaty fejsbukowe. Rozmowa z inochi to miałem wrażenie że koles rozmawia z jakimś gówniarzem. Dopiero wykonanie telefonu pozwalała na rozmowę z jakimś poziomem.
    W tej chwili Alfę chcę doprowadzić jak tylko się da najlepiej aby jakoś się prezentowała. Więc będę wołał siano wsadzić w inne graty a sporo jeszcze tego. Niedługo założę temat gdzie przedstawię jak wygląda i powoli będę ją dopieszczał choć i tak już sporo zrobiłem.
    Mój egzemplarz jest niespotykany ma np relingi, buahahahah i to nie poprzeczne.

I jeszcze jedno co do wydechu. Ja oczekiwałem ciszy tak abym mógł sobie spokojnie cicho przemieszczać się. Już wyrosłem z buczenia itp a do tej pory bardziej mnie denerwował ten tłumik niż skrzypiące zawieszenie. Zamawiając u kogoś nie miałem pewności co otrzymam a tu wiedziałem czego się spodziewać.
    Ostatnio edytowane przez rafik. ; 15-02-2017 o 16:33
    -------------------------
    AR 156 2.4jtd, 191/360 - jest
    Lancia Dedra 1.6 16V - jest
    AR 166 3.0 V6 - była
    AR 166 3.0 V6 Sportronic - jest

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

To ja zdam raporcik z podjętego tematu - zamontowali dziś mi w 166tce tłumik ASSO , taki :

http://gktrading.pl/oferta/tlumiki;a...6)-98-03-47440

nie jest wyszczególnione 3.2 , ale pasuje i odpowiada wg numerów.

Cena 380zł + przesyłka, zwrot możliwy gdyby nie pasował.

Jak widać na zdj różnice w stos. do Imasafa to :
    - końcówki nie są chromowane , tylko to po prostu większej średnicy i ścięte na skos rury stalowe
    - puszka : kształ w przekroju "jajowaty" i znacznie niższa niż Imasafa

Dźwięk ? - normalny po prostu, dominuje charakter Vki i co by nie było , będzie dobrze

Z tyłu patrząc mniej go widać niż Imasafa - tamten był wyższy i sterczał w dół, tm bardziej że osiadły mi sprężyny tylne najwyraźniej. Ten ma dolną krawędź wyżej.
    Do wycięcia w zderzaku pasuje, nie obija się.
    Te końcówki ... no cóż, 5 stówek taniej niż Imasaf, może ze starego odetnę i jak te będą rdzewieć dam do przespawania, albo zostaną, zobaczymy. Najważniejsze ile wytrzyma.

Aha , w Imasafie zaczęła odłazić warstwa - i faktycznie, pod nią następna więc to można przeczekać, ale wypaliło blachę na wejściu rury do niego (od strony silnika) i tam były przedmuchy. Już trochę zbyt "tuningowo" brzmiała , trzeba było zmienić.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20170220_001.jpg
Wyświetleń:	22
Rozmiar:	68.2 KB
ID:	222362Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20170220_002.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	74.3 KB
ID:	222363Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20170220_003.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	71.0 KB