Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Temat: Dobry Mechanik ... ile kasuje ?

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Przykład z sufitu u nas wymiana gratis
    Przykład z życia. I nie trzeba dwukrotnie przepłacać za olej z beczki.
    Nie wierzę że w mniejszych miastach ceny drastycznie różnią się od cen wielkomiejskich
    Możesz nie wierzyć, ja to wiem.

owszem można się czepnąć że nie wymienił UPG (tylko po co)
    Bo klient-kolega chciał? I jeśli chce nadal to jest w plecy....

to on zapłacił 700zł czy 14 tyś bo już nie wiem o co chodzi?
    1 dniówka X 700zł X 21 dni coś w okolicach 14 tyś zł. Bez podatków,zusów,droższego prądu, wody itp,itd.........
    Zapraszam do Chodzieży będę Ci naprawiał auto całymi dniami, a nawet po godzinach.......
    Polska, to tylko Polska.....
    I jeszcze taki "przedsiębiorca" znajduje obrońców.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Ja do Wawy z Focusem nie raz przyjeżdżałem bo taniej i lepiej niż u siebie miałem zrobione więc wszystko zależy od mechanika a ten jeszcze w ASO przerobił z 10 lat więc i markę zna.

Co do cen usług niezależnych od siebie to się Andrzej nie zgodzę - u dobrego, normalnego mechanika płacisz za roboczogodzinę, jeśli masz rozebrane pół osprzętu i każesz zrobić UPG to zajmie Ci to 3h, przy kompletnym silniku 8h - każdy uczciwy mechanik policzy Ci tą usługę kompleksowo czyli skasuje 3h a nie 8h za robotę bo ma pół auta już rozebrane, to tak jak z zakupami - w hurcie zawsze masz taniej...
    Owszem, są takie drobnostki których się po prostu nie liczy inaczej bo są niezwiązane z innymi czynnościami i tak np. dajmy na to wymiana tarcz kosztuje 100zł a samych klocków 50zł, jak wymieniasz komplet to powinieneś zapłacić 100-120zł a nie 150zł w zależności od tego czy dużo czyszczenia przy zacisku a to dlatego że do wymiany tarczy i tak musisz zdjąć ten zacisk, nie ominiesz tego ale nie kasujesz klienta za usługę A+B, robią tak zdziercy u których zazwyczaj klient robi auto tylko raz.
    Z tego powodu sam cały czas rozważam otwarcie zakładu w Wawce, jak nie walisz w ch.. to masz roboty po uszy, mój mechanik fordowy ma terminy na 3-4 tygodnie do przodu dogadane, chyba że masz jakąś duperelę do ogarnięcia w 1h to Cię gdzieś wciśnie.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Co do cen usług niezależnych od siebie to się Andrzej nie zgodzę - u dobrego, normalnego mechanika płacisz za roboczogodzinę, jeśli masz rozebrane pół osprzętu i każesz zrobić UPG to zajmie Ci to 3h, przy kompletnym silniku 8h - każdy uczciwy mechanik policzy Ci tą usługę kompleksowo czyli skasuje 3h a nie 8h za robotę bo ma pół auta już rozebrane, to tak jak z zakupami - w hurcie zawsze masz taniej...
    Owszem, są takie drobnostki których się po prostu nie liczy inaczej bo są niezwiązane z innymi czynnościami i tak np. dajmy na to wymiana tarcz kosztuje 100zł a samych klocków 50zł, jak wymieniasz komplet to powinieneś zapłacić 100-120zł a nie 150zł w zależności od tego czy dużo czyszczenia przy zacisku a to dlatego że do wymiany tarczy i tak musisz zdjąć ten zacisk, nie ominiesz tego ale nie kasujesz klienta za usługę A+B, robią tak zdziercy u których zazwyczaj klient robi auto tylko raz.
    Z tego powodu sam cały czas rozważam otwarcie zakładu w Wawce, jak nie walisz w ch.. to masz roboty po uszy, mój mechanik fordowy ma terminy na 3-4 tygodnie do przodu dogadane, chyba że masz jakąś duperelę do ogarnięcia w 1h to Cię gdzieś wciśnie.
    Ja mam inne zdanie i doświadczenie, roboczogodzinę liczą dodatkowo za zaistniałe utrudnienia np. przy wymianie UPG lub nietypowe prace nie objete cennikiem bo to on jest wyznacznikiem wyceny a nie roboczogodzina w przypadku mechaniki samochodowej

- - - Updated - - -

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Bo klient-kolega chciał? I jeśli chce nadal to jest w plecy....
    powinien podziękować mechanikowi-koledze że tego nie robił bo zaoszczedził pieniądze

- - - Updated - - -

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    1 dniówka X 700zł X 21 dni coś w okolicach 14 tyś zł. Bez podatków,zusów,droższego prądu, wody itp,itd.........
    Zapraszam do Chodzieży będę Ci naprawiał auto całymi dniami, a nawet po godzinach.......
    Polska, to tylko Polska.....
    I jeszcze taki "przedsiębiorca" znajduje obrońców.
    oczywiście że będę bronił i nikt nikogo nie zmusza aby u niego cokolwiek robił

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Ja ze wsi jestem, wiec co wy tu trujecie, dziabie się ile się da- taka ogólna zasada. Dlatego wole zrobić 110 kilometrów do Pabla dwa razy na rok w celu zobaczenia co nie tak i potem umawiam się i zostawiam na kilka dni do ogarniecia

Przykłady z okolicy:
    1. Regeneracja wtrysków w Grand Vitarze ponad 4 koła zapłacono i po dwóch miesiącach to samo, żadnego kwita na to- więc 2 poszła znowu.
    2. Ustawienie komputerowo geometrii w mojej- po 3 tysiącach nie ma z tyłu bieżnika
    Ten koleś od Suzuki jak mi Alfę pomalował to w baku paliwo się jak w Kanie przemieniło w jakiś płyn i też musiałem regeneracje przeprowadzić, bo auto dojechało do domu i to wszystko

Regeneracja 4 wtrysków u Pabla kosztowała forsę do przyjęcia i teraz będzie światełko w tunelu, bo mechanik który mi ogarnia pierdoły w Alfie i średnie prace w Niemcu powiedział że u niego mi się nie opłaci, a w okolicy tym bardziej- w tym momencie zyskał dobrego klienta i chyba jako jedyny ma przyzwoite cenyw okolicy
    Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 31-12-2016 o 22:21

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Czyli potwierdza sie ze każdy wali w ch.. ile wlezie wiec ktos normalny bedzie non stop zarobiony.

Z tego tez powodu jeżdżę do Wawy z Foka 70km a jak ostatnio slabo palil na zimno to sam wymieniłem zaworek zwrot y wtryskiwacza za 280zl chyba, u mechanika byla by to na 100% regeneracja wszystkich wtryskow wiec ze 3 kafle a u bardziej ambitnego to i regeneracja pompy wiec 5k by peklo jak nic...

Dziwi mnie tylko ze dajecie sie tak dymac, ja przerobilem wielu mechaników i "mechaników" aż trafiłem na normalnego i z jego usług korzystam jak potrzebuje.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Przykład z sufitu u nas wymiana gratis
    W mojej miejscowości wymiana oleju kosztuje 20-30 zł. I przy kompleksowej usłudze / naprawie jest taniej.
    Czyli inne realia. Ludzie są mniej zamożni, stąd dokładniej dbają o swój budżet.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    W mojej miejscowości wymiana oleju kosztuje 20-30 zł. I przy kompleksowej usłudze / naprawie jest taniej.
    Czyli inne realia. Ludzie są mniej zamożni, stąd dokładniej dbają o swój budżet.
    dokładnie, u mnie to samo, choć nie ma reguły, biorą też więcej, szczególnie, jak kobieta przyjedzie

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Czasem po prostu patrzą na klienta. Od posiadacza Opla z 2000 roku mechanik weźmie mniej niż od właściciela BMW z 2010, chociaż pracy tyle samo. Ale to wiąże większe grono mniej zamożnych klientów, którzy dzięki temu wrócą na kolejną wymianę.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Dziwi mnie tylko ze dajecie sie tak dymac, ja przerobilem wielu mechaników i "mechaników" aż trafiłem na normalnego i z jego usług korzystam jak potrzebuje.
    Przerobiłeś wielu mechaników, ja trzech i teraz mam tylko tych dobrych- tak mi się wydaje

Użytkownik Maniak resoraków Avatar argenta132
    Mieszka w
    Łuków
    Auto
    Jest ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD 105KM / Była ALFA ROMEO 156 2.5 V6 24V 192KM

Domyślnie

Staram się naprawiać wszystko sam.