Omen ma rację.
EGR zablokowany może nie pozwolić na odpalenia auta. Może też powodować odchyłkę na korekcie wtrysku nr 4.
Omen ma rację.
EGR zablokowany może nie pozwolić na odpalenia auta. Może też powodować odchyłkę na korekcie wtrysku nr 4.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Od niedzieli auto codziennie wieczorem testowane (tak żeby jakby co miał mnie ktoś ściągnąć). Wszystko jest ok. Chyba nawet korekty są ok bo nie ma większych wahań jak od -1 do +1 (to jest akceptowalne???). Ale totalnie losowo. A czasami nawet są tylko po przecinku.
Po niedzieli jak nic się znowu nie zesra to zacznę nią jeździć do pracy (a spory kawałek mam).
Na razie wszystko wskazuje na to że przeszło samo. Ponad miesiąc stania, nie odpalania (albo losowo). Żadnych wniosków, wyników. Po prostu samo przyszło i samo poszłozobaczymy...
Zaślep EGR, wyjdzie ci na zdrowie.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Ale to musiałbym się pofatygować do kogoś i komuś zapłacić (nie mało) za usunięcie programowea tak jakoś wolę te pieniążki na co innego wydać
![]()
Egr pewnie ci sie chwilowo blokuje bo jest caly zawalony sadza. Wyciagnij i wyczysc porzadnie. Gdzies w dziale zrob to sam jest tutorial jak to porzadnie ogarnac.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W weekend go rozbieram![]()
Dlaczego miałby nie gasić auta? Niesprawny EGR to właśnie objawy: gaśnięcie auta, nieodpalanie, przerywanie i szarpanie. Raz EGR padł mi nawet tak, że grupa laweciarzy, która zebrała się nad autem-trupem (auto bez mocy, kopciło, nierówno chodziło) orzekło, że ratuje mnie tylko laweta do polski, bo na bank padła głowica/uszczelka i są przedmuchy. W innym aucie miałem notoryczne gaśnięcie, jeszcze inne nie odpalało czasem w ogóle.
Proponuję kupić za 20-30 zł pełną zaślepkę, wstawić, zobaczyć jak auto będzie się zachowywało. Jest to kompletnie niegroźne dla silnika, a zobaczysz o ile przyjemniej jeździ się bez poszarpywań. To również wykluczy lub potwierdzi diagnozę. Rozebranie i wyczyszczenie nie wykluczy w 100% elementu.
Drugi trop to klapa gasząca, miałem u znajomego w jednej 159 problem z klapą i błędy zaczęła zgłaszać do ECU dopiero jak auto kompletnie przestało jechać (gasło praktycznie od razu po ruszeniu).
Nikt nie pytał o klapy wirowe, ale skoro masz problem z EGR i jeśli nie ruszałeś jeszcze klap wirowych to można podejrzewać, że są w agonalnym stanie i zaraz się mogą urwać. Oczywiście z gaśnięciem nic wspólnego to nie ma, ale warto o tym wspomnieć.
Trop to znaczy co ma być z tą klapą? Mam logi ze sprawnego auta ale nie ma żadnych różnic.
Problem polega na tym że chwilowo nie ma problemuczyli nie zauważę różnicy. A jak długo mogę jeździć z pełną zaślepką czyli z błędem ecu? (bo na pewno błąd mi wywali).
Pisałem na początku że na pierwszy rzut w ogóle poszło całe rozkręcenie dolotu i czyszczenie na błysk. Klapy są w doskonałym stanie bez oznak zużycia i luzów.
Przy czyszczeniu dolotu pomogles troche EGRowi. Wyczysc go porzadnie puki cewka sie nie spali to ne bedziesz musial na juz wymieniac/wywalac z oprogramowania.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk