Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 137

Temat: 1.9jtdm rzuciła palenie - brak tropu

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Omen ma rację.
    EGR zablokowany może nie pozwolić na odpalenia auta. Może też powodować odchyłkę na korekcie wtrysku nr 4.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Od niedzieli auto codziennie wieczorem testowane (tak żeby jakby co miał mnie ktoś ściągnąć). Wszystko jest ok. Chyba nawet korekty są ok bo nie ma większych wahań jak od -1 do +1 (to jest akceptowalne???). Ale totalnie losowo. A czasami nawet są tylko po przecinku.
    Po niedzieli jak nic się znowu nie zesra to zacznę nią jeździć do pracy (a spory kawałek mam).
    Na razie wszystko wskazuje na to że przeszło samo. Ponad miesiąc stania, nie odpalania (albo losowo). Żadnych wniosków, wyników. Po prostu samo przyszło i samo poszło zobaczymy...

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Zaślep EGR, wyjdzie ci na zdrowie.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ale to musiałbym się pofatygować do kogoś i komuś zapłacić (nie mało) za usunięcie programowe a tak jakoś wolę te pieniążki na co innego wydać

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Egr pewnie ci sie chwilowo blokuje bo jest caly zawalony sadza. Wyciagnij i wyczysc porzadnie. Gdzies w dziale zrob to sam jest tutorial jak to porzadnie ogarnac.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Ale to musiałbym się pofatygować do kogoś i komuś zapłacić (nie mało) za usunięcie programowe a tak jakoś wolę te pieniążki na co innego wydać
    Zatnie Ci się znowu i nie odpalisz. Poza tym w trakcie jazde również będziesz czuł, ze nie działa jak powinien. Albo czyścisz albo zaślepiasz :-)

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

W weekend go rozbieram

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Ale zablokowany EGR nie zgasi auta w czasie jazdy, najwyżej będzie dymił i powinien wywalić błąd (bodajże 0404).
    Dlaczego miałby nie gasić auta? Niesprawny EGR to właśnie objawy: gaśnięcie auta, nieodpalanie, przerywanie i szarpanie. Raz EGR padł mi nawet tak, że grupa laweciarzy, która zebrała się nad autem-trupem (auto bez mocy, kopciło, nierówno chodziło) orzekło, że ratuje mnie tylko laweta do polski, bo na bank padła głowica/uszczelka i są przedmuchy. W innym aucie miałem notoryczne gaśnięcie, jeszcze inne nie odpalało czasem w ogóle.

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    W weekend go rozbieram
    Proponuję kupić za 20-30 zł pełną zaślepkę, wstawić, zobaczyć jak auto będzie się zachowywało. Jest to kompletnie niegroźne dla silnika, a zobaczysz o ile przyjemniej jeździ się bez poszarpywań. To również wykluczy lub potwierdzi diagnozę. Rozebranie i wyczyszczenie nie wykluczy w 100% elementu.

Drugi trop to klapa gasząca, miałem u znajomego w jednej 159 problem z klapą i błędy zaczęła zgłaszać do ECU dopiero jak auto kompletnie przestało jechać (gasło praktycznie od razu po ruszeniu).

Nikt nie pytał o klapy wirowe, ale skoro masz problem z EGR i jeśli nie ruszałeś jeszcze klap wirowych to można podejrzewać, że są w agonalnym stanie i zaraz się mogą urwać. Oczywiście z gaśnięciem nic wspólnego to nie ma, ale warto o tym wspomnieć.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Drugi trop to klapa gasząca, miałem u znajomego w jednej 159 problem z klapą i błędy zaczęła zgłaszać do ECU dopiero jak auto kompletnie przestało jechać (gasło praktycznie od razu po ruszeniu).
    Trop to znaczy co ma być z tą klapą? Mam logi ze sprawnego auta ale nie ma żadnych różnic.
    Proponuję kupić za 20-30 zł pełną zaślepkę, wstawić, zobaczyć jak auto będzie się zachowywało.
    Problem polega na tym że chwilowo nie ma problemu czyli nie zauważę różnicy. A jak długo mogę jeździć z pełną zaślepką czyli z błędem ecu? (bo na pewno błąd mi wywali).
    Nikt nie pytał o klapy wirowe, ale skoro masz problem z EGR i jeśli nie ruszałeś jeszcze klap wirowych to można podejrzewać, że są w agonalnym stanie i zaraz się mogą urwać. Oczywiście z gaśnięciem nic wspólnego to nie ma, ale warto o tym wspomnieć.
    Pisałem na początku że na pierwszy rzut w ogóle poszło całe rozkręcenie dolotu i czyszczenie na błysk. Klapy są w doskonałym stanie bez oznak zużycia i luzów.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Przy czyszczeniu dolotu pomogles troche EGRowi. Wyczysc go porzadnie puki cewka sie nie spali to ne bedziesz musial na juz wymieniac/wywalac z oprogramowania.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk