Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Temat: Opony zimowe 225/45 R17 - które wybrać?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Ja w robocie zajeździłem już z 10 kompletów Dębicy Frigo i naprawde złego słowa nie powiem.Nigdy nie miałem jakiejś bardzo stresującej sytuacji w zimie na tej oponie.
    Dlatego do Alfy biorę tą opone.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Może dlatego

stereotyp - uproszczony obraz kogoś lub czegoś, zwykle oparty na częściowo fałszywych sądach, funkcjonujący w świadomości społecznej i niełatwo zmieniający się
    Zwykle to nie zawsze.
    Z niektórymi jednak nie warto rozmawiać, bo uparcie będą odwracać kota ogonem.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Właśnie przeważnie za te nowe technologie, które dają ten metr czy dwa przewagi w hamowaniu płacimy wydając 2x tyle na opony z górnej półki, a nie za logo producenta wytłoczone na ściance opony
    Lubie sobie z tobą dyskutować- a dawno nie miałem okazji. Na metry wpływa kilka rzeczy jedna z nich to opona i ponoć najważniejsza, bo to ona łączy auto z podłożem, ale są inne też ogólnie nie bez znaczenia. I tak ogólnie na słabej oponie bedziesz miał cały czas terkotanie ABSu i wiele nie spowolni ona auta w sytuacji kryzysowej z takimi objawami. Jak ABS jest nieaktywny dość długo na suchym to albo klocek dupa, albo opona nie najgorsza- czyż nie prawda?

Opony Premium zawsze spoko jak do czegoś służą, bo po co ci parametry których nie wykorzystasz?
    Tu w alfie miałeś opony dla ludu teraz juz Premium, bo w obecnym aucie strach na takim paździerzu latać (sorry to tak to wyglada) -twoje wywody maja ciebie podbudować czy jak. Bo Premium to ten metr i fajnie, ale jak znam życie to pewnie nie zostanie to nigdy wykorzystane.
    Latem nie powiem sam ładuje Hankooki ponoć najlepsze (no nie najlepsze pod tym względem co mnie interesuje latem), Dunlopy RT2, w tym roku Cupy, ale autami tu i tam jadę trochę upalić i mi się taki lacz przydaje. Reszta aut w domu co sa normalnie użytkowane lata na Ventus Prime3, bo to opony dobre
    Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 22-11-2018 o 17:34

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Na metry wpływa kilka rzeczy jedna z nich to opona i ponoć najważniejsza, bo to ona łączy auto z podłożem, ale są inne też ogólnie nie bez znaczenia.
    Dlatego znów widać wyższość testów nad opiniami internetowych specjalistów. Jedno auto, jedne warunki, jeden kierowca różne opony. Również mógłbym tu pisać frazesy jak lepiej zatrzymuje się obecna opona w porównaniu do poprzedniej ale jest mały haczyk. Obecne auto ma o wiele mniej kg, lepsze hamulce i zawieszenie wiec taka opinia była by zwyczajnie bezsensowna.

Tu w alfie miałeś opony dla ludu teraz juz Premium, bo w obecnym aucie strach na takim paździerzu latać (sorry to tak to wyglada) -twoje wywody maja ciebie podbudować czy jak.
    Czytasz co chcesz czytać, a nie to co jest napisane. Napisałem, ze nie chce eksperymentować, a właśnie Frigo HP2 w Alfie to był eksperyment bo jako jeden z pierwszych na tym forum pisałem, ze je kupiłem bo wtedy to była nowość dopiero co weszła do sprzedaży. Wtedy wylała się fala hejtu, że jak to Dębica do Alfy? Teraz widzę innym nie pasuje, ze ktoś kupuje premium. Niestety wszystkim nie dogodzę Nigdzie też nikogo nie namawiam do kupowania droższych opon bo sam w tym temacie polecałem opony klasy budżetowej i średniej wspomniałem tylko o różnicach miedzy budżetówkami, a topowymi oponami i widzę posiadaczy Dębicy strasznie to poruszyło. Ani razu nie wspomniałem na czym jeżdżę i, ze polecam tylko te co mam bo są super, a Dębica to szit

Bo Premium to ten metr i fajnie, ale jak znam życie to pewnie nie zostanie to nigdy wykorzystane.
    Zarówno sobie jak i tobie życzę abyśmy nie musieli się przekonywać czy będzie metr za dużo czy metr za mało.

Latem nie powiem sam ładuje Hankooki ponoć najlepsze (no nie najlepsze pod tym względem co mnie interesuje latem), Dunlopy RT2, w tym roku Cupy, ale autami tu i tam jadę trochę upalić i mi się taki lacz przydaje. Reszta aut w domu co sa normalnie użytkowane lata na Ventus Prime3, bo to opony dobre
    Latem też ładuje opony klasy średniej, a to dlatego, ze wg tych ponoć niemiarodajnych testów skopały tyłek sporo droższej konkurencji. Tak jak w tegorocznych testach zimówek Kleber skopał tyłek wielu popularnym marką
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 22-11-2018 o 17:59

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Opony Premium zawsze spoko jak do czegoś służą, bo po co ci parametry których nie wykorzystasz?
    w sytuacji awaryjnej jak ktoś ci wyjedzie, to twoje potrzeby czy tam umiejętności nie będą miały większego znaczenia

i nikt tu nie wspomina też o takich walorach użytkowych jak głośność i komfort jazdy, które to potrafią w budżetowych oponach doprowadzić do szału.

W ubiegłym roku sam przyznaje, przycebuliłem na średnią półkę, zamieniłem GY Ultragripy na firestone winterhawk, to o ile właściwości jezdne, wyraźnie gorsze, ale akceptowalne, mogę przeżyć, ale jeździ się na nich po prostu tragicznie pod względem komfortu i głośności. Już drugi raz nie zrobie tego błędu i będę kupował gumy z górnej półki. Te jest kilkaset pln na 3 lata, a nie dość, że cicho i wygodnie, to jeszcze bezpiecznie.

Żeby to były jeszcze jakieś kosmiczne pieniądze, to bym się zastanawiał, ale tak to bez sensu oszczędzać. No, chyba że ktoś jeździ na 19' albo 20' gdzie już grubszy hajs wchodzi w grę, ale no się chce na bogato to trzeba bulić.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Panowie możecie się kłócić ile wlezie - każdy ma swoje odczucia i doświadczenia i każdy inne potrzeby ale nie róbmy z siebie wariata i nie wmawiajmy że niemal nie ma różnicy miedzy oponą budżetową a z wyższej półki- jest i to ogromna szczególnie w przypadku opon zimowych.
    tak sie składa ze przerabiałem Dębice, Save, Barum i Kleber - potem wpadły Continental serii TS i.... już 4-ty komplet kupiłem TS 850P 225 40 R18 - biją na głowę w precyzji prowadzenia, hamowania, a i zużycie jest minimalne Jeszcze jedna zaleta nad budżetowymi- nie starzeje się tak szybko mieszanka np Debice jako lenia można już używać po 2 sezonach zimowych jest po prostu plastikowa.
    Ktoś powie że owszem ale kosztują - no tak- tylko pomyślmy inaczej - czasem właśnie tego metra, km/h w prowadzeniu może nam braknąć- naprawa blacharska na bank nie wyjdzie taniej nie mówiąc o życiu.
    nie sugeruje się testami, gazetami etc- tylko swoimi odczuciami jako użytkownika.
    tyle ode mnie.
    Ostatnio edytowane przez Dareek ; 22-11-2018 o 21:30

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    .

Domyślnie

Fajnie że te Dębice wypadają dobrze w śniegu, szkoda że przez ostatnie dwa lata (wcześniej już nie pamiętam) u mnie uzbierałby się max tydzień kiedy po tym śniegu jeździłem (centrum Polski). Tak to tylko zimno i mokro i jak na razie zapowiada się że będzie podobnie. A wszyscy tylko w kółko o tym wyciąganiu z zasp i innych takich. Większość ludzi jednak nie mieszka w górach

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał Takumi Zobacz post
    Fajnie że te Dębice wypadają dobrze w śniegu, szkoda że przez ostatnie dwa lata (wcześniej już nie pamiętam) u mnie uzbierałby się max tydzień kiedy po tym śniegu jeździłem (centrum Polski). Tak to tylko zimno i mokro i jak na razie zapowiada się że będzie podobnie. A wszyscy tylko w kółko o tym wyciąganiu z zasp i innych takich. Większość ludzi jednak nie mieszka w górach
    I to jest sedno wyboru
    Gdzie
    Ile
    Na jakich drogach.
    Mi wystarczy Dębica bo mało km robię w zimie i przeważnie po drogach drugiej czy trzeciej kolejności odśnieżania.
    I pewnie magicznej stówki nie przekroczę.
    Ktoś rypie tysiące km po ekspresówkach w zimie niech sobie kupi premium bo to roządniejszy wybór.
    A gadanie że to g..o bo tańsze trochę zajeżdża cebulą.
    Ktoś tu wspomniał o D-124
    Miałem i zrobiłem naprawdę dużo km i w zimie / tej prawdziwej/i w górach .Praktycznie pół Europy na niej przejeżdżałem .I co dało się, żyję nikogo nie zabiłem a i wszędzie dojechałem.
    Bo może jak kierownik du..a to i mu klasa premium nie pomoże.
    Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 23-11-2018 o 07:43
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Ja wspomniałem... Kiedyś jeździli konną czy zima czy lata i dawali rade, a teraz nagle muszą mieć samochody.... ta sama analogia. Czasy się zmieniają, kiedyś ludzie robili wycieczki fiatem 126p w 5 osób na oponach D-124 po europie i wcale nie byłeś jakimś wyjątkiem z mega talentem do prowadzenie bo jak nie było alternatywy to się wychodziło z założenia jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Opona D-124 była przestarzałym reliktem PRLu, licencja kupiona od uniroyala i klepana prawie 30 lat. Dziś opona HP2 bije na głowę D-124 i gdybyś miał do Delty albo Giulietty założyć D-124 odczuł byś przepaść. Wszyscy, który kupują dobre markowe opony klasy budżetowej powinni się cieszyć, ze spore grono osób nadal "przepłaca" za opony z wyższej półki napędzając rozwój technologii bo dzięki temu za parę lat będziecie mogli kupić Frigo HP3 o prawdopodobnie jeszcze lepszych parametrach niz HP2 bo gdyby nie przejęcie naszych zakładów przez zachodnie koncerny i pakowaniu ich starszych technologi w "nasze" Dębice to pewnie nadal by klepali te D-124

Cytat Napisał Takumi Zobacz post
    Wcale nie są najlepsze w śniegu bo na suchym. W wklejonym przeze mnie tescie wypadły na sucho lepiej niż Continental
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 23-11-2018 o 09:03

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Czasy się zmieniają, kiedyś ludzie robili wycieczki fiatem 126p w 5 osób na oponach D-124 po europie i wcale nie byłeś jakimś wyjątkiem z mega talentem do prowadzenie bo jak nie było alternatywy to się wychodziło z założenia jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
    Chyba nie do końca zrozumiałeś po co to napisałem.
    W dzisiejszych czasach część kierowców uważa ,że jak ma hiper super technologie w aucie to może łamać prawa fizyki a tak niestety nie jest.
    Skoro myślący człowiek znał ograniczenia tej przytaczanej d-124 to jeżdził tak aby dojechać bezpiecznie do celu.
    I podobnie jest dzisiaj kupuję tanie dla biedaków / jak niektórzy sadzą/ opony to znam wady tych opon czyli świadomie się godzę na ograniczenia prawda?Zakup jest / a powinien/ dostosowany do sposobu podróżowania.Po cholerę mi opony za 2500 skoro zrobię może z 6000 przez trzy lata zimą?
    Oczywiście nikomu nie bronię tak zrobić bo kto bogatemu zabroni ale musi być gdzieś granica miedzy zdrowym rozsądkiem a ekonomią.
    Podam jeszcze bardziej skrajny przykład.
    Wagon R przebieg roczny 300 km.Właściciel oczywiście też ma zimówki bo czasem jednak i w zimie pojedzie i on też ma kupić klasę premium?

Wszyscy, który kupują dobre markowe opony klasy budżetowej powinni się cieszyć, ze spore grono osób nadal "przepłaca" za opony z wyższej półki napędzając rozwój technologii bo dzięki temu za parę lat będziecie mogli kupić Frigo HP3 o prawdopodobnie jeszcze lepszych parametrach niz HP2
    Jestem ci ogromnie wdzięczny w tak znaczący wkład rozwoju technologi oponiarskiej.
    Ps. I bez twojego znaczącego wkładu branża się rozwinie a wiesz dlaczego ? Konkurencja.
    bo gdyby nie przejęcie naszych zakładów przez zachodnie koncerny i pakowaniu ich starszych technologi w "nasze" Dębice to pewnie nadal by klepali te D-124
    Mało prawdopodobne prędzej by upadli.
    Ale gdyby jednak udało by im się przetrwać jakim cudem mimo przeciwności losu/ konkurencja,zus ,skarbówka / to wiesz co by ich zabiło?
    Polacy bo kupowali by produkt zagraniczny./ bo zagraniczny jest zawsze lepszy /
    Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 23-11-2018 o 10:32
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest