Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Temat: Schemat instalacji czujników poziomowania stelvio

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia

Domyślnie

właśnie w moim przypadku tak nie było. Licznik nie mrugał, ale i tak zrobiłem osiowanie proxi.
    Potem kliknąłem w głównym menu mesa opcje „skanuj” i zeskanowało mi wszystkie dostępne moduły w aucie no i również pokazała się opcja „światła” i możliwość dostępu do „automotive Lightning adaptive headlights” tam też właśnie zrobiłem tą kalibrację i pokazało mi ten błąd U1700-87
    Po odpięciu aflm na jakiś czas przebieg również nie mrugał

Może problem tkwi w potrzebie aktualizacji ecu?
    Ostatnio edytowane przez Fleander ; 13-10-2024 o 17:22

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał Fleander Zobacz post
    właśnie w moim przypadku tak nie było. Licznik nie mrugał, ale i tak zrobiłem osiowanie proxi.
    Potem kliknąłem w głównym menu mesa opcje „skanuj” i zeskanowało mi wszystkie dostępne moduły w aucie no i również pokazała się opcja „światła” i możliwość dostępu do „automotive Lightning adaptive headlights” tam też właśnie zrobiłem tą kalibrację i pokazało mi ten błąd U1700-87

kabelki ktore ci powiedzialem obciales i nie sa podlaczone i w te miejsce masz poozone swoje

Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał marekkoczta Zobacz post
    kabelki ktore ci powiedzialem obciales i nie sa podlaczone i w te miejsce masz poozone swoje
    Dokładnie, kabelki obcięte i do kostki wchodzą pod pin 12 nowe prosto z aflm

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Fleander Zobacz post

proxi nie zawsze od razu zaczyna migać po zmianach modułów - nie wiem jaka jest dokładnie logika, nie doktoryzowałem się z tego, ale nie raz obserwowałem że po zmianach jakiś albo np wywaleniu się proxi pare startów git niby nie miga a po kolejnym i chwili pracy dopeiro miganie proxi, innym razem miganie od razu, tak wiec tym bym się nie sugerował.

Rozumiem że w module ALFS oczytujesz normalne w miarę napięcia z czujnikó - idealnie to 2.5V gdy auto na płaskim, ale czujniki nie są idealne ani idealnie wszystko tak samo w każdym aucie, więc są całkiem widoczne odchylenia - o ile pamiętam kalibracja akceptuje jak oba mieszczą się w przedziale 1.5-3.5V. Do kalibracji światła mają być włączone.

co do proxi, to przechodząc z 25W na 35W moze trzeba pozmieniać więcej w proxi niż jest dostępne z poziomu gotowców w MES - bo to jest mega okrojona lista - całe proxi ustawienia to masz w AlfaOBD - jest ich kilkaset jak nie dobrze ponad tysiąc. AlfaOBD nie jest najlepsza do robienia proxi (szczególnie na chińskich ELMach) , ale zawsze można potem przelecieć już samo proxi MESem jeśli AlfaOBD nie przechodzi (z powodów innych niż Out of Range error). Ewentualnie można w MES zmienić w hexie - otwiera się okienko naciskając prawy Alt + C i jazda - tylko trzebe wiedzieć co.
    Nie robiłem dokładania ALFS nigdy z 25W, ale tak na szybko lookając w dokumentacjach za hasłami 35W oraz light oraz AFL znalazłem tylko w bajcie 142 bity 7:2 (6 najstarszych) zmienić z (binarnie) 000001 na 000010 (nie zmieniając bitów 1:0 oczywiście) - nie wiem czy to pomoże bo to raczej związane z kamerą HALF (może jakieś inne kalibracje do auto długich czy coś takiego).

Nie wiem czy masz kompletną elektrykę, wiem że na schematach brakuje 2 mas dla xenonów (piny 7 i 8 albo 6i 7 nie pamietam już -dawno to temu było), przynajmniej dla 25W takich, nie insteresowałem się czy 35W jeszcze jakieś potrzebuje (to akurat kminienie przy upgrade z H7 na xenon 25W).

Rozumiem że wyłączyłeś side markers USA - bo w EU aby poziomowanie brał pod uwagę ma być wyłączona obrysówka?

PS. Nie wiem czemuś nie kupił lamp 25W - tylko panel byś zmienił na ręczną regulację EU (ewentualnie drobne zmiany rezystorów wewnątrz aby ikonki się zgadzały z pozycjami świateł - było opisywane na forum ze 2 lata temu) i po sprawie (tak ciut niby droższe ale nie ma potrzeby retrofitu AFLS/czujników, a i teraz aby było legalnie musisz dołożyć spryskiwacze w zderzaku)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Auto
    Giulia

Domyślnie

Napięcie na czujnikach to odpowiednio 2,15V dla przodu i 2,40V dla tyłu więc zdają się być poprawę
    Obrysówki wyłączone, kostki kompletne( mają masy na pinach 7 i 8) zmieniłem także bajt 142 według porady i brak efektu
    Ale wygląda na to że zbytnio skupiłem się na samym module aflm i jego błędzie (u1700-87) a zupełnie pominąłem coś ważniejszego- a mianowicie ecu
    A tam
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_5594.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	89.8 KB
ID:	290201

Czytałem, że to może być problem z urwanymi kabelkami w samej lampie jednak w moim przypadku obie przesłony soczewki działają, poziomowanie góra-dół i skrętność również (lampy po odpaleniu robią test poziomowania i „zeza”) więc nie mam pojęcia co może być nie tak.
    W weekend zrzucę zderzak i dobiorę się do lamp, upewnię się że wszystkie kable w środku są na miejscu. Najwięcej podejrzeń mam co do prawej lampy- kupiłem ją używaną i po podłączeniu nie działały dzienne oraz kierunkowskaz więc podmieniłem przetwornice z mojej starej rozbitej 25w (numery części się zgadzały więc to nie powinien być problem)
    Jest jeszcze coś co powinienem sprawdzić oprócz połączenia przewodów w lampie? Bo brakuje mi już pomysłów

[QUOTE=epsonix;2370956.
    PS. Nie wiem czemuś nie kupił lamp 25W - tylko panel byś zmienił na ręczną regulację EU (ewentualnie drobne zmiany rezystorów wewnątrz aby ikonki się zgadzały z pozycjami świateł - było opisywane na forum ze 2 lata temu) i po sprawie (tak ciut niby droższe ale nie ma potrzeby retrofitu AFLS/czujników, a i teraz aby było legalnie musisz dołożyć spryskiwacze w zderzaku)[/QUOTE]

Montaż 35w to była wypadkowa kilku elementów- udało mi się za śmieszne pieniądze kupić czujniki z kostkami i sam moduł z rozbitka, zderzak w kolorze miał już spryskiwacze, w samym zbiorniku nawierciłem otwór i kupiłem pompkę od Maserati Ghibli za bodajże 120 zł (numery są identyczne jak od Giulii) więc nie bylo dużej różnicy w cenie między zostaniem przy 25W a przejściem na 35W jednak gdybym wiedział ile będę się męczył z próbami uruchomienia tego to głęboko bym się zastanowił
    Ostatnio edytowane przez Fleander ; 24-10-2024 o 06:45

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

blad widac lina lin to jest z lampy pin 12 z tego co pamietam do afls. lampy szkoda czasu rozbierac jak przeslona chodzi chociaz ten blad alternatora to od lampy moze byc .

Auto
    Giulia

Domyślnie

Problem rozwiązany
    Zmieniłem miejsce wpięcia się canem z aflm na kostkę C4 (biała kostka z prawej strony na dole)pod piny 31 i 33 zamiast C8 (brązowa kostka)
    Od razu dostałem błąd proxi, wykonałem osiowanie a potem kalibracje świateł i nareszcie nie boje się jeździć w nocy
    Dziękuję za pomoc