- odgrzewam kotleta.
- i komuś się udało w alfie 147 z roku produkcji >= 2005 dorobić / zrobić / przeprogramować BC moduł aby domykał szyby jak zamknie sie auto z pilota ?
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
to ja też trochę odgrzeję i opowiem czego się dowiedziałem, jeden gość pisał, że w aso w UK powiedzieli mu, że da się to zrobić (trzeba przeprogramować BC), ale się nie robi ze względów bezpieczeństwa (podobno szyba od strony kierowcy nie zatrzymuje się po napotkaniu przeszkody np. głowy)
A co do tego domykania to problem jest włąśnie z tymi standardami bezpieczeństwa, których wcześniej nie było i dlatego też, alfy sprzed liftu mają domykanie, a te po lifcie już nie, bo weszły nowe przepisy i nasi włoscy przyjaciele zlikwidowali domykanie.
- no to ja ma coś namieszane w mojej po lifcie. - bo mi otwiera i domyka szyby. - jak to zlikwidować abym był w zgodzie z dyrektywami unijnymi.
Wybij szyby.
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars
mam lepszy pomysł, wymontuj przednie drzwi i prześli je do mnie, ja Ci odeślę moje bez domykani heh ja wolę mieć domykanie i mam gdzieś dyrektywy unijne![]()
podpinając się pod temat mam takie pytanie: czy jeżeli działa mi domykanie z pilota to powinno mi też działać automatyczne domykanie całej szyby pasażera po pociągnięciu przycisku? wyjaśniając chodzi mi o to czy jak siedzę w samochodzie to po pociągnięciu guziczka od szyby powinna się zamknąć cała czy nie, bo otwiera się cała beż trzymania do końca.
Nie. U mnie za pomocą przycisków do szyb, automatycznie zjeżdżają obie szyby od kierowcy i pasażera, ale podnoszenie automatyczne działa już tylko od strony kierowcy, a od pasażera nie, trzeba trzymać przycisk. Jest gdzieś zresztą w instrukcji o tym, że to tak właśnie jest. Przynajmniej w mojej było, że to normalne i tak ma być.
instrukcja str 26:
Podnośnik szyby po stronie kierowcy wyposażony jest w urządzenie "ciągłego automatycznego działania" zarówno dla całkowitego opuszczenia jak i podniesienia szyby.
str 27: Podnośnik szyby po stronie pasażera wyposażony jest w urządzenie „ciągłego automatycznego działania” tylko dla opuszczania szyby.
Ostatnio edytowane przez toyfel ; 27-08-2011 o 20:13
Mi czasem zaskoczy domykanie czasem trzeba dłużej poczekać nie wiem dlaczego taka różnica jest? W dodatku szyba od pasażera czasem zacina się i skokowo trzeba ją zamykać
wydaje mi się, że trzeba odrobinę dłużej przytrzymać i że to normalne. Co do skokowego zamykania szyby to nie wiem, ale w BMW miałem podobnie i była to wina magnesu, który znajdował się w silniczku podnoszenia szyby. Magnes opadał w dół <na skutek trzaskania drzwiami itp>, trzeba było go z powrotem umieścić na swoim miejscu i wszystko wracało do normy. Może tutaj jest coś podobnego? Może ktoś wie?