minciu kierunek przeplywu cieczy przez reduktor powinien byc przeciwny niz kierunek wyplywu ogrzanego gazu z reduktora.
minciu kierunek przeplywu cieczy przez reduktor powinien byc przeciwny niz kierunek wyplywu ogrzanego gazu z reduktora.
Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 13-10-2009 o 22:19
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
Jej.... zamiast tego gazu miało być cieczy? To błąd, prawda? Bo ja zaraz zgłupieję do resztyMogę jakoś sprawdzić łopatologicznie którędy ciecz wpływa i którędy wypływa w reduktorze? Dodam, że mój SCORPION ma oznaczenia Water IN i OUT a ja po prostu wepchałem węże jak było mi wygodniej, bo nie wiedziałem i tak w którą stronę woda płynie. Jeszcze raz zapytam, jak to sprawdzić i poprawić? A i jeszcze jeden szczegół... reduktor Scorpiona można odpowietrzyć? Czy tez nie ma takiej potrzeby.. a jak można to jak?
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
Przepraszam, ale już ledwo na oczy widze, juz poprawilem mój błąd.
Co do reduktora, jak dobrze go wepniesz [kierunek przeplywu] odpowietrzy sie sam.
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
a jak mogę sprawdzić ten kierunek przepływu? próbowałem dzisiaj z kanału zobaczyć gdzie i jak dochodza te węże, ale nic tam nie widać... za ciasno.
Mam juz wizualizację logów z rozgrzewania dwóch alf. Mojej i Dudusa z nowiutkim termostatem
DUDUS
MINCIU
Wydaje mi sie że oba działają tak samo.. czas rozgrzewania był bardzo zbliżony ok 10minut na postoju i PB.
Wychodzi na to że grzeja się tak samo, a Twój termostat jest sprawny, wiec jedynie pozostaje sprawa sposobu wpiecia reduktora w obieg cieczy. Opisz gdzie i jak masz podpiete, pomysle chwilke i moze cos madrego się wymysli ;]
za co jest odpowiedzialne ,,aittemp'' i injection time'' bo próbuje rozszyfrowac nasze wykresy
"Air temp" = temperatura zasysanego powietrza, "injection time" = czas wtrysku PB. Co do tego za co odpowiedzialne, więc tak temp. zasysanego powietrza jest potrzebna do korekty dawki paliwa w zależności od temp. zasysanego powietrza, wiadomo że im zimniejsze powietrze, tym wiecej tlenu w jednostce objetości i pomiar ten uzupelnia pomiar masy zasysanego powietrza, Injection Time chyba nie musze tłumaczyć.
Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 14-10-2009 o 13:48
injection time to czas wtrysku benzyny
Grzesiek, jak tam podejść do mojego silnika, żeby zobaczyć gdzie jest wpięty reduktor? I jak sprawdzić kierunek obiegu cieczy przez reduktor?
Dodam, że reduktor mam obok akumulatora pod rurą z powietrzem, a węże z cieczą idą jakoś na tył silnika i nic więcej za bardzo nie widać ;/
ps. ostatecznie wychodzi i tak, że HC nagrzewał się szybciej i lepiej trzymał temperaturę:] wskazówka nigdy nie drgnęła nawet.. bez znaczenia było czy się stało w korku na upale czy jechało z włączonym ogrzewaniem.. zawsze wskazówka była na środku skali i koniec ktopkaI trafiała tam zimą po takim samym czasie, jak w alfie dochodzi latem
---------- Post dodany o godzinie 15:37 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:27 ----------
Przy okazji zrobiłem też test składu mieszanki na swojej Alfie z reduktorem Scorpion ST. Wygląda na to, że wszystko jest OK3 bieg i gaz do deski w obu zaznaczonych fragmentach. Sonda sczytywana była tylko z Bank1. Zabrakło miejsca na drugą sondę.. W alfach z pojedyńczą sondą może być inaczej.... ale w każdym razie u Dudusa na Alasce przy przyspieszaniu na LPG napięcie na lambdzie wynosi zaledwie ok 0,2V a na PB aż 1,2V? A powinno być zbliżone na PB i LPG
![]()
Skoro weze od reduktora ida na tyl silnika to masz reduktor wpiety rownolegle do nagrzewnicy, sprawa wyglada tak, waz zasilajacy reduktor powinien byc wpiety trojnikiem na waz wychodzacy z termostatu na nagrzewnice wnetrza, powrot z reduktora wpiety trójnikiem w waz powrotny z nagrzewnicy. Moze zaraz sie pomecze i znajde to w eper i Ci cos naszkicuję.