Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Temat: Spalnie - Alfa 156 2,5 V6 24V

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ExO
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    nie wiem dlaczego jazde do 3000 nazywasz dziadkowaniem... moze u ciebie sa inne nawyki ale wg mnie to normalna jazda, trudno zebym jechal na "2 - 50km/h po miescie"...
    Nikt tu nie mówi o piraceniu, ale jazda po radomiu jest troszke inna niz w wiekszych miastach. A co do 3000 musiałem obrać jakaś granice miedzy moimi stylami jazdy.

Raz bawiłem się w bardzo spokojną jazde i spaliła mi 15.5l. To chyba normalne spalanie. Chiciaż jak patrze na wasze, zaczynam się zastanawiać. Stąd mój post.

tdz77
    Gość

Domyślnie

Poświęciłem się nauce i sprawdziłem minimalne spalanie mojej v6. Nałożyłem kapelusz i przez 100km jazdy miejskiej nie przekroczyłem 3krpm, a najczęściej zmieniałem bieg przy 2,5 krpm (jedynka trójka piątka). Jazda do roboty i z powrotem po 6km, dwa razy zdarzyło się przejechać z 20 km (też po mieście), temperatury zewnęrzne od -10 do 0 stopni. Miasto raczej mało zakorkowane (Bielsko-Biała), albo raczej wybieram trasy gdzie nie ma większych korków.
    Sonda lambda i przepływomierz nówki, termostat ok, układ wydechowy uszczelniony, silnik oleju nie bierze, dolot wydech i wszystko zresztą oryginalne.
    Spaliła 14,5 litra.

Uff, teraz mogę pojeździć jak człowiek (i spala wówczas 16-17 litrów więc nie ma jakiejś oszałamiającej oszczędności)...
    Ostatnio edytowane przez tdz77 ; 04-03-2011 o 09:06

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

No właśnie, w du....ę z taką oszczędnością, power i fun ważniejsze. Przy butowaniu niewiele więcej spala to po co się męczyć
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał tdz77 Zobacz post
    Poświęciłem się nauce i sprawdziłem minimalne spalanie mojej v6. Nałożyłem kapelusz i przez 100km jazdy miejskiej nie przekroczyłem 3krpm, a najczęściej zmieniałem bieg przy 2,5 krpm (jedynka trójka piątka). Jazda do roboty i z powrotem po 6km, dwa razy zdarzyło się przejechać z 20 km (też po mieście), temperatury zewnęrzne od -10 do 0 stopni. Miasto raczej mało zakorkowane (Bielsko-Biała), albo raczej wybieram trasy gdzie nie ma większych korków.
    Sonda lambda i przepływomierz nówki, termostat ok, układ wydechowy uszczelniony, silnik oleju nie bierze, dolot wydech i wszystko zresztą oryginalne.
    Spaliła 14,5 litra.

Uff, teraz mogę pojeździć jak człowiek (i spala wówczas 16-17 litrów więc nie ma jakiejś oszałamiającej oszczędności)...

poczytaj o czym piszesz... mi w zimie przy -20 spalila ponad 20 wiec tak tez mozna pisac, mowmy o warunkach minimum 15 stopni... piszesz ze jezdziles przez 6 km... do 4 masz zimny silnik ... wiec spalanie 20% wieksze. Przejezdzam od baku do baku i twierdze ze da sie zjezdzic do 12 i biegi zmienialem normalnie a nie 1,3,5...
    Genetics makes the champions, want to compare?!

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał tdz77 Zobacz post
    Jazda do roboty i z powrotem po 6km
    kawał drogi
    wskazówka temp. się rusza w ogóle ?

tdz77
    Gość

Domyślnie

6km to mikry dystans, więc dość dobry test na spalanie w warunkach miejskich.
    Silnik mam ciepły w połowie drogi (światła, korki).
    W lecie zrobię weryfikację
    Ostatnio edytowane przez tdz77 ; 05-03-2011 o 08:27

mar_1981
    Gość

Domyślnie

O kurdę ale z tego silnika smok. Miałam bardzo ochotę kupić z takim silnikiem bo jeździłem bardzo dużo Vectrą B 2,5 V6 teścia i myślałem że będą podobne wyniki spalania, ale widzę że Alfa pali duuuuuużo więcej. Ale napewno jazda jest bardzo przyjemna. Zastanawiam się tylko nad wpisami ludzi na jednej ze stron z testami/opiniami, jak oni osiągają spalanie po mieście 10-11 litrów :/

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

wg mnie zejsc ponizej 12 graniczy z cudem nie mowiac juz o 10 a normalne spalanie to od 13-16 wiec wg mnie nie jest zle. A co do TDZ77 jak bedziesz robil kolejny test to zmieniaj biegi ponizej 2k i nie 1,3,5... i najlepiej odniesc sie z pelnego baku czyli 2 pelne tankowania.

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

O czym wy mówicie? jaki eco-driving. Wy chyba nawet nie wiecie co to jest prawdziwy eco-driving. A ja wiem... poznałem go jakieś 17 lat temu, gdy jeszcze nikt o nim nie słyszał i nawet jeszcze nie miało to nazwy.
    Wybarałem sie w podróż do mojej ,wówczas jeszcze narzeczonej, do Zabrza, autostradą A4 z wrocławia.Wówczas jeszcze Fiatem Tipo 1.8 V8. W zbiorniku trochę ponad rezerwę z nastawieniem że zatankuje po drodze. Ale po drodze zobaczyłem tablicę że najbliższa stacja w Gliwicach...
    Zapewniam was..to wówczas ustaliłem zasady eco-drivingu

A tak poważnie nie będę sie wypowiadał o silniku 2,5, o nie miałem z nim do czynienia.
    Mogę powiedzieć na przykładzie 3.0 V6 którym zrobiłem kilkadziesiąt t tysięcy zarówno po mieście jak i w trasie.
    I wbrew pozorom silnik ten nie jest jakoś dramatycznie paliwożerny, wymaga jednak pewnego doświadczenia ze strony kierowcy.
    Nie ukrywam że zaraz po zakupie byłem lekko przerażony 20-30l/100 w mieście. Jednak wraz z upływem czasu i kilometrów, przyszło opanowanie i zrozumienie samochodu i spalanie udało mi sięustabilizować na poziomie 12-15 miasto. Trasa 4 osoby bagaże i w granicach 9,5l.
    Owszem nie ukrywam że jak miałem natchnienie to i 20 pożrała spokojnie.
    No poza jednym przypadkiem kiedy spalanie osiagnęło ok 100l/100km, ale to miało miejsce jak poszedł przepływomierz, który mi w warsztacie wymontowali i postawili samochodzik w tryb awaryjny. Nie znałem się na tym jeszcze więc olałem słowa mechanika ze to jest tylko bym dojechał do domu i kupił przepływkę....Chciałem sobie pojeździć...pojeżdziłem, i sie nauczyłem...

Tak wiec rzeczywiste spalanie konkretnego samochodu zależy od jego stanu technicznego i przede wszystkim od kierowcy...
    Jakie wyrobisz nawyki u siebie , czy będziesz przeciągał samochód na każdym biegu, czy raczej dynamicznie zmieniał .... czy będziesz jeździł na zasadzie gaz hamulec, czy powoli dojeżdżał do czerwonego, czy pogodzisz się z myślą że jakiś golfik I stanie przed tobą na światłach, czy zawsze będziesz musiał być pierwszy...

Na pewno nie zejdziesz ponizej 10 l/100km, ale ile to będzie powyżej, to juz zależy tylko od Ciebie...

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał RobertWroc Zobacz post

Na pewno nie zejdziesz ponizej 10 l/100km, ale ile to będzie powyżej, to juz zależy tylko od Ciebie...
    Tego brakowalo do uzupelnienia