Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 114

Temat: Gdzie jest gniazdo OBD

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 2,4jtd 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    Dobrze że zdążyłem przeczytać ten temat bo jak widzę jakaś cenzura tu panuje....
    Co się tu dzieje? Dlaczego temat wyedytowany? Jeżeli ktoś pisze że można np. podkręcić procesor zmieniając ustawienia w BIOS, ale to może skrócić czas jego pracy (nieprawda) i ble ble, to co nie powinniśmy tego robić a tematy kasować?

Choć na co dzień zajmuję się informatyką dzięki temu forum dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy, dzięki którym moje rachunki za utrzymanie i naprawy Alfy są niższe. Dzięki tematom takim jak unidiag itp sam potrafię zdiagnozować wiele elementów samochodu.

Co prawda istnieją strony gdzie wszystko na temat chip-tuningu jest opisane, można znaleźć mapy itp., ale proszę nie zabijajcie takich wątków na tym forum.

Są firmy które za 1500 - 1800 zł zrobią chip-tuning z hamownią i wykresem 4-ech linii. W rzeczywistości działa to tak, że dla normalnego klienta wgrywany jest gotowy program, robione są 2 hamownie i koniec. Jeżeli na pierwszej hamowni pojawiają się błędy, no to albo się je usuwa - o ile się da - na miejscu albo odmawia tuningu. W bajki o wysokiej klasie specjalistów, indywidualnych programach nie wierzcie. Sam bym tak też napisał to czysty marketing i straszenie jak na allegro - nie kupujcie u konkurencji (która jest tańsza) bo na pewno sprzedaje podróbki, nie płaci podatków itp (choć konkurencja sprzedaje to samo i działa tak samo lub lepiej). Z resztą ASO działa tak samo kasuje sporo a co do deklarowanej jakości i specjalizacji można mieć wiele do życzenia.

I na koniec mały offtop: Jak firma robi procesory to generalnie wszystkie robione modele danego typu są "maxami" na końcu procesu produkcji montowany jest na stałe układ ograniczający. tzn np. wersja max procesora ma na 1 rdzeń 6MB cache i taktowanie 3GHz wersja min ma natomiast 2MB i 1,6 GHz. Więc tak naprawdę min nie różni się wewnętrznie niczym od max, po prostu jest ograniczona prędkość, pamięć cache widoczna dla procesora, mnożniki itp. Wszystko przez jeden mały układ montowany fizycznie którego nie da się "wylutować", ani wyłączyć.

Dlatego apeluję o nie kasowanie takich tematów z forum i ewentualne ich przenoszenie do działu tuning. Osobę posiadającą przebieg konwersacji proszę o wysłanie mi jej na priv.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    Dobrze że zdążyłem przeczytać ten temat bo jak widzę jakaś cenzura tu panuje....
    moheratorzy znów w akcji , odkryli w sobie misję ...
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Kayrol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    Tym bardziej jak już nawet się podstaw nie zna i prosi o wytłumaczenie tego czy tamtego.
    Panowie tanie chipowanie może kosztować remont silnika.
    Wszystkim zapaleńcom najlepszego.

Ps mapy te są dostępne na necie od długiego czasu za free i jakoś większość wybiera sprawdzone chipowanie za 1500 zł lub więcej.
    Cudów nie ma. Inne mapy, hamownia, strojenie, który z Panów podnieconych tymi mapami to robił.
    Żaden.
    W parę minut takich map stworzę kilkanaście i wypuszczę w net, także wgrywać i cieszyć się mocą, na km. parę.......
    została nam zarzucona niewiedza i ciemnota, to nie moderatorowie usuneli tylko autorzy więc proszę ich nie winić. dance1 wie co i jak więc niech on tłumaczy co i jak.

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

Dokładnie kilku jest tu zbyt mądrych, do nich kierujcie swoje pytania. Ja i kolega Kayrol wspólnej rozmowie wykasowaliśmy to co mogło być przydatne, płaćcie po 1500zł jak ja wcześniej, a macie wgrane te mapy co mamy u siebie na kompach, a hamownie masz za 150zł dwa pomiary Słowem wliczając ze na jednym programie wraca się im cały interfejs daje to 230zł plus 150zł hamownia razem 380zł i jesteśmy 1120zł w plecy za ładna gadkę . Miło?? Nawet wliczając że mają interfejs wypas nie z tej ziemi za 4 koła (tysiąc funtów) to i tak liczą sobie za usługę o wiele za dużo w zamian ciężkości zadania, chociaż przy wizycie w V-Techu nie powiedział bym ze był to mega wypasiony interfejs, a z tego co wiem solidny program pod dany silnik pisze się nawet dzień, a czasem dłużej i kosztuje tyle co nie jedna Alfa 156 w TS.
    Ostatnio edytowane przez Matt21 ; 03-01-2010 o 22:22
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

ja zdążyłem temat przeczytać ale już o skopiowaniu nie pomyślałem bo 1 raz widzę taką sytuacje.
    Tzn jak to było ? Kayrol i dance1 sami usuneliście posty czy ktoś wam pomógł ?
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Rowerzysta Avatar A_S_K
    Mieszka w
    SO
    Auto
    156 JTD 20V

Domyślnie

Raczej Kayrol i Matt21 za "namową" dance1

A tak w temacie, gdyby ta dyskusja była tak szkodliwa jak niektórzy sugerują, to sprawa jest prosta ....
    Zmawiamy się w kilka osób z alfami o tym samym sterowniku i po sczytaniu ECU jeden z nas jedzie na tuning.
    I niech nikt mi nie mówi, że dostanę indywidualną mapę, bo w 3, czy 4 godziny to można delikatnie poprawić gotowca, a nie mapę całą zrobić.
    Do tego 2x hamownia też trochę czasu zajmuje. Po tym zabiegu sczytujemy mapę z alfy tuningowanej i mamy wszystko jak na dłoni.
    Więc nie o "okradanie" kogokolwiek tu chodziło, tylko o to, żeby rozwinąć trochę skądinąd ciekawy temat zmiany mapy w ECU.
    Ostatnio edytowane przez A_S_K ; 03-01-2010 o 23:45

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Panowie kogo ja na coś namawiałem?.
    Napisałem tylko moje zdanie poparte po części doświadczeniem.
    Także jestem za tym żeby zaoszczędzić. Co niektórzy zapominają od czego się chipowanie zaczyna. Silnik doprowadzić do stanu b.dobrego i później bawić się w zmiany map. Na koniec hamownia itd. Jak już jeden kolega napisał, zmiana map 2 x hamownia i taniej wychodzi niż u "profesjonalistów"
    Odradzałem kolegom którzy nic na ten temat nie wiedzą, myślą że na ślepo wgrają mapy i wszystko super hulać będzie (bywa że silnik w stanie agonalnym). Często nieumiejętne dobranie map kończy się w serwisie i wtedy więcej wychodzi niż 1000-1500zł.
    Jak już napisałem wszystkiego najlepszego dla zapaleńców.

Po to forum żeby własne zdanie napisać, chyba że się mylę.

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    Panowie kogo ja na coś namawiałem?.
    Napisałem tylko moje zdanie poparte po części doświadczeniem.
    Także jestem za tym żeby zaoszczędzić. Co niektórzy zapominają od czego się chipowanie zaczyna. Silnik doprowadzić do stanu b.dobrego i później bawić się w zmiany map. Na koniec hamownia itd. Jak już jeden kolega napisał, zmiana map 2 x hamownia i taniej wychodzi niż u "profesjonalistów"
    Odradzałem kolegom którzy nic na ten temat nie wiedzą, myślą że na ślepo wgrają mapy i wszystko super hulać będzie (bywa że silnik w stanie agonalnym). Często nieumiejętne dobranie map kończy się w serwisie i wtedy więcej wychodzi niż 1000-1500zł.
    Jak już napisałem wszystkiego najlepszego dla zapaleńców.

Po to forum żeby własne zdanie napisać, chyba że się mylę.
    Załóż się kolego ze mój JTD jest w lepszym stanie niż 3 wzięte do kupy Twoje JTS-y.
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Każdy ma swój rozum i wolną wolę. Moim zdaniem kasowanie już istniejących tematów jest bez sensu. Szkoda, że koledzy spękali, bo ja na przykłąd nie zdążyłem przeczytać tego tematu i tym samym wyrobić sobie opinii, czy chipować samemu, czy nie.
    O żadnej odpowiedzialności autorów tych wpisów nie ma mowy. A tak na marginesie czy profesjonalne chipownie dają jakieś gwarancje na zniszczone w wyniku czipowania części mechaniczne samochodu? Szczerze wątpię...

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Ja mam wgrana mapę na 152KM i 347NM i jak by się temat rozwinął to bym zrobił backup-a i wrzucił dla innych. Ale nie zdążyłem przeczytać jaki kabel i soft potrzebny.
    Ostatnio edytowane przez koles_02 ; 04-01-2010 o 16:44

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"