Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 87

Temat: maksymalna predkosc?

majkelalfa1
    Gość

Domyślnie alfa 147 1.6 osiągi

Silnik 1.6 benzyna :
    2 bieg - licznikowe 90km/h (obr ok 7000obr/min)
    3 bieg - licznikowe 140 km/h (przy 7000 obr/min)
    4 bieg - licznikowe 180 km/h (przy 7000 obr/min)

yazon147
    Gość

Domyślnie

ja też myśle Że poleci tyle

alienek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał danloo23 Zobacz post
    Ja swoje Belle o mam juz od ponad 1,5 roku i nigdy nie sprawdzalem ile dam rady nia wycisnac-poprostu sie boje ze uszkodze silnik itd...!Z silnikiem jest wszystko ok,zawieszenie tez w dobrym stanie i czasami bedac na A4 mam straszna ochote wcisnac pedal w podloge,dochodze do 160-170km/h i odpuszczam!Czy takie proby sa bezpieczne dla silnika?
    Dokładnie mam to samo ze swoją 147 Okres wariacji chyba mi minał i ogólnie jeżdże do 140km

Gwynbleidd
    Gość

Domyślnie

2.0 TS (155 KM) przy 6400 obr./min. i momencie 187 Nm przy 3500 obr, wg dokumentów ma 8,6 do setki, prędkość maksymalna to 216KM/h lub 208KM/h, nie pamietam dokladnie.

wiec nie widze sensu, podniecania sie ze 2 litrowy twinspark, nie poleci 220, bo to auto jest w stanie tyle pojechac.. i to zupelnie bez problemowo.. sam jeżdze i na pusto czyli ja sam, i niemiecka autostrada kwestia 210-215km/h licznikowo, bez zadnego problemu, i zbytniego katowania
    Ostatnio edytowane przez Gwynbleidd ; 21-02-2010 o 04:43

Sparco123
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Gwynbleidd Zobacz post
    2.0 TS (155 KM) przy 6400 obr./min. i momencie 187 Nm przy 3500 obr, wg dokumentów ma 8,6 do setki, prędkość maksymalna to 216KM/h lub 208KM/h, nie pamietam dokladnie.

wiec nie widze sensu, podniecania sie ze 2 litrowy twinspark, nie poleci 220, bo to auto jest w stanie tyle pojechac.. i to zupelnie bez problemowo.. sam jeżdze i na pusto czyli ja sam, i niemiecka autostrada kwestia 210-215km/h licznikowo, bez zadnego problemu, i zbytniego katowania

220 a i owszem ale 240

jeśli uważasz że 210-215 przez załóżmy godzinę czy dwie to nie jest katowanie to mamy odmienne poglądy na ten temat (wiem z doświadczenia) a jeśli się tylko rozpędzisz na chwilę żeby "zobaczyć ile pójdzie" to to już w ogóle jest zabawne

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Diesel prędzej wykituje meczac go na max obrotach z max prędkosciami.

Gwynbleidd
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Sparco123 Zobacz post
    220 a i owszem ale 240

jeśli uważasz że 210-215 przez załóżmy godzinę czy dwie to nie jest katowanie to mamy odmienne poglądy na ten temat (wiem z doświadczenia) a jeśli się tylko rozpędzisz na chwilę żeby "zobaczyć ile pójdzie" to to już w ogóle jest zabawne

lata kiedy rozpedzalem auto zeby zobaczyc ile pojdzie, juz dawno mineły, a szkoda.. bo bylem piekny i młody.. teraz juz tylko piękno zostało

ahh te czasy Golfa I

o alfe dbam, olej co 9/10tys, praktycznie nigdy nie wyjechala z garazu na zimnym silniku, jest w domu drugim autem, a jazda 220 na godzine jest zupelnie okazjonalna i zdarza moze sie 2x w roku.. i nie jest to jezdzenie 210/220 na odcinku 100km czy też 50km.. chwilowe rozpedzedzenie ot tak.. dla dodania
    adrenaliny (:

co do pojecia katowania, nie mialem na mysli wlasnie katowania go przez okres 20/30min zeby osiągnal 'wymarzoną' prędkość, jak to niektorzy robią z dieslami.. ktore co jak co.. ale są bardziej wrażliwe na wysokie obroty i przeciązenia.
    poprostu uzywajac zwrotu bez katowania, chcialem powiedziec ze alfa do 210 idzie lekko i praktycznie równo bez żadnych dłuższych wciskow butow w podłoge, i tyle

co do 240 i 2.0 TSa, to bajka i to nalezy powiedzieć.. dla tego auta na prostej drodze z seryjnym 155KM, taka prędkość jest niemożliwa dla osiągniecia, to co tam ludzie piszą to zwyczajne przeklamania licznikowe
    Ostatnio edytowane przez Gwynbleidd ; 21-02-2010 o 16:28

Sparco123
    Gość

Domyślnie

Wiem to tylko moje dziwne zboczenie że nie rozpędzam się v-max żeby pochwalić się kolegom lub dla adrenaliny bo uważam że:
    1. po co ryzykować życie, nadwyrężać silnik i zwiększać spalanie jadąc przez 30 s. z prędkością maksymalną
    2. jazda z v-max minus 5 km/h przez dłuższy czas nie powoduje tak wielkiego wzrostu spalania jak v-max, znacznie skraca podróż

Na koniec dodam że stosując tą filozofie w Chryslerzre Neon'ie 2.0 benzyna (mój poprzedni samochód kupiony z przebiegiem 50 tys km) sprawiłem że przy przebiegu 130 tys km brał 1l oleju na 1000 km. ale z prędkościami blisko v-max przejechałem nim na pewno ponda 3000 km (tylko autostrady na zachodzie czasami A2 )

Gwynbleidd
    Gość

Domyślnie

nie o to chodzi, mhm
    kwestia ryzyka życia jest wzgledna, jak jade z żoną i dzieciakiem to jasne ze jeżdze grzecznie i innym autem, też alfą tyle że dieslem.. do 120/h, .. a jesli jade sam i dochodzi do V-max to tylko na znanym odcinku drogi i jestem na tyle pewny swoich umiejetosci i auta ze ryzyko jest zminimalizowane do miniumum . Tak w ogole to tez uwazam ze V-max do niczego nie mi jest potrzebne, i masz racje co do spalania. Reszta to kwestia upodobania.
    W przypadku TwinSparka, nadwyręzanie silnika tutaj ma male znaczenie, ten silnik dopiero pracuje w zakresie 2800-4500, a katalogową moc uzyskuje przy blisko 6400obr, i to go nie nadwyręża.. poprostu silnik sie zuzywa co jest nie uniknione, tak czy siak. TSy mają to do siebie ze biorą olej, z jednej strony gdzies czytalem ze katalogowo od nowosci mogą brać troszkę oleju nawet po dobrym dotarciu, mój wezmie może 0,2L/1000km przy 160kkm. Jeżeli silnik nawet wysokoobrotowy jakim jest TS bierze wiecej niz 0,5L - 0,7L/1000km, i jeszcze przy przebiegu ponizej 150tys, to znaczy ze byl źle uzytkowany, niedobory oleju lub jego nadmiar, niedogrzanie lub przegrzanie.. i tego typu rzeczy, i powtorze jezeli jakikolwiek silnik bierze 0,5L - 0,7L oleju/1000km, nadaje sie do remontu.

a tak, ogolnie rzecz biorąc, to nie uwazam rozpedzania auta do maksa, do powodu do dumy. Nie odbieraj moich postow jako wyrazu agresji i tego typu rzeczy

cheers
    Ostatnio edytowane przez Gwynbleidd ; 21-02-2010 o 16:58

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

Nie rozumiem tak krytycznych wypowiedzi niektórych z Was odnośnie V-max.
    A bajki typu "jak spróbuję v-max to mogę uszkodzic silnik" już są wogóle poza krytyką. Bardziej katujesz silnik zmieniając biegy przy zbyt niskich obrotach i przyśpieszając także z niskich prędkości obrotowych.
    Przeciążenia korbowe są bowiem wtedy ogromne.

Jeżeli się boisz, lub nie sprawia Ci to przyjemności, a masz takie prawo, to nie krytykuj innych, że lubią od czasu do czasu przewietrzyć cylindry.
    Wszystko jest dla ludzi, wiadomo najważniejsza jest wyobraźnia, ale w końcu jezdzimy Alfami...tak?

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen