Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Temat: Pasek strzelił...KAPLICA!!!!????

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Pewnie, że zobowiązuje pod warunkiem, że pieczątka jest prawdziwa. Teraz podobno jest najnowszy hit- handlarze we własnym zakresie wypełniają podrobione książki serwisowe i posługują się sfałszowanymi pieczątkami.
    Tu jest najlepszy dowód
    http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=919403611
    Proszę zwrócić uwagę na jaką skalę kwitnie ten proceder. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce allegro "książka serwisowa", a naszym oczom ukazuje się cała prawda o ilości tego knotu na rynku- to powinno być ścigane przez odpowiednie służby.
    Jak ktoś chce mieć pewność to, niestety, musi przejechać się po tych stacjach, których pieczątki figurują w książce i sprawdzić, czy w ogóle ten samochód był tam kiedykolwiek, pod warunkiem, że te stacje istnieją. To można by sobie zrobić całkiem niezłą podróż po Europie. No, w ostateczności można by próbować coś ustalać telefonicznie, jeśli ktoś dobrze zna języki obce.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 19-02-2010 o 08:36

szyja
    Gość

Domyślnie

taka strata ale to musiało tak się zakończyć wiem z doświadczenia ze np firma conti która produkuje paski rozrządu nigdy nie podaje że paski rozrządu powinno się wymieniać przy przebiegu 100.000 u nich w katalogu z paskami pisze wyraznie ze co maks. 60.000 tyś no cóż z tego co mi wiadomo to w najlepszym wypadku to jest gruntowny remont głowicy tak na oko to koszt min.1500-2000 tysie ale warto zajrzeć do układu korbowo tłokowego bo może byćteż korbowód krzywy

Użytkownik Romeo Avatar phantom71
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8TS 16V 10.1998

Domyślnie

Cytat Napisał szyja Zobacz post
    taka strata ale to musiało tak się zakończyć wiem z doświadczenia ze np firma conti która produkuje paski rozrządu nigdy nie podaje że paski rozrządu powinno się wymieniać przy przebiegu 100.000 u nich w katalogu z paskami pisze wyraznie ze co maks. 60.000 tyś no cóż z tego co mi wiadomo to w najlepszym wypadku to jest gruntowny remont głowicy tak na oko to koszt min.1500-2000 tysie ale warto zajrzeć do układu korbowo tłokowego bo może byćteż korbowód krzywy
    Dayco, Gates także do 60 tyś.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- któraś kolejna osoba straszy krzywym korbowodem po takiej kraksie.
    - ile jest w tym prawdy, mój mechanik z tego się śmieje, ja wiem to nie jego samochód.
    - a jak będzie żle to będzie go naprawiał na koszt klienta i pętla się zamyka.
    - trudne to sprawdzenie krzywego korbowodu, uszkodzonych panewek ?
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Sprzedający mają taką fantazję że przy oględzinach mówią, że wymienili pasek i napinacz w AR 164 2.0TS <rotfl>

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - ile jest w tym prawdy, mój mechanik z tego się śmieje, ja wiem to nie jego samochód.

Słuchaj korby nie wygniesz przy zerwaniu paska, chodzi o coś innego, po spotkaniu się tłoka z zaworami dostają w du... panewki korbowe, wiadomo że w tej chwili są to panewki kompozytowe 2-3metalowe i potem potrafią pękać w piękną pajęczynkę i wysypywać wierzchnią warstwę.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    Wygnie się zawsze to, co jest słabsze, czyli powinien to być zawór. I tak zwykle się dzieje. Ale wiadomo, że czasami mamy do czynienia ze złośliwością rzeczy martwych i wtedy dopada nas pech. Więc i uszkodzenia korbowodów nie można wykluczyć, podobnie jak panewek i tłoków.
    A sprawdzenie nie jest trudne, tyle tylko, że trzeba te korbowody i panewki wyjąć z silnika.

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Generalnie, w V6 po takim zdarzeniu trzeba rozebrać silnik i po za tym co zepsute i do wymiany należy sprawdzać:
    1) korbowody ( owalizacja, tulejka w główce, oczywiście czy proste i masa korby, tu tolerancja 2g),
    2) tłoki - normalka, któryś będzie miał zadry i zagnioty (no chyba że ma dziurę), tłok może pęknąć, rowki pierścieniowe, często zagniatają się po spotkaniu z zaworem i pierścień się zapieka. I masa tłoka - tolerancja 4g
    3) panewki korbowe bezwzględnie wymieniamy (pęknięcie kompozytu zdemoluje wał który trafi na złom), główne i opory można przy okazji.
    4) tuleje cylindrowe, na wypadek pęknięcia
    5) głowice trafiają do specjalistycznego zakładu, gdzie podlegają naprawie (zawory, prowadnice gniazda, komory spalania), często lepiej wymienić głowicę na inną gdyż naprawa komory spalania może spowodować zmianę jej pojemności i silnik potem ma skłonność do telepania się na wolnych obrotach.
    6) popychacze hydrauliczne raczej nie przeżyły takiego dzwona, wymieniamy te których zawory się spotkały z tłokiem w ekstremalnej opcji wszystkie.

Nie jestem w stanie napisać wszystkich operacji przy tak zdeptanym, silniku, ale dobry mechanik powinien wiedzieć co i jak. Chociaż szczerze przyznam koszty są kolosalne