Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Temat: Olej szybko ubywa, podczas gazowania do 4 tys. obr/min kopci na czarno

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Możesz, a może nawet powinieneś.

Jak tam nie wiem, ale moje zdanie jest takie, że trzeba lać olej o parametrach zgodnych ze specyfikacją producenta, a do JTSa jest to olej 10W60. Nie eksperymentowałabym z parametrami oleju, co innego marka, to Twoja indywidualna decyzja. Te silniki „lubią” taki olej. Choć JTS z przyczyn mi bliżej nieznanych b. lubi selenię 10w60. Ja taki leję i poprzedni właściciel, też taki lał i kazał ten lać.

marco214
    Gość

Domyślnie

a jak tam u ciebie z braniem oleju??

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

jesli silnik po naprawie bierze olej to nie kombinuj tylko jedz do serwisu który to naprawiał i powiedz o tym, niech uzupełnia olej,zaplombuja korki i miarke, dokonajcie pomiaru ile go ubywa.
    jesli powiedza ze ten model tak ma to niech ci to dadza na pismie lub przedstawia dokumenty które to potwierdzają. zapłaciłes grube pieniadze za naprawe, a oni podejmujac sie tego zobowiazali sie do naprawy.
    najpierw pogadaj z nimi spokojnie i zobacz co powiedza. jak sie beda rzucac zostaje ci kontakt z rzecznikiem praw konsumenta i rzeczoznawca PZM-mot.
    mam nadzieje ze masz papiery na ta naprawe a wiec weryfikacja uszkodzenia, wycena i faktura lub paragon.

rozumiem ze auto jest Tobie niezbedne, nie masz czasu na szarpaniny, ale zrozum, nie mozna dac sie traktowac jak bankomat...dawaj kase i do widzenia.
    klient nie świnia i swoje prawa ma.

co do oleju, ja mam diesla.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 27-08-2010 o 21:41

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Zgadzam się z Georgem11. Musisz pilnować swoich spraw. Niesprawny JTS będzie brał każdy olej. Tutaj musi się wypowiedzieć mechanik, bo on może też ocenić ewentualne inne objawy nie do końca naprawionego silnika. Bo w takiej sytuacji jakieś inne oprócz znikania oleju na logikę muszą być. A to Ty wiesz jak ten wóz się sprawuje w jeździe i na jałowym, jaki ma ciąg i jakie wydaje z siebie dźwięki.

Tak, więc moja wypowiedź dotyczyła jedynie oleju do JTSa i moje zdanie na temat zmiany parametrów oleju. Moja nie bierze oleju, ale nie miałam problemów z silnikiem. Dla dobrej kondycji tego silnika - 10W60 pod górną kreskę i wymiana oleju maksymalnie co 10 000 tys. km. Tak powinno być. Wymiana na pewno nie zaszkodzi, ale czy pomoże to nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 26-08-2010 o 23:48

marco214
    Gość

Domyślnie

tak wszystkie papiery mam bo naprawe robilem w serwisie alfy no i to byly grube pieniadze no w tej chcwili wogole nie jest mi potrzebny samochod mam inny zona nm jezdzi ale jest super autkiem i nie chce go sprzedawac wiec odwiedziny w serwisie napewno beda bo tak nie moze byc. co do oleju to napewno go zmienie mysle ze ten 10w 60 bedzie dobry
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 27-08-2010 o 21:41

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Może dobrze by było, żeby olej zmienili Ci w serwisie i dali własny. Wtedy nie będzie żadnej dyskusji, że olej jest niedobry.
    Oni czasami potrafią udawać idiotów i i twierdzą np., że sprzęgło się rozpadło bo opony były za twarde.

marco214
    Gość

Domyślnie

witam jestem zalamany. zona pojechala na kurs nad morze i samochod sie zepsul. pomaranczowa kontrolka sie zapalila ,wlacza jedynke i samochod gasnie, porazka. pomóżcie co to moze byc. pisze jeszcze motor system failure
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 29-08-2010 o 08:43

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Ciężka sprawa i zero odzewu. Ja bym w odruchu sprawdziła czy gaśnie na innych biegach – 2 i wsteczny może, czy tylko na 1, czy na wszystkich i jak wygląda sprawa obrotów na jałowym, czy nie falują, jakie są. Nie do końca wiem po co i czy to ma sens, ale tak bym zrobiła.

Zamieść może pytanie Na podforum 156 z JTS w tytule – tam sporo osób ma JTSy i niekoniecznie tu zagląda do GT. Tak bym zrobiła, gdybym nie miała możliwości zadzwonić do mechanika z pytaniem, co mam robić.

W każdym razie życzę powodzenia z Twoim JTSem i jeśli możesz napisz co to było, zawsze lepiej mieć taką wiedzę.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 29-08-2010 o 01:41

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

moim zdaniem silnik stracił moc, jaki bieg został zapiety nie ma znaczenia,jesli silnik potem odpala to mysle ze problem z cisnieniem paliwa, praktycznie kazda usterka w silniku wywołuje kod MCF, trzeba sie podpiac i zczytac kody.

pzd.
    Ostatnio edytowane przez george11 ; 29-08-2010 o 16:32

marco214
    Gość

Domyślnie

witam samochod juz jest zrobiony. okazalo sie, ze cewka padla i przy okazji kazalem wymienic swiece na orginalne. oczywiscie poprzedni wlasciciel wlozyl zamieniki. pzdr.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 05-09-2010 o 21:06