Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 77

Temat: Diagnoza komputerowa skrzyni AISIN AW55-50

sebmol
    Gość

Domyślnie

tak, tylko powinienem to sprawdzenie zrobić na odpalonym silniku

sebmol
    Gość

Domyślnie

słuchajcie byłem dzisiaj w serwisie i niestety "zonk", examiner nie mógł się połączyć ze skrzynią, prawdopodobnie coś z centralką skrzyni. Jakieś sugestie?
    Dzisiaj dostałem się do cen tralki skrzyni, na oko wszystko ok nie była zalana jak sugerowali w serwisie, psiknąłem wtyczkę i wszystko z powrotem założyłem. Dlaczego examiner nie mógł się połączyć ze skrzynią?
    Ostatnio edytowane przez sebmol ; 11-02-2011 o 16:42

MichałGdy
    Gość

Domyślnie

Ten sam problem z moją skrzynią tez nie mogli się połączyć.....

---------- Post added at 21:35 ---------- Previous post was at 18:28 ----------

Robiłem ten Wasz patent z zatrzymywaniem się itd, ale nic nie dał przy okazji wszyscy na mnie trąbili

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Witam, po dłuższej przerwie zajrzałem na forum i znalazłem ten wątek więc podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Może komuś pomoże zanim będzie się umawiał na naprawę. W mojej Alfie, w mieście skrzynia działa bez zarzutu, zmienia biegi, w górę, w dół, szarpnie sobie od czasu do czasu, ale nie za często. Natomiast na trasie, czasem przechodziła wtryb awaryjny bez wyraźnego powodu. Sytuacje, w których to się działo, opisywałem w innym temacie, nie będę więc powtarzał. Egzaminer nie chciał się połączyć ze skrzynią, podobnie było w dwóch "specjalistycznych" warsztatach zajmujących się automatami. Ale nie na darmo posiadam dobre układy w serwisie. Tam kolega elektryk uruchomił takiego starego kompa że aż strach i połączył się ze skrzynią. Wyszedł błąd P0741 - zaworu lock-up. Po sugestii otrzymanej od Midpartsu, że może to być własnie ten zawór lub konwerter, zdecydowałem się na wymianę zaworu jako ewentualność najtańszą (przy regeneracji konwertera i tak się wymienia ten zawór, a w zasadzie wszystkie trzy zawory ciśnieniowe). Zapłaciłem z robocizną 800 zł i było dobrze przez dwa tygodnie. Problem powrócił. Z kilku ewentualności (m.in. pozbycia się tego auta) wybrałem kompletną naprawę skrzyni w Midpartsie. Człowiek, z którym tam rozmawiałem, wyrażał się konkretnie i przekonywująco, mimo że nie obiecywał, że będzie tanio. W piątek zawożę autko do niego, naprawa ma potrwać 3-6 dni więc za jakiś tydzień będę wiedział, jak mocno będzie bolało.
    Pozdrawiam
    prezes-tk

krl004
    Gość

Domyślnie

@prezes-tk
    Jakie wieści z pola bitwy? Czy udało Ci się rozwiązać problem ze skrzynią?
    Borykam się z podobnymi objawami, skrzynia przechodzi w tryb awaryjny bez znaczącego powodu. Największy problem to brak możliwości podłączenia się do skrzyni i odczytania błędów. Dzisiaj cały dzień trzech różnych specjalistów (okolice Piaseczna) od skrzyń i elektroniki rozkładało ręce :/. Autoryzowany serwis Alfy w Wawie chyba na modlińskiej deklaruje diagnozę - 250 zł jak się uda podłączyć jak nie to więcej. Byłbym wdzięczny za jakieś namiary na profesjonalistów - zasięg, już cała Polska.

pzdr

Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Witam,
    Ja swoją walkę zakończyłem, mam skrzynię na gwarancji, bolało i to bardzo ale po kilku przebytych trasach jestem zadowolony. Jeżeli chodzi o połączenie ze skrzynią to ja również próbowałem w kilku specjalistycznych seriwsach ASB ale bez skutku. Jak już pisałem, udało mi się to w Słupsku w ASO Fiata i Alfy - Auto Diug. W razie potrzeby służę kontaktem, mam tam raczej dobre układy. Elektryk posłużył się starym, zapomnianym sprzętem, w zasadzie już nieużywanym. Uzyskane odczyty błędów jednak nie dawały możliwości dokładnego i jednoznacznego określenia powodów usterki. Wymieniłem jeden z zaworów, na który wskazywały odczyty ale w zasadzie bez rezultatu. Oddałem auto do Midpartsu w Warszawie-Ursusie i po tygodniu odebrałem sprawne wraz z pełną informacją. Gdybym miał opisać, co było wymienione w mojej skrzyni, to zacząć musiałbym od obudowy - rozkalibrowaane osadzenie jednego z wałków powodowało czasowy brak impulsów na jednym czujniku prędkości, pozostałe elementy to standart: zawory, kpl. naprawczy itp.
    Ktoś wcześniej nie zadbał o skrzynię, ja zrobiłem od kupna 8 tys. km i stało się.
    Pozdrawiam
    Prezes-tk

Użytkownik Świeżak Avatar alfa.kris.k
    Mieszka w
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTDm Automat Rok prod 2004

Domyślnie

Na temat skrzyni automatycznej do 166 po FL mozna porozmawiać z tym serwisem
    http://www.autoplus.alfaromeo.pl/strona-glowna.html
    oni mi powiedzieli że w naszych Alfach zamieniony jest pin z 4 na 10 i dlatego jest problem z odczytem pokazali mi to ustrojstwo ale nie wiem jak fachowo sie nazywa
    taki kabek z wtyczką a z drugiej strony puszka z potencjometrem i numerkami na jednej stronie i tabelką na drugiej. W tej tabelce pisze skrzynia automatyczna pin4
    a odczyt jest na pinie 10

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Wow...coś tu zakręciło się...Jeśli chodzi o gniazdo diagnostyczne to w alfie nie jest wogóle obsadzony pin 10.Według dokumentacji standardu OBDII na pinie 4 jest masa zasilania a na pinie 10 linia sygnałowa SAE-J1850 PWM. W alfie natomiast wykorzystuje się standard ISO 9141-2 and ISO 14230-4 (linia K) oraz CAN. Skrzynia natomiast wyprowadzona jest na pinie 9. Więc wątpię, aby zamieniony był pin 4 z 10, bo byłby problem połączyć się z czymkolwiek.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Świeżak Avatar alfa.kris.k
    Mieszka w
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTDm Automat Rok prod 2004

Domyślnie

Kolego jedno wiem na pewno oni wiedzą jak podłączyć odpowiednie kabelki żeby skrzynia im odpowiedziała ,a czy to jest ISO takie czy inne to dla mnie nie na najmniejszego znaczenia ,i tak sam w ty nie grzebię, znaczenie natomiast dla mnie ma to, że musze wybulić kasę na nowy sterownik, bo obecny odmawia posłuszeństwa

Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto

Domyślnie

Kolega alfa.kris.k ma rację. W moim przypadku łączono się ze skrzynią za pomocą starego kompa ale na kablu był taki, chyba 10-pozycyjny przełącznik, który wg instrukcji miał być ustawiony dla naszej Alfy na jakiejś konkretnej pozycji (nie pamiętam jakiej) ale wtedy nie było połączenia. Było natomiast na innej, która chyba była uniwersalną. Niestety, dokładnie nie pamiętam.
    Prezes-tk