Postaram sie zrobic logi z odpieta przeplywka ale u zony w 147ce zamulenia ani zadnych innych problemow problemow nie ma tylko spalanie jest magiczne powoli robi sie wieksze niz w mojej 159 Q-tronic...
Postaram sie zrobic logi z odpieta przeplywka ale u zony w 147ce zamulenia ani zadnych innych problemow problemow nie ma tylko spalanie jest magiczne powoli robi sie wieksze niz w mojej 159 Q-tronic...
Nic odpięcie do wykresów nie wniesie bo będzie poprostu wartość stała. Jak odepniesz i samochód będzie jeździł lepiej lub tak samo to przepływka do wymiany.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html
No ale napisalem, ze auto jezdzie dobrze tylko pali duzo![]()
Sprawdź koniecznie rury dolotu, u mnie sukcesywnie wiecej zaczynał palić i coraz bardziej kopcić, okazało się że powstaje dziura z mikropęknięcia u góry, na ost kolanku przy kolektorze. po 2 miesiącach okazało się że dziura ma 10cm dlugości
ja wlasnie jestem po wymianie przeplywki
- wymienilem przeplywke na uzywana (a chcialem troche zaoszczedzic) ze stilo 2004 roku - w sumie wymienilem tylko wklad bo nie chcialo mi sie obudowy rozkrecac - przeplywka jakby lepiej pokazuje choc czasami na wolnych obrotach potrafi pokazac 400 zamiast 250
- spalanie na kompie - nie wiem ktora wartoscia sie sugerowac - ilosc gazolu czy ogolna ilosc gazolu - przy rozgrzanym silniku 67 stopni (zjeb... termostat) ilosc gazolu - 6,3 , ilosc ogolna gazolu - 8 cos do 11 cos (ta wartosc ta sobie skacze)
zainteresowalem sie innymi parametrami od turbiny wlasnie
- otwarcie regulatora cisnienia - 15% na wolych obrotach
- otwarcie zaworu overboost 75% na wolnych obrotach
czy moze cos z tym jest nie tak
zauwazylem ze masa powietrza az tak mocno nie wplywa na pokazywane spalanie - bardziej chyba temp.
aro przegladnalem twoje pomiary i widze ze masz praktycznie to samo co ja
a wiec przeplywka przeklamuje u mnie na wolnych obrotach pokazuje desired - 300 , intake cos kolo 450-470 przygazowla to skok desired przy 2 tys obrotow na 350-380 a u mnie powyzej 500 (intake)
Zrob jeszcze raz logi z ilosciami paliwa - podejrzewam ze beda podobne jak u mnie w granicach 6-11 (a powinno byc praktycznie o polowe mniej)
Ja wpialem przeplywke uzywana ale widze ze pokazuje to samo i przeklamuje szczegolnie na wolnych obrotach jak i wyzej
Jedyna rada to podpiecie dobrej przeplywki ktora u innego dzialala prawidlowo
Zastanawiam sie jeszcze nad tym czy jakas nieszczelnosc moze jeszcze na to wplywac ze przeplywka widzi znacznie wiekszy przeplyw powietrza niz powinna ale zapchany filtr powietrza raczej by zmniejszal ta ilosc
W sumie to ja juz troche zglupialem z tym problemem spalania.
A EGR'y pozaślepiane macie?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ja mam zaslepiony - wywalilo ostatnio blad 0404 zdaje sie
kurde juz naprawde nie wiem gdzie moze byc problem
To jak masz zaślepiony to będą Ci się rozjeżdżać masy powietrza na obrotach jałowych i przy jeździe z stała prędkością obrotową + P0404.
-Odłącz tą przepływke i napisz co się stanie.
-Jak masz JTD przed 2002r śmiało możesz odpiąć wtyczkę od EGR'u.
-Kolejna sprawa czy i jak działa Ci zmienna geometria.
-I kolejna, logi takie jak GIZU zrobił w *.csv i wtedy coś pomyślimy.
Ostatnio edytowane przez jendriu ; 17-04-2011 o 13:59
samochod styczen 2002 w sumie z zaslepionym egr mam od razu 400 na intake na wolnych, w sumie moglbym odslepic egr i zobaczyc jak bedzie z odetkanym egr pracowac, nie probowalem odlaczac wtyczki od egr-a