Wypalałem dzis DPF FiatEcuScanem z interfejsem ELM, wszystko z programem jest ok do momentu zakończenia ale pokoleii włączam regeneracej DPf progrma pyta czy na pewno chcę to zrobic potwierdzam, nastepnie wiadomo samochodzik wchodzi na obroty i kilka minut tak pracuje (obiawy jak u wszystkich czyli lekki dymek a potem na koncu morskie powietrze) ale w momencie kiedy samochod podczas tej regeneracji schodzi z obrotów to program wyświetla komunikat z pytaniem mniej wiecej takiej tresci - proces ukończony jesli chcesz kontynuować naciśnij "T" niestety mi tu się wiesza program poprostu wtedy jest już zero reakcji na jakikolwiek klawisz komputera, żeby cokolwiek zrobic muszę na nowo uruchomic fiatecuscan i połaczyć się z alfą.
Moje pytanie to czy fiatecuscan po zejściu z obrotów jeszcze dalej coś robi z samochodem (tzn. czy coś zaobserwowaliście) czy ten komunikat konczacy na którym moj program sie wiesza jest ostatni w procesie regeneracji dpf
Po wypaleniu FESem zapchanie DPFa pozostaje na poziomie 70% i tak ma być wypalenie w trakcie jazdy to poziom ok 20-25% zapchania DPFa
Dzisiaj się podłączyłem FES'em w wersji free i były jakieś stare 3 błędy.. jednak nie związane ze świeczkami.. zaraz sobie wykupię licencję, bo nawet DPF'a nie dało się wypalic..Ogólnie żadnych problemów z komunikacją przez ELM 327 v1,4a
...a świeczki u mnie już na zdychu, dzisiaj po 2 dniach nieodpalania Alfa rano odpaliła ..choc z trudem ..i oczywiście błędem świec ..po przejechaniu kilometra zgasiłem auto i już nie odpaliłem..jutro odbieram nowe świeczki Beru i ufam, że to załatfi problemy z odpalaniem, bo od jakiegoś czasu się nasilają
![]()
Ostatnio edytowane przez Mariusz AutoDS ; 10-01-2011 o 20:10
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
czy jest mozliwosc sprawdzenia przebiegu rzeczywistego poprzez fiatecuscan?