Ale gdyby poluzował koło i dokręcił np. pół zęba przesunięte? Wiem że musiałby być mistrz świata i okolic, ale nie zdziwiłoby mnie to. Jest pełno "specjalistów wysokiej klasy".
Znaki na pasku to tylko jeden element zgrania kół, a nie jedyny.
Ale gdyby poluzował koło i dokręcił np. pół zęba przesunięte? Wiem że musiałby być mistrz świata i okolic, ale nie zdziwiłoby mnie to. Jest pełno "specjalistów wysokiej klasy".
Znaki na pasku to tylko jeden element zgrania kół, a nie jedyny.
Dokładnie - na kołach sa cechy.
A tu mała instrukcja która zrobiłem przy wymienia rozrządu koledze. Zasada jest ta sama w każdym JTD czy to 2.4 czy 1.9
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._9_jtd_8v.html
Spróbuj to zrobić
Znaczy przesunąć. "Specjalista" musiałby wyżłobić sobie drugi rowek ustalający albo urwać klin na kole.
Oczywiście, że znaki nie są jedynym znakiem ustalającym.
Blokady sa potrzebne głównie aby ustalić pozycję wałków względem siebie. Bo jedyna możliwość rozjechania się rozrządu jest po drugiej stronie od pompy vacuum. Tam koła sa skręcone na kleju do gwintów bez ustalonego miejsca. Może więc zaistnieć sytuacja, gdzie koła, a więc i wałki względem siebie sie "rozjadą". Tak też się stało w moim przypadku gdy pasek MV wkręcił się pod pasek rozrządu.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
To po co jest luzowanie tego koła?
Po to abyś np. mógł wałek, wałki wyciągnąć. Tam nie ma nic do luzowania. To jest po prostu jest przykręcone.
Po co luzować koło przy zmianie rozrządu ?
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 29-07-2012 o 17:57
Pytałem, bo przyczyna luzowania jest identyczna. Skoro tak jest w procedurze serwisowej to musi mieć to jakiś cel? Wiesz może jak wygląda ta zębatka od wewnątrz?