Naprawdę tanio. Ja śledzę temat bo mamy takie samo auto i też nie mam klimy... i też podpisałem dożywocie u mnie tej Alfie, życzę pozytywnego finału. Pozdro
Naprawdę tanio. Ja śledzę temat bo mamy takie samo auto i też nie mam klimy... i też podpisałem dożywocie u mnie tej Alfie, życzę pozytywnego finału. Pozdro
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA
Trzeba szukać u osób, które mają Alfe po wypadku. Tak było w moim przypadku a cprzedawcę znalazłem właśnie tutaj na tym forum. Cześci pochodzą od AR 156 1.8 16V TS
Wracając do tematu: Brakuje chyba i na pewno jednego przewodu cieczy (sprężarka-chłodnica klimy) jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
![]()
![]()
Tegoż przewodu poniżej jak sądzę brakuje?
I to by było chyba wszystko nie licząc paska napędowego wieloklinu sprężarki.
Jutro zabieram się rozbebeszenie deski rozdzielczej no i już będę montował prawie wszystko minus ten jeden przewód który do mnie dojdzie w tygodniu.
Mam również zamiar zrobić poradni Zrób to Sam
Super!!![]()
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA
Kolego spóźniłeś się jakieś dwa tygodnie. Ostatnio zamontowałem silnik, a tak, porobiłbym Ci wszystkie zdjęcia jak to wygląda za silnikiem itd. a teraz niestety nie dam rady. Jutro postaram Ci się zrobić zdjęcia tego co jest widoczne i wyślę Ci. Zawsze bedzie trochę lepiejCo do przykręcania tej podstawki od sprężarki klimy do bloku silnika, sądzę, że możesz mieć problemy. U mnie otwory miały już gwint, tylko po tylu latach było tam tyle rdzy i nalotu, że śruby za cholerę nie chciały wejść. I musiałem gwintować od nowa. Jutro wyślę zdjęcia i napiszę czy masz w miarę kompletne to co jest na zdjęciu, bo juz trochę nie pamiętam jak tam było
![]()
a ja poskładałem wszystko, ale jeszcze nie napełniłem klimy, więc tak do końca nie wiem czy jest ok, ale chyba tak. Pozostal mi problem jeszcze taki, że auto po kapitalnym remoncie silnika 3ma cały czas 1100-1200 obrotów heh... i nie wiem co jest. ale pracuję nad tym
a i mała rada dla Ciebie, dowiedz się jak wygląda sterowanie klimą z komputera w alfie. Ja do mojej 2.0 wsadzałem, ten komputer od 1.8 gdzie była klima. Mechanik mi tak doradził, że jak zostawię komputer który nie miał klimy, to nie będzie jej obsługiwał. ALE NIE WIEM CZY TO PRAWDA, więc popytaj kogoś kto się na tym dobrze zna
do usłyszenia jutro![]()
Stara nagrzewnica już zdjęta, roboty było z nią od groma ponieważ ciasno tam jak w du***. Z tyłu w przegrodzie jest miejsce na wyprowadzenie klimatyzacji. Otwór już nawierciłem (w plastiku) i jutro z rana tylko ładnie pilnikiem go obrobię.
Martwi mnie jedna rzecz: w nowej nagrzewnicy jest złącze dwuprzewodowe koloru czerwonego (jak na foto) a w starej tego nie było i w instalacji nie mam takiej wtyczki a to jest zdaje się od jakiegoś czujnika. Czy będzie miało to jakiś ujemny wpływ na funkcjonowanie klimatyzacji? W starej był również przekaźnik na tej metalowej blaszce gdzie są gniazda wtyczek (widać na fotkach), ale tutaj to chyba nie ma znaczenia ponieważ przekaźnik był podłączony w instalację nagrzewnicy.
![]()
![]()
![]()
Nagrzewnica założona, wszystko poskładane do kupy i trybiWszystkie pokrętła i przyciski oprócz płatka śniegu działają rewelacyjnie. Teraz czekam tylko na brakujący przewód sprężarka-chłodnica i resztę robię już do końca pod maską.
![]()
kolego wszystko ci działa łącznie z przepustnicami i regulacja prędkości wentylatora, a ten kabelek może być od czujnika tylko nie wiem z której strony wentylatora bo przy klimie masz chyba 3 czujniki w okolicach wentylatora ale nie wiem ile ty miałeś wcześniej, bez któregokolwiek czujnika raczej nie będzie ci dobrze działać.
pytałem ale jak działa to naprawde warto mieć klimę. pozdro i życze pełnego sukcesu.