Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Temat: Webasto - czy występowało, czy można dołożyć?

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Ale TTC i TTZ to ten sam piecyk, więc TTC bez pompki to TTZ i na odwrót no ja nie wiem jak można to prościej wytłumaczyć

I przegapiłeś uważnie czytając to, że wg mojego eLearna do 166 był montowany TTZ.
    Dobra miałem nie zabierać głosu ale zrobię to aby poprawić tu kilka wypowiedzi swoich i innych, bo zasięgnąłem dzisiaj troszkę języka i wiedzy u źródła:
    1. Co do cytatu powyżej. Prawie identyczne, bo różnią się jedynie elektroniką. TTZ nie ma możliwości grzania pełną mocą pomimo fizycznych możliwości oraz nie ma możliwości podpięcia pompki wody, sterowania wentylatorami w aucie czy ustawienia funkcji lato/zima. Wszystko to natomiast realizuje TTC. A więc kwestia wymiany sterownika (elektroniki).
    2. W AR166 montowali jednak TTZ, ale trafiały się sztuki z elektroniką od TTC.
    3. TTC może pracować jako TTZ (realizując jedynie funkcję dogrzewacza) i nie wymaga wtedy instalacji pompki.
    4. Przerobienie webasta w AR166 można zrealizować poprzez rzeźbę w elektryce, jeśli chcemy zachować jednocześnie funkcję dogrzewacza i mieć ogrzewanie postojowe. Jest to kwestia układu załączającego (np. najtańszy moduł centralnego zamka z pilota), kilku przekaźników i dokupienia pompki.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kamko25 Zobacz post
    A ty jełopie jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie udzielaj omnibusie za 5 złotych
    słuchaj, wcale cię nie obrażam ani nie mam zamiaru bo to nie forum na takie wybryki to raz, dwa sam wyjechałeś teraz z bluzgami i to konkretnie, trzy to Twoje pytanie brzmiało w sensie jakbym kupił ar 166 i z tyłu miał napisane jtd i bym się jeszcze pytał czy mam diesla. Cały czas wcześniej wszyscy gadaliśmy gdzie jest, jak go szukać i nawet wyraźnie zaznaczyłem że powinna być naklejka pod maską.

nie obrażaj mnie bo bym cie w rozmowie o jtd sprowadził szybko do parteru.
    hmmm. nie po to wykuwałem 4 lata mechanikę w szkole, żeby się teraz z tobą zakładał kto wie więcej

A o webasto pytam bo się tym nigdy nie interesowałem a widzę że mi się fajnie szybko silnik nagrzewa jak jest zimno więc mam chyb mokre.
    Najlepiej poznasz to po tym gdy temp na zewnątrz jest poniżej plus 5 stopni o czym zresztą pisaliśmy i po zgaszeniu niedogrzanego silnika z pod maski słychać charakterystyczny dźwięk małego samolotu lub odkurzacza :]

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamko25
    Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r

Domyślnie

h

Najlepiej poznasz to po tym gdy temp na zewnątrz jest poniżej plus 5 stopni o czym zresztą pisaliśmy i po zgaszeniu niedogrzanego silnika z pod maski słychać charakterystyczny dźwięk małego samolotu lub
    odkurzacza :][/QUOTE]

No to ja tak właśnie mam. Sory jak Cie podkurzyłem ale jak przeczytałem twoją odpowiedź na mojego posta to się zjerzyłem że wziąłeś mnie za głomba

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

No widzisz

Numberuno
    Gość

Domyślnie

A wie ktoś gdzie są umieszczone dokładnie poszczególne elementy webasta, jak chociażby czujnik temperatury zewnętrznej czy jakieś przekaźniki? Na schemacie niby jest to mniej więcej opisane ale za cholerę nie potrafię tego znaleźć w realu. Zamówiłem już kabel VAG żeby zdiagnozować przez program, ale sprawdzałem dziś sygnał od czujnika temperatury i nie znalazłem tam napięcia, a było poniżej 5 stopni na pewno.

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

1. Jak sprawdzałeś ten sygnał z czujnika temperatury zew. dla webasta ?
    2. Napięcie na czujnik podawane jest dopiero po odpaleniu auta z obwodu wzbudzenia alternatora.
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Sprawdzałem woltomierzem na zimnym silniku, przy 3 stopniach na zewnątrz po odpaleniu silnika. Doszedłem po wiązce do wtyczki zaraz przy rozdzielaczy ABS'u, i tam się wpiąłem miernikiem. Dalej ślad tego kabla mi się urwał

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Ten czujnik nie pokaże Ci spadku napięcia. Działa on na zasadzie termostatu, czyli jak jest powyżej 3-10 stopni (na etapie fabryki jest kalibrowany na ok. 5 stopni ale z czasem robi się odchyłka w granicach podanych wcześniej) to zwiera, a powyżej tej temperatury rozwiera (stanowi przerwę dla obwodu).

Dariush
    Gość

Domyślnie

A jam webasto i to Pan w serwisie mi powiedział, bo sam o tym nie wiedziałem. Działa to w ten sposób iż nie nagrzewa kabiny tak jak w przypadku samochodów ciężarowych lub dostawczych (nie jest to ogrzewanie postojowe) lecz dogrzewa silnik zimą do wyższej temperatury, dzięki czemu 2,4 JTD jest po uruchomieniu w klika minut już nagrzany. Tym samym bardziej efektywny podczas jazdy, i nie trzeba pilnować temperatury co zwiększa jego na pewno żywotności. Nie pali więcej, bo wiadomo zimny silnik nawet JTD pali o wiele więcej.

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dariush Zobacz post
    A jam webasto i to Pan w serwisie mi powiedział, bo sam o tym nie wiedziałem. Działa to w ten sposób iż nie nagrzewa kabiny tak jak w przypadku samochodów ciężarowych lub dostawczych (nie jest to ogrzewanie postojowe) lecz dogrzewa silnik zimą do wyższej temperatury, dzięki czemu 2,4 JTD jest po uruchomieniu w klika minut już nagrzany. Tym samym bardziej efektywny podczas jazdy, i nie trzeba pilnować temperatury co zwiększa jego na pewno żywotności. Nie pali więcej, bo wiadomo zimny silnik nawet JTD pali o wiele więcej.
    Dokładnie o tym samym non stop jest mowa...