Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 158

Temat: Opony bieżnkowane na sezon zimowy

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Po 2. Taka opona (czyt. bieżnikowana) jest cięższa, ma większe opory toczenia (taa wasza oszczędność na cenie opon, ale cierpi wasze zawieszenie + auto więcej pali) i dodatkowo ciężko je wyważyć.

Owszem - gumy są różne bo jedna jest bierznikowana np z goodyera a druga z continentala i różni się podstawa twardością, jeśli dobierzesz identyczne (tzn podstawy np 2x continentale na oś) to nie masz najmniejszego problemu z wyważeniem. Skończyła się epoka kamienia łupanego - teraz wszystko można i wszystko idzie jak się CHCE

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

jkm...
    nigdy nie miałem problemu z wyważeniem i nie ma tam wcale więcej gumy.... skąd takie herezje wyczytałeś? Skoro ma być więcej gumy to gdzie ona się pomieściła? W środku? z boku? a może ma większą średnicę ?

jkm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Ad.1 Kormoran też, a przelatywałem na nim skrzyżowania przy 60km/h, gdzie na rumuńskim barumie czy bieżnikowanej mi się to nigdy nie zdażyło...więc z tą licencją to bym uważał.
    Ad2.Skąd taki wniosek. Nigdy nie miałem problemów z wyważeniem bieżnikowanej, natomiast mam do wydania michelinkę i continentala, których wyważyć się praktycznie nie da.
    Ad3. Wierz mi lub nie, ale wiem co to znaczy śmierć na drodze i myślę o innych użytkownikach dróg i wolę bieżnikowane opony, niż 2-u czy 4-ro letnie używki, na których Bóg wie jak helmut jeździł.
    cd. punktu 1: Barum to Continental i jest jak już to czeska firma produkcji rumuńskiej
    cd. punktu 2: Ty nie miałeś problemu czy twój wulkanizator go nie miał? Jeśli chodzi Ci o wyważenie normalnej opony to jest rzadki przypadek. Bieżnikowane naprawdę ciężej wyważyć...
    cd. punktu 3: Ale ta opona bieżnikowana tez kiedyś musiała jeździć i też ma swoje lata... Co z tego ze nalepi się trochę gumy skoro siatki są już słabe. Wiem co oddajemy do bieżnikowania....

Ok jeździjcie na czym chcecie, ale myślcie też czasem o innych na drodze
    Ostatnio edytowane przez jkm ; 09-10-2011 o 21:47

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Może niektórym faktycznie chodzi o co innego - ja powiem tak. W zimie raczej tras nie robię - jezdze "po miejscu" i nie latam w trasy. Mi bieżnikowana w zupełności wystarczy. Może gdybym miał śmigać po europie to zdecydował bym się na firmówkę dla świętego spokoju i pewności. Na lato owszem tak jak pisałem. Lata się tu i tam, np latem Chorwacja czy coś jak i również dużo szybciej niż w zimię to wolę zainwestować do przodu w bdb oponę a na tył również firmówkę lecz już nie koniecznie z górnej półki ... stosuję te praktykę pare lat i się jeszcze nie "przejechałem"

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

jkm.....
    Chyba nie z tej epoki pochodzisz.... Mylisz się jeżeli myślisz że regeneruje się wszystkie. Tylko część kwalifikuje się do regeneracji. Każda jest przed taką operacją badana i do kolejnego etapu przechodzą tylko te które nie wykazują zmęczenia i uszkodzeń. Nie będę Ci teraz wykładał. Po prostu jest ostra selekcja a nie tak jak myślisz że Ty kupisz używaną bidę, dojedziesz ją do drutów a potem ktoś ją dostanie zregenerowaną......... Ciemnogród normalnie

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Nie chciało mi się ale coś znalazłem na ten temat - http://www.youtube.com/watch?v=k7GvEBM5_TU

jkm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    jkm.....
    Chyba nie z tej epoki pochodzisz.... Mylisz się jeżeli myślisz że regeneruje się wszystkie. Tylko część kwalifikuje się do regeneracji. Każda jest przed taką operacją badana i do kolejnego etapu przechodzą tylko te które nie wykazują zmęczenia i uszkodzeń. Nie będę Ci teraz wykładał. Po prostu jest ostra selekcja a nie tak jak myślisz że Ty kupisz używaną bidę, dojedziesz ją do drutów a potem ktoś ją dostanie zregenerowaną......... Ciemnogród normalnie
    Wpadnij do mnie zobaczysz jakie są problemy z bieżnikowanymi. Polecam post Marcus891 z 2giej strony.

PS: Bez Ciemnogrodu proszę. Myślę ze to jakaś kulturalna rozmowa a nie obrzucanie kogoś ciemnogrodem etc.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Mi to nie leci. O co tam biega?

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Bijcie się - będzie mięso

jkm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KamilloV8 Zobacz post
    Bijcie się - będzie mięso
    Nie dziś mięsa nie będzie. Nie mam nawet ochoty

btw Kamilo czy nie czasem można Cie spotkać w okolicach Bąkowa?