podpiąłem się do Gtv i przpustnica dla biegu jałowego ma 10* całkowitego otwracia i 0* względnego
przy pełnym wciśnięciu 93,8* całkowitego i 83,8* względnego
tako rzecze FES
verdebiancorosso
A jest taka możliwość? Chodzi o coś takiego jak GrzesiekK. chce zamontować do swojej???
I właśnie ciekawe jest jaka różnica w tych przepustnicach, czy elektroniczne ustawienie jej maksymalnego otwarcia czy może mechaniczna blokada...?
A jeśli elektroniczna to czy da się ją jakoś przeprogramować...?
zerknij do przepustnicy i się dowiesz, czy jest ona jakkolwiek 'blokowana'
verdebiancorosso
Na pewno nie jest blokowana w gardzieli, jeżeli już to w silniku-przekładni. Po za tym nie wiadomo czy odczyt w programie odpowiada dokładnie fizycznemu otwarciu przepustnicy. No i w końcu może 80 stopni wystarcza? W końcu silnik i tak zassie tyle powietrza ile potrzebuje, może ta przepustnica i tak jest na zapas? A może tak ma być i powstają tam jakieś korzystne zawirowania, kto to wie......
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Otóż tak... fizycznie przepustnica jest przystosowana do otwarcia na 90* bo przy dopiero takim kącie czuć opór mechaniczny
Elektronicznie z tego co zauważyłem to 4 styki jeżdżą po 4'ech półokręgach podając kąt otwarcia, na którego podstawie komputer wysyła dane do umieszczonego poniżej przepustnicy silniczka...
Niestety trudno było mi określić czy styki dochodzą do końca swoich ścieżek czy zatrzymują się kawałek przed krawędzią... ale z tego co widziałem, to ścieżki nie wyglądały na "pełną ćwiartkę" okręgu, tak jak by troszkę mniejsze... lecz mogło mi się tylko wydawać...
I teraz tak... jeżeli rzeczywiście styki nie dochodzą do końca ścieżki i mogą dalej to zapewne istnieje elektroniczna możliwość(bardziej przez przeprogramowanie komputera silnika niż samą ingerencję w elektronikę przepustnicy) zapewnienia szerszego jej otwarcia co by skutkowało zwiększeniem dawki powietrza i zapewne zauważalnym wzrostem mocy...
Ciekawa opcja![]()
To o czym mówiłemTylko ktoś musi to dokładnie obadać.
a patrzyłeś ile się otwiera przepustnica przy wciśniętym do podłogi pedale?
verdebiancorosso
Szczerze mówiąc to nie miałem możliwości zrobienia takiego testu, bo nie było nikogo kto by mi pomógł... taki mój los samotnika przy grzebaniu...![]()