Diabełek, teraz rozumiem i przyznam się, że nie wpadłem na toWybacz, że tak broniłem swego ;-)
Dziękuję za pomoc :-)
Diabełek, teraz rozumiem i przyznam się, że nie wpadłem na toWybacz, że tak broniłem swego ;-)
Dziękuję za pomoc :-)
Sukces pedagogiczny osiągnięty...![]()
Hej,
odgrzeję wątek, jako że właśnie nabyłem 159 SW i zacząłem się bawić/poznawać itd. Ta sztuka ma pełną elektrykę szyb, ale bez składanych lusterek - zaślepka zamiast przycisku. Niestety, powiedziałem sobie. Bajer fajny, ale da się bez niego przeżyć. No ale... wczoraj podłączyłem FES i do modułów w drzwiach przednich. Wiadomo, można zdalnie wywoływać polecenia z komputera, a jedną z możliwych opcji jest składanie/rozkładanie lusterka. No i wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak się okazało, że lusterka się składają i rozkładają po wywołaniu opcji w FES. Czyli lusterką są ok, moduł w drzwiach też musi być ok, bo inaczej FESem by się raczej nie dało zdalnie wywołać składania. Dzisiaj dobrałem się do panelu szyb. Usunałem zaślepkę spod przycisku, ale nic. Popatrzyłem na płytkę i dwie rzeczy - po pierwsze w gumowej nakładce brakuje przewodzących podkładek w miejscu, gdzie sa styki pod przyciskiem do składania, tak więc naciśnięcie nic nie da, bo jedynie gumowa wypustka dotknie styków. To by się dało jeszcze przeskoczyć zakładając coś przewodzącego prąd na te gumowe wypustki. Ale nawet dotknięcie czymś metalowym do tych styków nie daje efektu. Więc zacząłem analizować płytkę i wg mnie tam brakuje diody do podświetlenia tego przycisku oraz wydaje mi się jednego rezystora, który zamykałby obwód. Pytanie jest takie czy jeśli lusterka fizycznie sa i da się je złożyć FESem, to czy wymiana panelu na taki z przyciskiem, to jedyna rzecz jaką trzeba zrobić? Na allegro jest za 100 zł. Tyle to mogę wydać na taki bajer![]()
Moim zdaniem sprzedający mógł podmienić oryginalny np. mocno zniszczony) panel ze składaniem lusterek na inny, ładniejszy, ale bez składania. Rozkoduj w eperze jaki seryjnie panel był zamontowany.
ha, no i ogólnie mam zagwozdkę. Eper pokazał mi coś takiego:
czyli wychodzi, ze włącznik powinien być z lusterkami. Jednak od poprzedniego właściciela wiem, że Alfa nigdy nie miała lusterek składanych elektrycznie. No to jeszcze raz pytanie - czy wg Was jak dokupie przełącznik z przyciskiem to będzie śmigało?![]()
powinno śmigać bez problemu.
A tak poza tematem nieznacznie... Da się w FES/MES uruchomić automatyczne składanie lusterek ? Na zasadzie, załączasz silnik - lusterka się otwierają, gasisz go - składają.
Czy ktoś z was spotkał się z problemem zacinania się lusterek przy składaniu i rozkładaniu ?
A mianowicie , czasem składa się jedno do połowy a drugie w całości a przy rozkładaniu to które się złożyło do połowy otwiera się w całości a to drugie otwiera się do połowyi potem z 10 minut zabawy by obydwa się otwarły w całości .