Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 98

Temat: SWAP, zamiana foteli z alfy GT do 147

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

jesli chodzi o podgrzewanie to opisałem jak to nalezy zrobic bo sam wkladalem mate do fotel ze skórą i dziala kapitalnie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar noname
    Auto
    chwilowy brak;)

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Ty to masz pomysły
    lubie duze projekty i duże wyzwania

Cytat Napisał szajbus0 Zobacz post
    jesli chodzi o podgrzewanie to opisałem jak to nalezy zrobic bo sam wkladalem mate do fotel ze skórą i dziala kapitalnie
    o tym też myślałem żeby od razu zrobić, skoro i tak jedna robota..., nawet myślałem o tym żeby na tylna kanapę coś takiego zrobić(skoro i tak byłaby rozbierana).... a np pokrętło czy włącznik schowane w popielniczkach w boczkach, których i tak się nei używa....

no ale i tak bez wiedzy na temat rzeczy ważniejszych nei ruszę....
    Ostatnio edytowane przez noname ; 05-01-2012 o 13:47

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Chyba trzeba będzie dokładnie przyjrzeć się tej tylnej kanapie i boczkom z tyłu. Przód jest w sumie najważniejszy i on jak napisał omen pasuje bez problemów, a z tyłem jeśli kanapę udałoby się jakoś wcisnąć między oryginalne boczki ze 147 to resztę może by się już w ciepełku dokończyło

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

kieszenie trzeba by wywalic a prblem z gabka nie jest wielki bo skora jest na drutach naciegana gabke wytniesz skora sie dopasuje

Auto
    chwilowy brak;)

Domyślnie

kieszenie trzeba by wywalic
    to utrudnia sprawę bo trzeba byloby prócz obszycia bananem obszyc również ten "zamsz" żeby zakryć pozostałości po kieszeni...

z gabka nie jest wielki bo skora jest na drutach naciegana gabke wytniesz skora sie dopasuje
    nie wiem nei znam się na tapicerce ale to trochę pociesza;]

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Myślałem dziś dziś nad przekładką tylnej kanapy z GT. Porównałem dokładnie i najlepiej byłoby przerzucić samą tapicerkę i gąbkę z GT do stelaża 147. Jednak nie jest to takie proste. Np. moja kanapa nie ma z tyłu w kanapie podłokietnika a w GT jest to standard więc stelaż będzie tu się różnił na tyle, że przerzucenie tapicerki nie będzie możliwe. Dlatego zacząłem się zastanawiać nad przerobieniem mocowań. Ogólnie to oparcie ma inne mocowania do karoserii a zastanawiające jest czy możliwe jest ich zmodyfikowanie. W 147 mocowania (te przy błotnikach) są zakrzywione do wewnątrz, natomiast te z GT wychodzą na zewnątrz co daje problem przy ewentualnej przekładce. Poza tym w przypadku mojego oparcia kanapy jest ono jedną częścią (połączone stelaże oparć), natomiast w GT oparcie składa się z dwóch części, które nie są połączone (mają osobne mocowania do karoserii).

Jeśli ktoś ma kanapę w 147 z podłokietnikiem to możliwe, że przekładka tapicerki nie byłaby problemem.

Ja na chwilę obecną raczej nie będę się w to bawił. Aczkolwiek trzeba przyznać, że zarówno fotele przednie jak i tylna kanapa w GT wydają się być znacznie wygodniejsze. Zapewne dlatego że są zwyczajnie głębsze.

Auto
    chwilowy brak;)

Domyślnie

też myślałem nad przełożeniem poszycia ale to nie da tego efektu... materiał dobrze się nie ulozy bo jest inny profil a dodanie gąbki też skomplikowane bo na szerokość są kieszenie w boczkach w 147....dodatkowo to juz nei bedzie ten sam profil siedzisk wiec najlepiej byloby przelozyc blache siedziska,
    a co do opracia lipa z przelozeniem bo raz ze zdejmujac i zakladajac to material po rogach zostanie bo w 147 oparcie kanapy wciete na nadkole w GT na prosto... a 2 rzecz w 147 inne zamki wiec i inne na nie otwory, zostały by niedociągniecia....
    a powiedz mi jak z zaczepem od str karoseri... w 147 ucho odkrecane a w gt tez odkrecane? daloby odkrecic zapiecie od karoseri(z tego co sie dowiedzialem to bolec)

no ale takie pasowanie to jak sie cieplej zrobi mozna realniej myslec... narazie mozna sie przygotowywac...
    realnie co mozna zrobic to przod boczki i fotele gt, kanapa od GT(blacha spód od 147 i przerzutka, badz bawienie sie w podnoszenie na zawiasach) oparcie kanapy do tapicera na "podciecie" gąbki i wyprofilowanie od dolu pod nadkole, plus nowe zaczepy od gt od karoseri zeby zamki pasowaly, boczki od 147 lift do obszycia zdjecie kieszeni i tez obszycie na równo zeby nei bylo sladu...wiec spore koszty sporo babrania... a jak juz takie zabiegi to dodanie mat grzewczych....

moze w przyszlym tyg bede szukal tapicera na ogledziny ile taki projekt by kosztowal... a realny czas inwestycji jak przyjda cieplejsze garazowe dni... chyba ze cena bedzie zaporowa albo nikt sie nie podejmie wtedy...:/

Auto
    chwilowy brak;)

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Mam gdzieś na telefonie fotki tego zapięcia ale nie zaglądałem jak to wygląda w przypadku GT. Zapięcie montowane do karoserii w 147 da się odkręcić więc można by było ewentualnie wymienić. Siedzisko kanapy z GT jest szersze i mieściło się między boczkami ale te blachy mają inny kształt więc nie wskoczyło w odpowiednie miejsca. Nie sprawdziłem czy mocowanie górne jest w tym samym miejscu bo przez te mocowania dolne oparcie nie mieści się między wybrzuszenia na nadkola.
    zapiecie od karoseri mozna odkrecic w 147 ale pytanie jak z zapieciem od karoseri od Gt czy podobne i wyjdzie na tej samej wysokosci badz czy to od 147 mogloby zostac. nie widzialem jak wyglada w GT
    a mowisz ze przez te blachy nie wskoczylo w odpowiednie miejsca...bardzo pailo...? duzo byloby trzeba podniesc? bo oparcie i tak juz do przerobki na nadkole...:/

Auto
    chwilowy brak;)

Domyślnie

koledzy zmierzy mi ktos w tej alfie GT oparcie? wymiary od dolnego zawiasu do zamka(miejsca zapiecia ucha) oraz jak ono wyglada...ich rozstaw oraz szerokosc kanapy po plycie i od frontu.... przydałaby sie jeszcze grubosc oparcia chce sprawdzic czy wiele rozni sie od tego w 147

jurandw
    Gość

Domyślnie

A powiedzcie czy taka przekładka z GT do 147 ale 5d również będzie niemożliwa ?
    Chodzi mi o same fotele i kanapę, boczki na starcie odpadają.