o rany - temat na 4 strony, a wystarczy dać temp. na min. a nadmuch zmniejszyć palcem do 1 kreski![]()
o rany - temat na 4 strony, a wystarczy dać temp. na min. a nadmuch zmniejszyć palcem do 1 kreski![]()
Pozdrawiam
bikermarek
Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - 09.03.2013
Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
Dobra ale jak mu tłumaczymy, że wystarczy ręcznie zmniejszyć nadmuch to też mu nie pasuje.
Przeczytaliście cały temat ?
Ze spalania jestem zadowolony, mam 6,8 wątpię żebym zszedł niżej mając DPF.
Zrob eksperyment - wylacz klime na 2 tyg. i zobaczysz co sie stanie![]()
To całą klimę czy sprężarkę ? Schodzimy z wątku. Ja tam wole sobie jeździć tak jak mam i mam święty spokój.
Jak będą wiosenne temperatury to może wyłączę całkowicie klimę i wtedy coś ze spalania powinno zejść. Teraz to sobie daruję.
Panowie nie do końca wszyscy zrozumieli pytanie Munsinka. Sprawdziłem i nie ma możliwości odłączenia trybu Auto przy panujących warunkach pogodowych i nie ma się czym irytować. Kolega zadał w zasadzie proste pytanie na które nie dostał satysfakcjonującej odpowiedzi. Moduł automatycznej klimatyzacji działa tak a nie inaczej to w zasadzie nie jest odpowiedz na zadane pytanie. Latem można wyłączyć tryb Auto a zimą nie tylko dlaczego nie?
Coachu: No wiec trzeba uscislic terminologie bo tak to do niczego nie dojdziemy
- automatyczna klima - tak nazywamy potocznie modul do wietrzenia samochodu
- panel sterowniczy - to jest to czym sterujemy (szybkosc nawiewu, kierunki, itp)
- przycisk od sprezarki klimatyzacji - guzik ktory zalacza TYLKO sprezarke klimy i zapewnia iz ona dziala (nie ma wplywu na nic wiecej)
- przycisk wlaczajacy panel - czyli guzik ktory zalacza wentylator i silniczki od kierunkow nawiewu ale to nie jest tozsame z zalaczeniem sprezarki klimy (choc ona tez jest wlaczana w momencie nacisniecia guzika auto)
I teraz tak (zakladam, ze macie wszystko wylaczone (panel w trybie OFF)
- wlaczajac panel guzikiem auto wlacza sie zarowno panel jak i sprezarka klimatyzacji (swieci sie guzik od sprezarki i powinno byc wyswietlone full auto) - wtedy sprezarka klimatyzacji dziala i zapewnia to iz powietrze w lecie jest zimne, a w zimie wysuszone (szybciej odparowuja szyby)
- naciskajac guzik od sprezarki klimatyzacji (sniezynka, skrajny z lewej na dole - podswietlenie gasnie) sterowanie przechodzi w tryb auto i sprezarka klimatyzacji NIE dziala. Ale wszystko inne (urzymanie zadanej temperatury, kierunki nawiewow, szybkosc wentylatora) dalej jest w trybie automatycznym.
Powoduje to to, ze klimatyzacja nie chłodzi (czynnik nie jest sprezany), bo nie ma takiej koniecznosci (na zew. jest np 0 stopni)
Odparowanie szyb idzie wtedy o wiele wolniej ale jesli nie sa zaparowane, to klima sobie odpoczywa i nie zabiera mocy silnikowi.
- funkcja MONO - poniewaz macie klimatyzacje dwustrefowa mozna regulowac sobie niezaleznie temp. po stronie kierowcy i pasazera. Naciskajac przycisk MONO, temp. po stronie pasazera wyrownywana jest do tej, ktora ustawiona jest po stronie kierowcy (jesli jest inna)
Ostatnio edytowane przez oops2k ; 19-01-2012 o 11:47
Jest jeszcze funkcja MONO