Witam..
Wczoraj zauważyłem że stojąc w korku wskaźnik temp. pokazał maksimum. Szybko na bok i studzenie, rzut oka do zbiornika z płynem i niestety okazało się że ubyło. Coś tam jedynie na dnie. Ciekawe czy to uszczelka pod głowicą, nagrzewnica dziurawa czy chłodnica. Nie zauważyłem wycieków. Doleję płynu i zobacze.
Pozdrawiam.
- - - Updated - - -
Witam ponownie.
Temat na pewno był wałkowany, niemniej nie znalazłem jakoś opisu, chodzi mi oto jak sprawdzić wentylator chłodnicy (czy działa szukałem kabli żeby podłączyć bezpośrednio ale gdzieś sie schowały o-O) gdzie szukać termostatu (jeśli jest) i bezpiecznika (ów) wentylatora - znalazłem takie trzy przy lampie przedniej po stronie kierowcy, oraz jeden przy zbiorniczku z płynem chłodzącym, wszystkie niby w porządku. Dodam ze chodzi o 2.0. T.S 1994 (po lifcie ale nie wersja super).
Pozdr.
Termostat jest na wężach po prawej stronie silnika - rozdziela/łączy obiegi wody przez sam silnik i przez chłodnicę.
Zasilanie wentylatora idzie przez przekaźnik (w pasie przednim nad prawą lampą). Sam switch zwierający jest na chłodnicy nad wężem wychodzącym.
Bezpiecznik wentylatora jest w obudowie na grodzi koło zbiorniczka z płynem hamulcowym. Taka przykręcana blaszka (40A).
Wszystkie kierunki określone patrząc na samochód z przodu.
Jak woda ubywa to podepnij jakąś pompkę gdzieś pod węża i nabij trochę ciśnienia. Może gdzieś coś pokapie.
Sprawdź przede wszystkim czy się załącza wentylator. Jeśli tylko trochę wody ubyło (nie całkiem) i zagrzał się w korku a nie podczas jazdy to może świadczyć o tym, że wentylator nie bangla. Może też być problem, że termostat nie puszcza na duży obieg ale to raczej przy duuuuużych mrozach. Stawiam na elektrykę wentylatora.
Ostatnio edytowane przez flup ; 08-11-2012 o 14:05
Witam,
Pomogła wymiana czujnika temp. załączającego wentylator. Oczywiście nie było oryginalnego więc założony został od poloneza, temp. zał. 94 stopnie.
Ma krótszy gwint ale jakoś pasuje...
Przy okazji zauważyłem wyciek z miski olejowej, spory (w zasadzie to mechanik zauważył) i trzeba będzie uszczelnić.
Dzięki za podpowiedzi.