Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Piszczeniae paska przy wlaczonej klimie 1.9 jtd 8v

RAQ
    Gość

Domyślnie Piszczeniae paska przy wlaczonej klimie 1.9 jtd 8v

Witam Panowie i prosze o pomoc-znalazlem 1 temat o moim problemie.
    Cofajac do tylu najechalem na kawal bala ktoreo nie widzialem w lusterku,i zgasl mi silnik.Po odpaleniu zaczal sie niezly koncert dochodzacy z silnika,a dokladnie z paska rozrzadu.W momencie wylaczenia klimy wszystko jest ok.Dodam tylko tyle ze rozrzad jest nowy z calym osprzetem moze ma 5000k.Czy mozliwe ze przez to jak mi zgasl silnik poluzowal sie pasek rozrzadu??

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nie masz osłoniętego rozrządu??! Raczej powinien być w osłonach. Sprawdź osłony, jak są połamane to trzeba jechać na serwis sprawdzić pasek (chyba że sam potrafisz ocenić). Jeżeli nie to się nie martw. Najprawdopodobniej to piszczy klinowy. Po pierwsze rozrząd ma pasek zębaty i on raczej nie piszczy (jak już to rolki ale to na pewno nie od kija) a po drugie rozrząd nie ma nic wspólnego z klimą (naj mniej). Tak więc pewnie jest lekko uszkodzony pasek klinowy. Jeżeli rolki są napinane na wahaczach to jak wpadł kij w pasek to zblokował układ, wyprężył pasek tak że aż przesunęły się napinacze i dlatego zgasł silnik. Teraz układ jest za luźny więc piszczy jak go dociążysz klimą.
    Czyli tak.
    Sprawdzasz osłony rozrządu -> sprawdzasz pasek klinowy -> sprawdzasz napięcie paska klinowego.

RAQ
    Gość

Domyślnie

Dokladnie piszczy z lewej strony to pasek klinowy nie wiem co ja napisalem o tym rozrzadzie.Po wlaczeniu klimy chyba jest wieksze obciazenie silnika i dlatego piszczy.A tym kolkiem nie dostalem,cofajac myslalem ze jest lekka gorka a okazalo sie ze zaklinowal mi kolo dlatego zgasl mi silnik i od tej pory sie wysypal.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To sprawdzić napinacze. Klima to spore obciążenie. Na tyle duże, że ja po kupnie nowego paska to 3 razy musiałem napinać. A jak jest wilgotna noc to nawet po odpaleniu klimy z rana nadal lubi pisnąć. Tak więc napiąć pasek.

RAQ
    Gość

Domyślnie

po kupnie nie wymienialem paska,jeszcze jedna rzecz jak wczoraj wracalem z Mazur to oczywiscie bez klimy a w korkach jak sie wentylator zalaczal bylo to samo.Pasek wyglada na ok,a czy da si samemu naciagnac??

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Krzychu52
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    AR 156 1.9 JTD SW 2001 Październik Azurro Nuvola, Alfa Romeo 155 1.7 94

Domyślnie

Witam, podłacze się pod temacik. Piszcze jak właczasz klime, jak jest na małych obrotach tak?? A jak dodasz trochę gazu to piszczenie cichnie??

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Samemu da się jak jest dostęp dobry i wie która to rolka napinająca. Tu trzeba zajrzeć do serwisówki.
    U kolegi Krzychu52 może być to samo. Piszczenie piszczeniu nie równe ale skoro piszczy przy nagłym dociążeniu to prawie na pewno pasek za luźny.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Krzychu52
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    AR 156 1.9 JTD SW 2001 Październik Azurro Nuvola, Alfa Romeo 155 1.7 94

Domyślnie

Nie, nie u mnie wszystko oki. Ale jak się domyślam piszczenie jest tylko na małych obrotach, a znam przypadek taki jak opisuje kolega, piszczenie przy klimie na małych obrotach i nie była to wina rozrządu a największego koła pasowego. Składa się ono z metalu w które wtopiona jest guma, no i ta guma się wyrobiła a tego się nie da naprawić tylko nowe załatwi sprawe.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

No tak... piszczenie piszczeniu nie równe właśnie o to chodzi. Każdy inaczej odbiera to samo piszczenie. Dlatego tutaj bezcenne jest sprecyzowanie miejsca pisku. Nawet rolka może piszczeć. Ale mam prosty sposób na sprawdzenie czy to pasek czy nie. Polewamy pasek delikatnie wodą to powinien przestać piszczeć lub zmienić dźwięk, ton lub cokolwiek. Jeżeli absolutny brak reakcji to po prostu nie pasek tylko któraś rolka/koło.

RAQ
    Gość

Domyślnie

Krzychu52 piszczy nawet na wolnych obrotach,jak wylacze klime to nie piszczy wogile,a z klima piszczy caly czas czy na wolnych czy na wysokich