Na schemacie masz pokazane jak manetka wywołuje zapalenie kontrolki i w tym obwodzie musi czegoś brakować.
Obstawiam że brakuje masy
Na schemacie masz pokazane jak manetka wywołuje zapalenie kontrolki i w tym obwodzie musi czegoś brakować.
Obstawiam że brakuje masy
a styk pedału hamulca masz cztero- czy dwu-pinowy, ma być ten cztero, jedna para włącza światła, a druga para podaje sygnał na 54 i 59 pin ECU, a według tego co wyczytałem bez tego też nie będzie działać, możliwe że jeszcze jeden kabelek musisz poprowadzić.
w tym manualu od stilona jest to opisane, jest pokazane gdzie to zmierzć (i tu by się "piszczałka" przydała)
niech sie ino troszkę cieplej zrobi to zaczynam grzebać u siebie... może już zdążysz poskładać.
Ostatnio edytowane przez marcin.sc ; 06-04-2012 o 19:28
Nie Jeździj Szybciej Niż Lata Twój AnIoŁ StRóŻ !!!
"Na cudze błędy patrzymy jak na cudze żony. Mamy z nich dużo więcej radości niż ze swoich własnych." - Charles Chaplin
Piszczałke załatwiłem sobie z pracy od znajomego który taką posiadałPomierzyłem przewody na "piszczenie" i okazało sie że zwierając u mnie zielony z szarym piszczało. Zielony u mnie to 12v, podejrzewam że jakby dac równiez ten szary jako 12v to tez by zadziałało, gdyż zarówno zielony jak i szary miały przejscie z każdym innym przewodem z tej samej funkcji. Wiec Jeden z nich to musi byc +, a drugi - (masa).
Lecz nie o tym mowaNajważniejsze, że tempomat u mnie ZADZIAŁAŁ - tak zadziałał sam. Zostawiłem tylko auto wyłączone na 2 godzinki, później wsiadam do aut, odpalam wyjeżdzam zapinam 3 bieg 40km/h odruchowo daje manetke na ON - i nagle na desce wyskoczyła ikonka tempomatu. Zdziwiony próbuje raz jeszcze i działa cały czas
Czyli sie udało.
Włącza i wyłącza sie z manetki, a także każde dotknięcie gazu, pedału hamulca i sprzęgła powoduje jego rozłaczenie. Wiec wyszystko ok. Pozostało mi jedynie wszystko poskładac na stałe, gdyż narazie mam wszystko tak prowizorycznie.
Fajna sprawa ten tempomat i dośc prosto go podłączyc nie mając nawet pociągniętej instalacji, wystarczy miec troche cierpliwosci, zgrabnych palców (aby połączyc wszystko do sterownika - kto to robił ten wie...), schematów oraz dobrych opisów do nich, no i przydaje sie tez wiedza użytkowników forum
Widac sprzęt potrzebował czasu, żeby przywyknąc do nowego "organu".
ja też spróbuje najpierw znajde tempomat do swojej ,
przyda się powyższt opis napewno
PHOENIX proponuję najpierw sprawdzić czy będzie działać na jakiejś imitacji manetki, szkoda wywalać piniąchy jakby miało nie działać....
i właśnie u mnie nie robi tego co ma robić, zmontowałem imitację manetki z guzików i włącznika i dupa blada.... ale walczę dalej...
Nie Jeździj Szybciej Niż Lata Twój AnIoŁ StRóŻ !!!
"Na cudze błędy patrzymy jak na cudze żony. Mamy z nich dużo więcej radości niż ze swoich własnych." - Charles Chaplin
z tego co czytałem to po lifcie jest taka możliwość w każdym .
Koledzy ,nie chce zakladac nowego tematu ,wiec zapytam tutaj...co moze byc nie tak z tampomatem ,ktory po wlaczeniu dziala idealnie, ale kiedy pojawia sie wzniesienie i auto musi przyspieszyc, lub kiedy na manetce chce zwiekszyc predkosc...nagle przestaje dzialac i wylacza sie ,tzn kontrolka swieci ,ale zachowuje sie tak jakbym wcisnal pedal hamulca lub gazu ? O co moze chodzi i czy moge to sprawdzic jakos FESem ,oczywiscie sprawdze czy czujniki sa okej ,ale gdyby bylo cos nie tak z czujnikiami to nie moglbym go wlaczyc chyba ,a on dziala tylko sie wylacza przy probie podniesienia predkosci...
A ja przy okazji tematu wrócę do pytanie o montaż manetki (samej manetki, nie całego pająka) od 147 do 156 (wiadomo - dostępność i cena).
Jeśli nie, to co trzeba rzeźbić?
Ma ktoś doświadczenia?
była 1999 Alfa Romeo 146 1.4 TS
była 2004 Alfa Romeo 156 1.9 M-jet
była 2002 Alfa Romeo 156 2.4 JTD
była 2000 Alfa Romeo 145 1.9 JTD
była 2005 Alfa Romeo 156 2.4 M-jet
jest 2010 Alfa Romeo 159 1.9 JTDM
-------------------------------------
Witam
Czy posiada ktoś prosty schemat jak pociągnąć kable do tempomatu i w jakie piny się wpiąć? Moja alfa to 156 1.9 2004 rok i niestety wstępnie patrząc nie mam białej wolnej kostki.
- - - Updated - - -
Czy możliwe by wtyczka od tempomatu była płaska a nie kwadratowo prostokątna? Dzisiaj dostałem manetki zespolone od 147 i tam jest płaska wtyczka. Dodatkowo na wtyczce jest przycisk reset a na manetce wycieraczek set.
Czarna 156 2004r
Trzeba sobie otworzyć e-learn i zobaczyć schemat. Ważne by wybrać dobry rok bo różnią się pozycją ECU i pinoutem.
Nie widziałem manetek od 147 i domyślam się że się różnią od 156.
Manetkę od 156 wystarczy tylko wsadzić i dokręcić jedną śrubką do pozostałych manetek. Po prostu jest już tam miejsce zrobione (takie wgłębienie) na manetkę tempomatu. Trzeba jeszcze ręcznie przerobić obudowę kolumny kierowniczej (zrobić dziurkę w kształcie litery U na manetkę)
Manetka od 147 prawdopodobnie tak łatwo się nie zamontuje i ja bym się tego nie tykał tylko szukał od 156.
Odnośnie wtyczek/kostek/konektorów to jeśli nie masz wiązki przystosowanej pod tempomat to nie ma znaczenia bo i tak będziesz musiał ciągnąć przewody do ECU silnika jak i skrzynki bezpieczników (12V).