Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 69

Temat: [1.8 TS] Ocena silnika...

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Jakas mala chlodnica oleju tez chodzila mi juz po glowie ale po kolei i powoli,na poczatek latwy i skuteczny sposob na szybki pomiar cisnienia oleju bez koniecznosci rozebrania polowy osprzetu,potem zegary w kokpit przy czym z estetycznym wykonczeniem jest najgorzej i po jakims czasie uzytkowania i zbieraniu informacji decyzja czy jest potrzeba instalacji chlodnicy oleju czy tez nie
    Reasumujac musze kupic adapter w najblizszym czasie

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

chyba adapter mozna odpuscic
    http://forum.lanciapolska.org/viewto...p?f=17&t=44910
    tylko redukcje odpowiednia musze wziac i po sprawie

---------- Post added at 22:12 ---------- Previous post was at 22:11 ----------

To w miare te same pompy oleju i sa takie zaslepki 2 wiec prawie akurat na temperature i cisnienie jak znalazl

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Wystarczy dotoczyć odpowiednie redukcję i pełna kontrola nad olejem w TS-ie. Jak dojdę co stuka w moim silniku, to też sobie sprawię wskaźnik ciśnienia. Przyszedł mi do głowy pomysł, aby wskaźnik zamontować w miejsce zegarka bo i tak z niego nie korzystam. Pozostaje tylko dopasowanie kolorystyczne i wymiarowe wskaźnika, tak by za bardzo nie odstawał od pozostałych. Dzisiaj nie udało mi się nagrać pracy mojego silnika, bo musiałem wymienić pompę wodną w Astrze żony. Jutro nagram bo wydaje mi się, że "cykanie" stało się jakby głośniejsze.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ziulek61
    Mieszka w
    100-lica
    Auto
    Citroen C4GP 1.6hdi + Citroen C1 1.0B

Domyślnie

Też kiedyś myślałem nad czujnikiem od ciśnienia i tak samo o wstawieniu go w zegarek...
    Pomyślałem nad zegarami indiglo

http://allegro.pl/moman-indiglo-alfa...288480220.html

wystarczy poprosić żeby zrobili jakiś inny wzór (z twojej tarczy od ciśnienia) i wpasują ją zamiast zegara

Auto

Domyślnie

Dzisiaj zagrzałem silnik do temperatury pow. 90 st. i pojawiło się stukanie. Stuka metalicznie tylko na gorącym silniku na biegu jałowym. Po minimalnym zwiększeniu obrotów powyżej 900 - stuk zanika i jest cicho. Po przegazowaniu do 5000 (więcej nie próbowałem) nadal cisza. Stuk ponownie pojawia się przy zejściu z obrotów w okolicy 900 - 850. Jak na złość nie wziąłem ze sobą kamery więc nie mogę wrzucić na forum

Auto

Domyślnie

Dzisiaj nagrałem pracę silnika nagrzanego i chyba mam powody do zdjęcia misy. Stukanie pojawiło się po wymianie rozrządu. Dodam, że rozrząd wymieniałem na popuszczonych kołach wałków, z blokadami i zgodnie z procedurą producenta. Ciekaw jestem Waszych opinii, zwłaszcza Alfistów, którzy w praktyce przerabiali "temat".
    http://youtu.be/lumws41rKq8

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Nie lubie troche komentowac filmow bo tak sie nie da osluchac silnika dokladnie ale rzeczywiscie jest metaliczny postuk tyle ze taki mikrofon nie przenosi dobrze i tak czy inaczej albo sciagnij miske albo czekaj na te chwile gdy stukanie bedzie juz jednoznaczne
    Jest temat kolegi z 145 z 1.4 TS gdzie na zywo slyszalem jak mu stukalo ale jednak znacznie dobitniej niz u ciebie ale efekt zadziwil go troszke
    http://www.forum.alfaholicy.org/145_...cos_stuka.html
    Masz tam gdzies fote jak mechanik mu miske zdjal

Użytkownik Ogier Avatar feuerland
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0TS 99/00

Domyślnie

Aster ja tam nic niepokojącego nie słyszę....mój TS też wydaje z siebie różne dźwięki (cykanie tez jest) zwłaszcza na zimnym ( dałem d**y bo przy zmianie rozrządu nie zmieniłem wariata i teraz się trzaska na zimnym) Ja mam takie nastawienie: olej na maxa nie katuje go niskimi obrotami- czasem pajęczyny z tłumika przedmucham i walę to, jak mi się obróci panewa to będę myślał, i tak większego wpływu na to nie mam...ma jeździć a jak się obróci to zaadoptuje jakieś 2.4 albo kupię jakiego TSa 8v wyremontuję i wrzucę pod maske i już

Maciek
    Gość

Domyślnie

Jak rośnie częstotliwość razem z obrotami to niestety panewka . Ale jak przy dodawaniu gazu zanika to wątpię znam z doświadczenia

Auto

Domyślnie

Nagranie zrealizowane dosyć dobrą kamerą cyfrową Sony, tak więc stuki zbliżone są do tych w realu. Zapomniałem dodać, że z rozrządem wymieniłem też fabrycznie nowy wariator wraz z panewkami. Stuki występuą tylko po osiągniećiu przez silnik temperatury powyżej 90 stopni i tylko (na razie) przy obrotach 850-900. Powyżej tych wartości stuk zanika. Dzisiaj zakręciłem do 6000 obrotów i zero stukania. Krzywki obu wałków rozrządu "ostre" i bez śladów zatarć.