Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Temat: Późno wstaje turbo - sterowanie turbiną?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar p_r_z_e_m_k_o
    Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto
    AR 155 2.0 8v TS / AR GT JTDm / AR 164 3.0 V6 / AR Giulietta 1.4 TJet

Domyślnie

Panowie, poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jeśli zaślepiłem EGR całkowicie (mechanicznie blaszką), to abstrahując od tego czy działa czy nie, jego działanie zostało wyeliminowane z układu. Jeśli nie czuć różnicy, to pewnie problem późno wstającego turbo jest gdzie indziej, nawet jeśli EGR sam w sobie nie działa idealnie

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

witam

z Twego wykresu zawartego w #34, wynika za albo masz nieszczelny dolot albo egr puszcza, widac to w 254s, pedał 100%, przepływ sie zgadza, cisnienia brakuje okolo 0,4bar! cisnienie pojawia sie w okolicach 2200rpm
    wiec wniosek taki ze gdzies te cisnienie ucieka, sprawdz dolot jeszcze raz bardzo dokladnie pomiedzy turbem a kol ssacym
    po zaslepieniu egr komp powinien wywalic blad, jesli tego nie ma oznacza to ze moze byc problem z czujnikiem cis w klektorze dolotowym, podmien z kims na sprawdzenie, teoretycznie po zaslepieniu auto powinno smigac, ale nie zbadane sa sciezki ecu, u jednych wywala check'a ale auto jedzie u innych nie wywala a auto nie jedzie
    , zrób moze logi z zaslepionym egr, to pomeczymy temat.

pzd.

Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto

Domyślnie

Dzięki za uwagi.

w poście #34 oczywiście logi z zaślepionym EGRem blaszką bez dziurek. Także możemy już męczyć temat Mój ojciec sugerował podobnie, iż mam nieszczelny dolot, z tym że on sugerował że może to być gdzieś za przepływką i silnik może łapać "lewe" powietrze. Takie pytanie jeszcze, czy szukać widocznych dziur w wężach, czy możliwe że ciśnienie ucieka na opaskach. No i jeszcze jedna kwestia która mnie trapi, skoro byłaby dziura w dolocie, to dlaczego objwia się tylko w dolnym zakresie obrotów, a nie np. pod pełnym obciążeniem np. przy obrotach rzędu 3000 obr/min?

Pozdr.

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

jesli to sa logi z zaslepionym egr, to zrób je jeszcze raz, tylko dodaj parametr z wrzuconym biegiem,
    potem poszukaj dluzszej prostej, 4ty bieg, stałe obr 1500 i but do 4000
    wrzuc logi to zabaczymy, ale wydaje mi sie ze albo grucha zle wyregulowana, albo sie kierownice w turbo zacinaja.

pzd.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jak turbina "późno wstaje" to jest to tylko i wyłącznie wina zmiennej geometrii lub jej sterowania - tu poczytaj:
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto

Domyślnie

Panowie, informacja dla potomnych. Usterka usunięta. Mimo iż elektormagnes chodził bez zacięć to przyczyną późno wstającego turbo był właśnie EGR, oczywiście teraz wymienione na nówkę Pierburga.
    Także jakby ktoś sprawdzał w przyszłości sprawdzał EGRa, to 100% pewność daje dopiero podmienienie na sprawny zawór.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maciey
    Mieszka w
    Bielsko-Biała / Czaniec
    Auto
    BYŁA: Alfa GT Q2 1.9 JTDm 2008 177KM 372Nm, jest RCZ

Domyślnie

Cytat Napisał p_r_z_e_m_k_o Zobacz post
    100% pewność daje dopiero podmienienie na sprawny zawór.
    Albo po prostu zaślepienie i wyłączenie.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Bartekk287
    Mieszka w
    Libiąż
    Auto
    Alfa Romeo GT 2006 r. 1.9 JTD 150 km.

Domyślnie

Witam, mianowicie mój problem wygląda tak: autko spoko jeździło, kręciło się od samego dołu czyli no nie cyganiąc od jakies 1500 obr. ale błąd wyłapywał komputer, numer błędu podawał zawór EGR, nie pamiętam dokładnie treści ale na pewno to było to. Zanim kupiłem autko ktoś czyścił EGR bo właśnie było bardzo mułowate, ale stwierdizli ze ten EGR musi się wypalić po czyszczeniu, komputer błąd łapał,niby nie łapał, ale w końcu sie zaświecił i świecił cały czas, zaraz po odpaleniu auta. Ale autko ciągło od samego dołu. no i autko jeździlo dobrze się kręciło ale błąd świecił. Dziś pojechalem do mojego mechanika- fachowca. Wyczyścił EGR tak jak się należy, wręcz wyśmial tego kto go czyścił "NIBY" poprzednio,wstawił blaszkę zaślepiającą, lekko przerobioną i zmodyfikowa. Błędu nie skasowaliśmy bo brakło niestety czasu. Ale właśnie tu zaczyna się ALE. Bo po wyczyszczeniu założeniu odpalam jade kawałek i dziura.. autko nie kręci się tak jak przedtem od sameego dołu, przedtem błąd się świcił ale od niskich obrotów aż wbijało w fotel a teraz tego niestety nie ma.. jakies ponad 2 no 2.5 tyś obrotów dopiero czuć ten zryw..a tak to moge cisnąć w podłoge i cisza..

Co na to powiedzie panowie i co poradzicie ? Prosze o porady i odpowiedzi, jestem posiadaczem AR od nie dawna i od samego początku jakieś problemy no... :|

Ostatnio edytowane przez Bartekk287 ; 24-04-2013 o 22:11

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Wystarczyło spojrzeć dwa posty wyżej:

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Jak turbina "późno wstaje" to jest to tylko i wyłącznie wina zmiennej geometrii lub jej sterowania - tu poczytaj:
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rzeszów / Stalowa Wola
    Auto
    156 FL 1.9 16V A5000 (110kw)

Domyślnie

Cytat Napisał p_r_z_e_m_k_o Zobacz post
    Panowie, informacja dla potomnych. Usterka usunięta. Mimo iż elektormagnes chodził bez zacięć to przyczyną późno wstającego turbo był właśnie EGR, oczywiście teraz wymienione na nówkę Pierburga.
    Także jakby ktoś sprawdzał w przyszłości sprawdzał EGRa, to 100% pewność daje dopiero podmienienie na sprawny zawór.
    witaj kolego. czy możesz mi przybliżyć jak do tego doszedłeś? mam u siebie taka sytuację obecnie - zmuła do 2500 i dopiero powyżej coś się zaczyna dziać. Na razie jestem przed logami (czekam na kabelki) ale z tego co przeczytałem (w tym i jeszcze jednym podobnym temacie), wcale nie jest powiedziane że logi powiedzą wszystko. Będę wdzięczny za info.

Ps, jakiś czas temu miałem sytuację - podjazd pod górkę - nagle utrata mocy. Wyłączenie/włączenie silnika - i problem znikał do kolejnej górki. Okazało się wtegy że egr był zawalony syfem. Zabrałem się za to przy wolnym czasie, przy okazji czyściłem czujnik (teraz zastanawiam się czy sprawny) i zaślepiłem otwór. Ostatnio natomiast natrafiłem na informacje szerzej opisaną że ta wstawka wymaga również programowej korekty hmmm,
    ....choć czy ze wstawką czy bez i tak dziura na niskich obrotach jest taka sama :/