Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 172

Temat: Wymiana kolektora, rozrząd, regeneracja wtrysków

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ryki67
    Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    kolego ryki za 1500 zl moge tez miec w granicach 190 KM i moment w granicach 400 Nm a ile czesci wiecej na rynku do 1.9 wiec nie pisz ze jest to najlepszy motor bo przykladowo 2.0 JTDm jest chyba lepszy.Ja nie twierdze ze jest to zly motor ale chyba bardziej sprawdzony jest 1.9
    Za 1500 zł to ja mogę mieć ponad 250 i 500 Nm,
    Ale
    porownywales jak sie wkreca ten 5 cylindrowy silnik, jaki jest dzwiek w porownaniu do 4 cylindrowca, ktory jest tak zwykły jak dziesiątki diesli innych zwykłych aut, ten motor poprostu ma PAZUR w sobie i tyle i tutaj jest ta różnica.
    Napisz mi jeszcze bo nie kumam w czym ten motor 1.9 jest bardziej sprawdzony?
    Ostatnio edytowane przez ryki67 ; 10-06-2012 o 14:02

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

dobra OK Twoj jest lepszy.Miej nawet 300KM i 500 Nm.Masz dzwiek(szkoda ze niestety diesla.Trzebabylo dla dzwieku wziac benzyne 3.2),Masz 5 cylindrow-SUPER,masz PAZUR.Mi wystarczy 150 KM i tanszy w eksploatacji ZWYKLY diesel 1.9.Jakbym chcial miec niezwykly samochod pod wzgledem dzwieku i osiagow kupilbym GTA, Maserati albo cos innego.Koniec tematu

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał 5turbo Zobacz post
    Jeszcze do niedawna byłeś największym orędownikiem regeneracji kolektorów. Czemuż to tak nagle zdanie zmieniłeś ?
    Bo pozmianowe są troszkę inne niż w Vectrach czy Saabach - i w nich najprostszym i najtańszym wyjściem jest wywalenie klapek. Jeżeli ktoś jest ortodoksyjnym zwolennikiem posiadania dokładnie tak pracującego urządzenia, jak przewidział producent samochodu - to w tej sytuacji będzie się musiał udać do ASO po zakup nowego kolektora.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bojaco Zobacz post
    Tyle, że nie ma na stanie kolektorów do 2.4. Wiem, bo sam pytałem. Zawartość treści wątku rodzi pytanie, czy warto regenerować kolektor, czy też lepiej kupić nowy? Mam na myśli tylko i wyłącznie wersję silnika 2.4, do której nie wprowadzono plastikowego kolektora.
    Trzy dni temu wyjechała ode mnie 2.4 z kolektorem pozbawionym klapek. Przy starym kolektorze - klapy działały, był tylko nieziemsko zasyfiony wewnątrz - silnik zaczynał ciągnąć dopiero powyżej 2000 obrotów. Po montażu kolektora bez klapek i dokładnie wyczyszczonego - auto zaczyna ciągnąć od mniej więcej 1600 obr/min i bez problemu kręci się do czerwonego pola na obrotomierzu. Jak widać nie tylko same klapy są problemem - nieczystości odkładające się wewnątrz kolektora zmniejszają prześwit jego kanałów i z biegiem czasu zasysanie powietrza nie ma nic wspólnego z tym, co zaprojektowano dla tego silnika.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ryki67
    Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    dobra OK Twoj jest lepszy.Miej nawet 300KM i 500 Nm.Masz dzwiek(szkoda ze niestety diesla.Trzebabylo dla dzwieku wziac benzyne 3.2),Masz 5 cylindrow-SUPER,masz PAZUR.Mi wystarczy 150 KM i tanszy w eksploatacji ZWYKLY diesel 1.9.Jakbym chcial miec niezwykly samochod pod wzgledem dzwieku i osiagow kupilbym GTA, Maserati albo cos innego.Koniec tematu
    Hej
    Naprawde ten dzwiek tego diesla nie umywa sie do benzyny, moje poprzednie auto to BMW 328i,
    jedyna różnica to taka ze diesel nie wkreca sie na 7 tys. Ale dźwiękiem jestem bardzo miłe zaskoczony,
    Slychac jak sportowe auto, a jakby tak jeszcze cos z tlumikiem zrobić to hoho :-)
    pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

No to po kolei - nie mam Alfy, mam jedną w rodzinie, 147 dokładnie z silnikiem 1.9 JTD 8v i DPF, lata bezawaryjnie. Mam Cromę 2.4, stąd moje zainteresowanie Waszym forum, a zwłaszcza grupą 159, Brera. Jestem zdania, jak kolega powyżej, że silnik 1.9 generuje ogólnie mniej problemów - czy to racji mniejszych kosztów eksploatacji, czy tańszych i bardziej dostępnych części. Wielokrotnie słyszałem w ASO i warsztatach, że silnik 2.4 20 V coś jakby nie wyszedł, a jeżeli było dobrze, to jedynie do wprowadzenia normy Euro 4. Od tamtego momentu pseudo ekologia zabiła te silniki. Dosłownie. Kupiłem wersję 2.4, bo polowałem na auto z salonu, od Fiata. Taki demonstracyjny egzemplarz. Jak już mnie bardzo piliło akurat była tylko wersja 2.4. Przez rok było OK. Teraz walczę , a to egr, a to czujnik ciśnienia, a to znowu egr (po 3 miesiącach!), jeszcze wcześniej świece, do tego jakieś problemy z elektroniką... Do tego nonsensowne krążenie po mieście czy obwodnicy, bo właśnie zaczął się wypalać dpf. Oczywiście, za te pieniądze nie kupię auta z tego samego rocznika, z takim samym wyposażeniem. Wiedziałem o tym i dlatego celowo wziąłem Cromę. Ale przez rok moja wiedza o dieslach od poziomu 0 urosła niepomiernie zwłaszcza w kwestii wszelkich przypadłości JTD. Ale chyba nie o o chodzi, prawda?
    Ostatnio edytowane przez bojaco ; 10-06-2012 o 19:16

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał ryki67 Zobacz post
    Masz najlepszego diesla jaki wyszedł w alfie ktory ma w serii 400Nm kolego alfa przy masie 1650kg z innymi silnikami sie tylko toczy, zainwestuj trochę a zobaczysz,
    Po drugie
    moim zdaniem jest to najtańszy samochód jeśli chodzi oczywiście o używany z mocą powyżej 200km,
    popatrz na ceny używanych VW, Opli, czy innych marek z taką mocą.
    pozdrawiam
    To teraz tak na szybko, co możesz mieć do zrobienia w tym aucie:
    - kolektor ssący - klapy zablokowane lub mocne nieszczelności przy klapach (trzeba poświęcić na wyjęcie go ok. 5 godzin i jeśli nigdy tego nie robiłeś - to zalecam Ci nie dotykanie tego samemu - są dwie pułapki, przy których możesz się wyłożyć dość mocno)
    - masz wyjęty kolektor ssący - to tym samym masz wyjęty EGR - czyszczenie zaworu - jak masz odrobinę wprawy i odpowiednią chemię - godzina
    - kolektor wydechowy - wyrwane szpilki skrajne, krzywa powierzchnia kolektora - rozwiązaniem jest wymiana wszystkich szpilek na nowe, utwardzane, do tego planowanie kolektora, nowa uszczelka i tyle. Żeby to naprawić - cały przód do zdjęcia. Zderzak, lampy, chłodnice, pas przedni - powodzenia przy robieniu tego bez podnośnika tudzież kanału. Czas pracy - sprawny mechanik zrobi to w półtorej dniówki
    - przy zdjętym kolektorze wydechowym - a tym samym wyjętej turbinie - aż się prosi o czyszczenie geometrii turbo. Jakieś 2 godzinki.

To jest taki "pakiet podstawowy". Z okazji wyjmowania kolektora ssącego można się pokusić o założenie nowego rozrządu (o ile nie wymieniałeś tego niedawno), w ostateczności - samego paska, jeśli cała reszta osprzętu odpowiedzialnego za napęd paska jest w idealnym stanie. Jeśli rozrząd nigdy nie był u Ciebie wymieniany - bezwzględnie wymieniasz całość.

Przy dobrych wiatrach, jeśli masz DOBRE umiejętności mechaniczne - zajmie Ci to w warunkach garażowych tydzień. Pracując po 5-6 godzin dziennie. W warunkach warsztatowych to są 3 dni rzeźby, wliczając w to czekanie na planowanie kolektora i inne takie pierdołki. Jeżeli nie czujesz się na siłach jako mechanik - naprawdę nie rób tego sam.

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

ryki67 zrobi sam i pewnie będzie mieć satysfakcję (ja bym miał) tylko kiedy kolego zaczniesz wreszcie jeździć tym autem a nie tylko je naprawiać jeszcze kilka miesięcy i minie rok od zakupu..wartość auta w dół a jeszcze dobrze się nie nacieszyłeś autem potwierdzam, że silnik 2,4 jest na pewno mocniejszy i ciekawszy do 159 pod kątem mocy, ale traci jedną zaletę...ekonomiczność diesla. Po za tym wersje 200 konne mają jakąś dziwną turbinę, która jest droga w remontach i wymianach (Tomek_KRK może pewnie to potwierdzić/zdementować).
    Przy spalaniu rzędu 12-13l w mieście możesz już mieć V6 w benzynie a dźwięk jest bezcenny...
    Born to be wild.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

Nie mam ani czasu, ani wiedzy, ani możliwości wykonywania tego typu napraw. Jak większość populacji. To kolejny powód, przez który posiadanie diesla jest bardzo kosztowne. Wszystkie opisane powyżej czynności to kupa szmalu do wydania i kilka dni bez auta. Pewnie, że na pewno byłoby warto. Ale realnie rzecz biorąc, na razie raczej niemożliwe.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Bo pozmianowe są troszkę inne niż w Vectrach czy Saabach - i w nich najprostszym i najtańszym wyjściem jest wywalenie klapek. Jeżeli ktoś jest ortodoksyjnym zwolennikiem posiadania dokładnie tak pracującego urządzenia, jak przewidział producent samochodu - to w tej sytuacji będzie się musiał udać do ASO po zakup nowego kolektora.
    Trzy dni temu wyjechała ode mnie 2.4 z kolektorem pozbawionym klapek (...)
    Nie wierzę... Może wreszcie ktoś przyzna uczciwie, że regeneracja alu kolektorów to ściema i naciąganie bo takowy rozlatuje się po kilku/nastu tysiącach kkm (rozszczelnienie).
    Kolejnym ciosem byłoby już przeczytanie, że usunięcie EGR jest poprawne i pożądane tyle, że najpierw trzeba umieć to zrobić...
    Pozdro

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bojaco Zobacz post
    No to po kolei - nie mam Alfy, mam jedną w rodzinie, 147 dokładnie z silnikiem 1.9 JTD 8v i DPF, lata bezawaryjnie. Mam Cromę 2.4, stąd moje zainteresowanie Waszym forum, a zwłaszcza grupą 159, Brera. Jestem zdania, jak kolega powyżej, że silnik 1.9 generuje ogólnie mniej problemów - czy to racji mniejszych kosztów eksploatacji, czy tańszych i bardziej dostępnych części. Wielokrotnie słyszałem w ASO i warsztatach, że silnik 2.4 20 V coś jakby nie wyszedł, a jeżeli było dobrze, to jedynie do wprowadzenia normy Euro 4. Od tamtego momentu pseudo ekologia zabiła te silniki. Dosłownie. Kupiłem wersję 2.4, bo polowałem na auto z salonu, od Fiata. Taki demonstracyjny egzemplarz. Jak już mnie bardzo piliło akurat była tylko wersja 2.4. Przez rok było OK. Teraz walczę , a to egr, a to czujnik ciśnienia, a to znowu egr (po 3 miesiącach!), jeszcze wcześniej świece, do tego jakieś problemy z elektroniką... Do tego nonsensowne krążenie po mieście czy obwodnicy, bo właśnie zaczął się wypalać dpf. Oczywiście, za te pieniądze nie kupię auta z tego samego rocznika, z takim samym wyposażeniem. Wiedziałem o tym i dlatego celowo wziąłem Cromę. Ale przez rok moja wiedza o dieslach od poziomu 0 urosła niepomiernie zwłaszcza w kwestii wszelkich przypadłości JTD. Ale chyba nie o o chodzi, prawda?
    A wystarczylo zapytać kogoś kto zna te motory i potrafi je sensownie naprawić (czytaj usprawnić) a nie wszystko regenerować jak to w Polsce się robi co nie powoduje usunięcie przyczyn awarii tylko ich skutki - wtedy ten samochód jest bezproblemowy i to bez różniczy czy 4ro czy 5cio cylindrowy; różnica jest tylko w koszcie częsci i samej obsługi silnika 5cylindrowego.

Pozdro

- - - Updated - - -

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    ryki67 zrobi sam i pewnie będzie mieć satysfakcję (ja bym miał) tylko kiedy kolego zaczniesz wreszcie jeździć tym autem a nie tylko je naprawiać jeszcze kilka miesięcy i minie rok od zakupu..wartość auta w dół a jeszcze dobrze się nie nacieszyłeś autem potwierdzam, że silnik 2,4 jest na pewno mocniejszy i ciekawszy do 159 pod kątem mocy, ale traci jedną zaletę...ekonomiczność diesla. Po za tym wersje 200 konne mają jakąś dziwną turbinę, która jest droga w remontach i wymianach (Tomek_KRK może pewnie to potwierdzić/zdementować).
    Przy spalaniu rzędu 12-13l w mieście możesz już mieć V6 w benzynie a dźwięk jest bezcenny...

Akurat wersja 200ps ma turbo KKK do którego w teorii można kupić ORYGINALNE części do remontu turbiny w przeciwieństwie do Garretta (1,9, 2.4 210 itd) co i tak uważam jest bezsensowne przy możliwości zakupu nowej sprezarki w dobrych pieniądzach.
    Sprawne 2.4 20v nie chleje 12-13l w mieście - chyba że katowane będzie niemiłosiernie. Niestety procent sprawnych 200tek i 210tek jest w tym kraju bardzo mały a wszystko przez regeneracje czego się tylko da i próby oszczędzania na prawidłowej obsłudze tych aut; kwestie przebiegów itp pomijam - Polak przecież zawsze musi kupić tanią okazję....
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    Nie wierzę... Może wreszcie ktoś przyzna uczciwie, że regeneracja alu kolektorów to ściema i naciąganie bo takowy rozlatuje się po kilku/nastu tysiącach kkm (rozszczelnienie).
    Kolejnym ciosem byłoby już przeczytanie, że usunięcie EGR jest poprawne i pożądane tyle, że najpierw trzeba umieć to zrobić...
    Tylko że kolektory pozmianowe w 159 nie są aluminiowe i tutaj temat regeneracji odpada (przynajmniej ja tego nie dotykam) - pozostaje usunięcie klap... A te aluminiowe żyją i mają się dobrze - tylko, że nie ma w życiu tak dobrze, żeby absolutnie wszystkie usługi dotyczące naprawy czegokolwiek udawało się wykonać w 100% poprawnie i skutecznie. Zawsze jest możliwość, że z przyczyn różnych coś trzeba będzie poprawić.

Co do EGR-u - jeździłem autem z EGR sprawnym a potem zaślepionym. Różnicy w zachowaniu się auta nie ma. Zresztą tak naprawdę nie powinno być. EGR po zaślepieniu przestaje być natomiast "zaworem bezpieczeństwa" przy nadmiernie zapchanym DPF lub przeładowującej turbinie - co skutki może mieć różne. Z kolei plus jest taki, że dolot kolektor się tak bardzo nie brudzi, jak przy EGR pracującym. Każdy sobie wybierze, co lubi