Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Temat: ZAMIANA OLEJU?

cysio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Izabela
    na początku postu zasugerowano mi zeby wlac 5W40-czyli taki jaki jest. wiec pomyslalm ze tak zrobie. ale skoro niektorzy pisza 10W40 a inni 5W4O to jak ja mam to przyjąć? Albo, albo... wiem, ze ludzie maja różne zdania i poglądy stąd te róznice w zdaniach, ale jakas decyzje musze podjac. wiec skoro napisalam ze wymienie na 5W40 to mnie za to chłostacie, jak napisze ze na 10W40-to zlinczuja mnie pozostali, to co ja mam zrobic? :shock: napislam co poprzedni wlascicel wymienial-tak przy okazji, bo wczoraj zagladalm zeby zobaczyc poziom oleju, ot tak wspominialam, nie wdawalam sie w szczegoly bo wiem przeciez dobrze ze tego post nie dotyczy
    Nie mam pojęcia dlaczego ludzie leją olej 5W40, skoro producent zaleca 10W40. Przecież 5W40 to olej syntetyczny, który do Alfy wg mnie się nie nadaje. Alfa należy do grupy aut z tzw. "luźnym silnikiem" i zuzywanie oleju mniejsze czy większy nie jest niczym specjalnym. Wg mnie zużycie oleju syntetycznego będzie większe, czyż nie? Nie wiem może się mylę. Ale nie widzę sensu lania oleju 5W40 w takim aucie, szczególnie ten rocznik z nalatanym przebiegiem. Dobry olej 5W40 jest olejem droższym niż 10W40, to kolejny powód dla którego powinnaś zmienić na 10W40. Zapytaj w ASO również co twierdzą na temat 5W40. Wg producenta, wg mnie i przypuszczam wielu na tym forum ten olej jest nieprawidłowy do TSa. A zrobisz jak uważasz.

kmito
    Gość

Domyślnie

Pisze ostatni raz TO GO WYMIEŃ! :!:

Izabela
    Gość

Domyślnie

Sposób I jest łatwy miły i przyjemny ale drogi.
    Udajemy się do ASO Alfy w Bydgoszczy ul.Łęczycka do p.Wojtka (zdaje się).
    I on to zapewne z przyjemnością zrobi za 340zł.
    W tym będzie:
    -kawa na dzień dobry (gratis)
    -olej Castrol 5W40 syntetyczny (192zł) (Castrola nie polecam)
    -filtr oryginalny Alfa (48zł)
    -robocizna (100zł)
    TAK KOLEGA KMITO NAPISAL ''CASTROLA NIE POLECAM'', ja napislam ze jakby co doleje mobila to kolega pisze ze mobila nie wlewac-to moze wreszcie kolega sie zdecyduja czy castol czy mobila????

Izabela
    Gość

Domyślnie

dzięki cysio pozdrawiam

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Izabela
    TAK KOLEGA KMITO NAPISAL ''CASTROLA NIE POLECAM''
    Napisałem tak bo w tym ASO zaproponują Ci Castrol.

Castrol i Mobil są najczęściej podrabianymi olejami.
    Przekonałem się o tym na własnej skórze.
    Dlatego ich nie polecam.

Do tego silnika polecam oleje półsyntetyczne 10W40 ewentualnie na lato bardziej gęste 15W50.
    Marki które ja ufam to: SELENIA; MOTUL, VALVOLINE
    Pewno koledzy mogą wskazać jeszcze inne.

Jeżeli kochasz swoją Alfę to wymień ten olej. A na pewno Ci się odwdzięczy.
    Pozdrawiam

cysio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kmito
    Do tego silnika polecam oleje półsyntetyczne 10W40.
    Marki które ja ufam to: SELENIA; MOTUL, VALVOLINE
    Dokładnie i kropka w tym temacie.

Tutaj inni się rozwodzą nad podobnym tematem:
    http://www.forum.alfaholicy.org/topi...acie-vt168.htm

Izabela
    Gość

Domyślnie

i wszystko jasne. dzięki wielkie.pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

ja nie wiem co się dzieje ostatnio na tym forum ale że tak się wyrażę NOWI zaczynaja być strasznie nerwowi ... mówisz wyjaśniasz pomagasz a i tak kończy się na arogancji
    nie wiem o co chodzi

wrzućcie ludzie na luz i nie róbcie afer z niczego czasami trzeba pożartować
    a tu zaraz jeden z drugim i trzecią fukają

Agnieszka
    Gość

Domyślnie witam:)

droga Izabelo
    a ja kupuje 4l oleju SELENIA 20K, jade do serwisu w moim miasteczku i tam na miejscu kupuje filtr a mili panowie wymieniaja olej i po wszystkim zawieszaja karteczke przy jakim przebiegu była wymiana więc będziesz wiedziała kiedy masz to zrobic ponownie DD , no.... i ja wymieniam regularnie co 10 tys czyli w moim przypadku to jest średnio 2 razy w roku, jęśli chodzi o koszt to nie przekracza to 200 zł w sumie.........., ale jesli chodzi o miejsce w którym chcesz wymienić olej to dobrze wiedziec komu oddajesz auto bo mi po ostatniej wymianie lekko ucieka olej przy korku i teraz musze sprawdzac, pilnować stanu i ewentualnie robić dolewki dopóki nie wymienie korka...
    pozdrawiam

ps. czy mi sie zdaje czy czytając niektóre posty to odnosze wrażenie że niektórzy sobie troszke iroznizują, a przeciez po to jest ta stronka żeby było można uzyskac informacje na nurtujące pytania itd...a przecież niby wszyscy alfiści to taka fajna rodzinka :mrgreen:

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Agnieszka
    droga Izabelo
    a ja kupuje 4l oleju SELENIA 20K, jade do serwisu w moim miasteczku i tam na miejscu kupuje filtr a mili panowie wymieniaja olej i po wszystkim zawieszaja karteczke przy jakim przebiegu była wymiana więc będziesz wiedziała kiedy masz to zrobic ponownie
    Ta co nie ironizuje się znalazła. :wink:
    Pozdrawiam