Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Temat: Zakup Alfy 147

grabbed
    Gość

Talking Alfa Romeo 147 1.6 105 KM

Witam wszystkich Alfaholików!

Od pewnego czasu rozglądam się za samochodem dla siebie. Spośród tłumu bezpłciowych aut, które są w moim zasięgu finansowym, w portalach ogłoszeniowych, zdecydowanie wyróżnia się Alfa Romeo 147. Przeglądałem wiele ofert i z czystym sercem mogę powiedzieć, że poczułem do niej to "coś". Drobną skazą na wizerunku włoskiej piękności są niepochlebne opinie o rzekomej usterkowości modelu. Tym, co mnie martwi jest wszystkim znany stereotyp "Alfa Romeo = częste wizyty w serwisie." I właśnie dlatego postanowiłem zarejestrować się na forum pełnym ludzi, którzy są w temacie, by zorientować się, czy ta opinia ma jakieś pokrycie w rzeczywistości. Konkretnie interesuje mnie 147 z benzynowym silnikiem 1.6 o mocy 105 KM - ponoć jest to najmniej problematyczna jednostka z dostępnych w tym samochodzie "benzyniaków". Fakt, ilość gniadych może nie rzuca na kolana, ale uznałem, że taki silnik byłby w stanie sprostać moim oczekiwaniom. W diesla nie chcę się pchać zarówno ze względów słuchowo-estetycznych, jak i kosztów eksploatacji (i nie mam tu na myśli spalania i ceny oleju napędowego). Aby jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia usterki decydowałbym się na manualną przekładnię. Pozytywnie zaskoczyła mnie ilość ogłoszeń o sprzedaży Alf w takiej specyfikacji w cenie poniżej 10k PLN na jednym z popularnych serwisów ogłoszeniowych. Powiedzmy, że dysponuję ok. 8k PLN i chciałbym stać się szczęśliwym posiadaczem takiego samochodu. Czy mam szansę na znalezienie w miarę zadbanego egzemplarza w tej cenie? Czy warto w ogóle zaczynać przygodę z Alfą Romeo, mając taki budżet? Liczę się z tym, że 147 to samochód wymagający trochę większej troski, niż niemieckie czy japońskie auta kompaktowe, ale nie chciałbym, by okazało się, że to skarbonka bez dna.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi,
    Grbd

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Jak poszukasz to mooooże i tak Poczekaj i dozbieraj przynajmniej 5 tys. zł. Za 10-11 kupisz furę i zostanie Ci spokojnie na serwis. Nie ma sensu kupować auta za 8 tys., małe prawdopodobieństwo że kupisz zadbany egzemalparz za tę kasę.
    Ja założyłem sobie budżet ok. 15 tys. Za prawie 12 kupiłem Alfę a resztę inwestuję w jakieś naprawy, przeglądy, usprawnienia czy zwykłe dłubanie.

To tak samo jak z kupnem pierwszego motocykla. Masz 10 tys., kupujesz moto za 10 tys. i nie masz nic na zmianę oleju czy kolacki, a o komplecie ciuchów nie ma co wspominać

grabbed
    Gość

Domyślnie

Dzięki za zainteresowanie tematem, LukaSS Zdaję sobie sprawę z tego, że po zakupie trzeba ponieść tzw. koszty konieczne. Patrząc na oferty w Internecie, za 8-10k PLN można spokojnie kupić 147 w pożądanej przeze mnie specyfikacji. Auta z początku produkcji napędzane jednostkami benzynowymi to chyba najtańszy dostępny wariant

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Cytat Napisał grabbed Zobacz post
    Patrząc na oferty w Internecie, za 8-10k PLN można spokojnie kupić 147 w pożądanej przeze mnie specyfikacji. Auta z początku produkcji napędzane jednostkami benzynowymi to chyba najtańszy dostępny wariant
    Można kupić, pytanie w jakim są stanie technicznym. Jeżeli byłbyś zainteresowany to będę niedługo wystawiał swoją 147. Rocznik 2004, krajowa, wersja Distinctive 181 tys przebiegu za około 10-11k PLN.

grabbed
    Gość

Domyślnie

Propozycja godna przemyślenia, Zmianowy Dopiero przymierzam się do zakupu auta, więc chętnie zapoznam się z twoją ofertą, kiedy będziesz już sprzedawał Bellę. Klubowa Alfa byłaby zdecydowanie bezpieczniejsza, niż od "dziadka z Niemiec".

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Nie będę tworzył nowego tematu i zapytam tutaj.

Planuję zakup 147 TS 1.6 lub 2.0, zależy co się trafi lepsze. Do tego oczywiście instalacja gazowa. Oczywiście jestem świadomy, że oprócz kosztów samochodu dochodzi jeszcze kilka tysięcy pozostałych takich jak ubezpieczenie i wymiana elementów samochodu.

Bardzo bym prosił forumowiczów będących posiadaczami Alfy Romeo o poradę jakie koszty powinienem liczyć. O ile o ubezpieczenie mogę zapytać swoją agentkę (choć chętnie dowiem się ile Wy płacicie), o tyle o koszty pozostałe chciałbym poprosić Was.

Jakie elementy należy wymienić w samochodzie po zakupie? Oczywiście nie pytam o takie rzeczy jak rozrząd, czyli elementy konieczne do wymiany. Z jakimi kosztami się liczyć?

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał 147 Zobacz post
    Z ciekawości sam zapytam się już o swoją alfę, bardziej doświadczonych kolegów, a nie chcę zakładac przy tym nowego tematu więc podepnę się tutaj. Swoją belle kupiłem niecałe 3 miesiące temu, akurat od handlarza. Autko jest z 2001 roku, i w dniu zakupu miała przebieg coś lekko ponad 140tys, nawet nie było przekroczone 141. Oczywiście zadbane, srodek można powiedzieć mało zurzyty (mało wytarte) , jedyne co to rączki na drzwiach, trochę zjechane, ale to chyba jak w większości alf, bo to ta taka dupowata guma jest (jedyne co mnie zastanawia to były malowane ponoć dwa boki, nie całe, aczkolwiek raczej nie po stłuczce czy po czymś większym bo nie ma najmnijeszych śladów o tym świadczących). Autko niestety miało tylko dwa wpisy w książce, pierwszy w 2002 roku, z przebiegiem coś koło 17 tyś, drugi zaś w 2008 z przebiegiem 78tyś. W niemczech było dwóch właścicieli więc ja jestem trzecim. Szyby również oryginalne. Jak myślicie, czy według was w autku z tego roku taki przebieg jest możliwy biorac pod uwage te dwa wpisy no i bardzo zadbane wnętrze i ogólnie wszytsko?

Po zakupie to już lepiej nad takimi rzeczami się nie zastanawiać...
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Chciałbym jeszcze zapytać czy warto jechać po Alfe do Niemiec/Szwajcarii/Austrii?

Ceny widzę, ze są trochę wysze.