Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Temat: Alfa rozwalona. prosze o pomoc i porade.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    To , ze mnei boli to ich (ubezpieczycieli) ch** obchodzi,
    no jasne -- olej to
    szkoda czasu i lepiej im odpuścić bo i po co się bawić w możliwość zadośćuczynienia
    ...
    echhh
    nie rozumiem tego ale ok - każdy robi co uważa
    ci chirurdzy to przy okazji wróżbici że wiedzą z góry czy coś by ci zasądzili z TU czy nie ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kusior007
    Mieszka w
    Szadek, Poland
    Auto
    AR 156 SW FL 1,9 jtd 16v m-jet.

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    no jasne -- olej to
    szkoda czasu i lepiej im odpuścić bo i po co się bawić w możliwość zadośćuczynienia
    ...
    echhh
    nie rozumiem tego ale ok - każdy robi co uważa
    ci chirurdzy to przy okazji wróżbici że wiedzą z góry czy coś by ci zasądzili z TU czy nie ?
    Bocian u nas w kraju to są najlepsze doktory , znachory i polityki ;-)
    Kolego Kornel nie daj się rzeczoznawcy, weź jakiegoś kumpla mechanika, czy jak masz kogoś w Aso niech on subiektywnie wypowie się o szkodzie, bo TU to zawsze patrzą kogoś wyru....ac bez masła .
    Powodzenia w reanimacji pacjentki.

Użytkownik Świeżak Avatar Lotos
    Mieszka w
    Wrocław/Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

Nazar- pózniej narzekasz ze urzednicy kradna, politycy kradna a sam jestes złodziej i kombinator. Własnie przez takich jak Ty trzeba płacic zwiekszone stawki ubezpieczeniowe

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Lotos zejdz na ziemie....Jakby w tym kraju człowiek dostawał co mu się należy to by nie kombinował....Może ty zarabiasz 10 000pln miesiecznie...Ja nie....a może powinieniem....Zus i całe firmy ubezpieczeniowe to legalne piramidy finansowe a ty ich bronisz...Oni stawiają sobie biurowce z marmuru i granitu a tobie nie wypłacą należytej stawki za odszkodowanie tylko jak koledzy pisali "oferują tansze zamienniki" i próbują omamić....Wytrzezwiej chłopie....A jak masz za duzo pieniedzy ,że bronisz bogatych okradających biednych to się podziel z kolegami a nie piernicz...Bo ja nie okradam...Ja walcze każdymi możliwymi srodkami o swoje a to róznica... I robie to legalnie jakby nie było...Módl się by ciebie żadna tragedia w życiu nie spotkała żebyś nie musiał walczyć z kolosami ubezpieczeniowymi ..... Bo jak słysze taką głupią gadkę to mi się pięsci zaciskają....

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Dodam jeszcze od siebie a'propos uszczerbku na zdrowiu. Uderzenie w tył mojego pojazdu jakie mnie spotkało, niby nic. Ale wieczorem jak kładłem się spać to czułem ból kręgosłupa, a odcinek szyjny miałem "wysztywniały". Także więc niby nic, ale ludzkie ciało źle znosi przeciążenia. Jak spisywałem oświadczenie to nic nie czułem, adrenalina, zdenerwowanie.

Mojej dziewczyny koleżanka - jechała L-ką, zatrzymała się na czerwonym, a tu jakiś gówniarz wpakował się jej w tył. Dziewczyna stoczyła dużą walkę ze sprawcą, jego rodziną - ma zaburzenia równowagi, migreny i pewnie już grupę inwalidzką. Prawa jazdy już nie dostanie. W USA za takie coś sprawca musiałby zapłacić ogromne odszkodowanie, od tego że cierpi, od tego że np. nie mając prawa jazdy zmniejsza się jej szanse na rynku pracy, a być może mogła dużo zarabiać jako handlowiec - wszystko musi zrekompensować i jest to normalne. Fakt, w USA trochę w niektórych sprawach przesadzają, ale nie warto popuszczać. Bo potem zostaniesz sam ze wszystkimi konsekwencjami czyjejś głupoty, nieuwagi. I po czasie to nikogo nie będzie obchodziło. Czemu masz się czuć jakbyś kogoś wykorzystywał? Przecież to Ciebie coś złego spotkało i masz prawo żądać zadośćuczynienia! Koniec.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

dodam tylko w sprawie tego " uj ich obchodzi że bolało"
    otóż nie prawda - ból to cierpienie i szkoda na zdrowiu - za to też należy się zadośćuczyneinie

ale mnie już nudzi namawianie ludzi do walki o należne pieniądze
    opisałem ci po krótce co i jak - miałeś dzwonić - cisza
    szkoda czasu ? ok rozumiem - ale nie pisz że nie warto bo i tak nic nie dadzą
    dadzą bo muszą - kwestia dobrej argumentacji w piśmie
    a jak powołają komisję lekarską sami ( 4 takie pisma "robiłem" , jedno moje . nigdy problemów nie było )
    to niech ta komisja ci udowodni że po kolizji nie odczuwałeś bólu i nie była to dla Ciebie krzywda i zarazem strata ...

z mojej strony end
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 18-10-2012 o 07:34

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Bociek bo każdy Polak narzeka ale dupy ruszyć się nie chce....Wracając do "ciekawej" wypowiedzi kolegi Lotosa to nie chodzi o wyłudzenie kasy...bo sam doktor powiedział ,że w skutek konkretnej kolizji człowiek w szoku nie czuje bólu ( adrenalina ) a powikłania mogą wyjść nawet po latach dlatego odszkodowanie zdrowotne przyznawane jest na poczet przyszłego leczenia.... Ale tak jak Bociek napisał...My swoje a wy nas w d..pe....Każdy se radzi jak chce....Ja kończe temat i ze swojej strony życze koledze poszkodowanemu powodzenia...

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    Czesc,Informuje o postepach w sprawie. Ubezpieczyciel sprawcy to MTU. O dziwo, nie mialem problemu sie dodzwonic a rzeczoznawca byl juz po 4 dniach - w poniedziałek. Uszkodzenia nie sa tak rozlegle jak myslalem. Zaden z elementow nosny nie zostal uszkodzony. Maska ma tylko lekkie zagiecie. Zakupic bede musial blotnik, zderzak, lampe plastiki ozdobne i jakas puszke/pudlo takie duze plastikowe co szlo do filtra powietrza - nie wiem co to jest i ile to kosztuje jakby mnie ktos pokierowal bylbym wdzieczny. Zbieznosc kol rozwniez ok. Mimo to, w gre wchodzi szkoda calkowita. Zobaczymy jak to bedzie i jaka bedzie wycena. Co do symulowania obrazem - Panowie, bylem u 2 ZNAJOMYCH chirurgow z ktorymi moja babcia nie jedna wodke wypila (40 lat pracy w szpitalu jako kierownik pralni). Obydwaj powiedzieli, ze nie ma problemu podpisza mi co ja chce tylko ze nic nie wygram. To , ze mnei boli to ich (ubezpieczycieli) ch** obchodzi, a dzisiaj jak takie sprawy sa nagminne to do glupiego palca ubezpieczyciel powoluje wlasna komisje lekarska. Co bedzie dalej bede pisal. Prosze o pomoc co z ta puszka przy filtrze powietrza. P.SAuto oczywiscie bede naprawial. Niech zyje Alfa Romeo !
    Maska ma lekkie zagięcie? Na moje ciężko to będzie wyrównać, teoretycznie da się ale lepiej to wymienić. Błotnik, zderzak na pewno do wymiany. Do tego ja tam widzę dużo wiązek w okolicy błotnika - nie pourywały się żadne kable od czujników? Podłużnica na pewno nie jest wygięta? Zdjęcia są dość słabe i nie widać. Poza tym ten element który trzyma błotnik wygląda też jakby się oderwał. Nadkole też jest rozerwane, podłużnica z przodu pogięta i farba zdarta - będzie rdzewieć.
    Dokładnie nie widzę, ale na pewno jeszcze coś ucierpiało, inwazja jest spora. Więc nie tylko wymiana zderzaka i błotnika + prostowanie, malowanie maski i lampa, bo tego tam jest więcej.

Wiem na swoim przykładzie, że ubezpieczyciel będzie próbował dać jak najmniej. Ja za "dzwon" w prawy błotnik dostałem 1,44 k. Do malowania był zderzak, błotnik do wymiany, lampa też a jej nie policzył, bo jeden zaczep miała "dorobiony" (tak było jak kupiłem), nadkole popękane i jeszcze jakieś pierdoły.
    Koszt naprawy u mechaników - 1,7 k. Niestety to był pierwszy mój dzwon, także dałem od razu podpisane dokumenty rzeczoznawcy, nie było zaznaczone jaką opcję wybieram, bo mówiłem im że jak kwotę oszacują, to ja odpowiem czy ma być bezgotówkowo, czy też mają wpłacić. Nim się obejrzałem, taka kwota była na koncie a "sprawa zamknięta". Pewnie sami zaznaczyli na dokumencie, że wybieram wpłatę na konto, no i po sprawie...
    Ostatnio edytowane przez adam.st ; 18-10-2012 o 17:18

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Cytat Napisał adam.st Zobacz post
    Pewnie sami zaznaczyli na dokumencie, że wybieram wpłatę na konto, no i po sprawie...
    Trzeba bylo sie odwolac. Mi juz teraz proponuja 5.700zl, przy wycenie auta na 7.800zl. Pani na infolinii powiedziala mi, ze moge sie odzwolac i jesli przedstawie faktury na to co robilem przy aucie to wartosc auta bedzie wyzsza i wtedy odszkodowanie rowniez. A robilem sporo - zawias caly z przodu, z tylu amory, wszystkie sondy, konserwacja podwozia i profili zamknietych, wymiana w silniku panewek i uszczelniaczy. Na szczescie nawet na zarowke bralem paragon lub fakture
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

a pisałem że się da ...