Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Temat: Przesiadka ze 147 na Mito?

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

170 rwie majty
    przebija 120 w dieslu
    z tym, ze dieselek pali 5,5-6 a qv palli ile wlejesz ;]

- - - Updated - - -

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Ani Pandziakiem, ani Punciakiem nie jeździłem po torze, bo miałem je przez kilka dni. Ale po każdym przejeździe przez tory tramwajowe w Punto miałem wrażenie, że nie jedzie w tym kierunku, w którym bym chciał, w przeciwieństwie do Pandy... A to się chyba bardziej liczy w codziennej eksploatacji, niż czas kółka na Torze Poznań...
    choc tak z przymrużeniem oka pisalem to panda giba sie jak gp jednak lepsze
    pande tez mialem gp jezdziłem też
    a i panda w dieslu prowadzi sie inaczej niż bezynowa

100hp za to polecam każdemu kto chce miec gokart na zakupy

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    147 JTDm / GT JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał _tomek_ Zobacz post
    170 rwie majty
    przebija 120 w dieslu
    z tym, ze dieselek pali 5,5-6 a qv palli ile wlejesz ;]
    No tak, coś za coś. Jeszcze pociągnę temat i zapytam o zawieszenie, bo zdaje się że QV jest lekko obniżone?.., Czy to też na plus w prowadzeniu?.., Czy może bez większej różnicy w stosunku do wersji 120 1.6??

Użytkownik Rowerzysta Avatar mc007
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    159 1.9 q-tronic

Domyślnie

Wrzucę swoje pięć groszy do tematu...
    Jeśli porównujecie 147 z Mito, to chyba nikt tego jeszcze nie napisał, że na głowę jest w drugim rzędzie dużo mniej miejsca w Mito.
    Zauważył to kolega, który po ponad 200km trasie 147 na tylnej kanapie, gdzie było mu wygodnie wsiadł do Mito i stwierdził, że tutaj to musiał by siedzieć z przodu.

Co do prowadzenia, zobaczcie to http://www.youtube.com/watch?v=9umgM...eature=related
    Nie wiem, nie znam włoskiego ale dobrze się domyślam? 135 konne Mito o 9 sekund wolniejsze od 225 km Focusa ST?

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał Marc09 Zobacz post
    No tak, coś za coś. Jeszcze pociągnę temat i zapytam o zawieszenie, bo zdaje się że QV jest lekko obniżone?.., Czy to też na plus w prowadzeniu?.., Czy może bez większej różnicy w stosunku do wersji 120 1.6??
    zupelnie inne auta
    qv jest w powadzeniu do 1.6 d jak niebo i ziemia

qv jest dobrze wywazone fakt ze tyl bywa nerwowy ale cudow nie ma prze belce skretnej ;]
    dieselek ma ciezki silnik na prZedniej osi co czuc bardzo nawet widac po oponach, tyl lubi wyprzdzic przod przy odjeciu gazu w zakrecie ;]

Użytkownik Ogier Avatar Wieri
    Auto
    MiTo QV

Domyślnie

Goniłem kiedyś Focusa ST 225 km i powiem Ci, że odjechał mi parę metrów (dosłownie 10 m przede mnie i tak się trzymał). Jechałem za nim, od ok. 50 km/h do 180.
    Niektórzy piszą, iż przy przyspieszeniu w Mito Turbobenzina 120Hp nie czuć takie przyspieszenia jak w dieselu o podobnej mocy, ale to normalne - chodzi przecież o dostępność i wartość momentu obrotowego.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał mc007 Zobacz post

Może i MiTo się świetnie prowadzi po Nordschleife, ale to chyba nie będzie najczęstszy sposób użytkowania tego auta...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał mc007 Zobacz post
    Ten tor to dobry test prowadzenia się auta ale czas na tym torze chyba nie jest wyznacznikiem przyjemności z prowadzenia danego auta.

P.S. Słuchając narratora miałem wrażenie, że wrzuca teksty z Kapitana Bomby

Użytkownik Rowerzysta Avatar confil
    Mieszka w
    Zielona Góra-Ochla
    Auto
    159 1.9JTDm

Domyślnie

Kilka tygodni temu przesiadłem się (właściwie,to żona przesiadła się ) z 147 na Mito i mam pytanie do tych ,którzy też dokonali takiej zamiany- czy w Mito jest głośniej niż w 147 , czy to tylko ja mam takie wrażenie? Chodzi mi o odgłosy docierające z zewnątrz czyli szum uliczny ,wiatr oraz o głośną pracę zawieszenia. Nie chodzi mi o luzy czy skrzypienie ,bo tego nie mam ,ale słyszę każdą dziurę-w 147 dokuczliwe były tylko te większe.
    Fakt , Mito jest na 17" a 147 miała poczciwe 15"

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

ja też to zauważyłem - w MiTo jest dużo mniej wygłuszeń, szczególnie z tyłu

Użytkownik Świeżak Avatar GMB_156
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Tonale Edizione Speciale

Domyślnie

Pozwólcie, że i ja dołożę swoje przysłowiowe "trzy grosze".

Zawieszenie w MiTo wydaje się być dużo twardsze niż w moich poprzednich 147 i 156. Jazda po wyboistej drodze nie należy do przyjemnych - ale czy w którejkolwiek Alfie taka jest? Zawias sprawia za to wrażenie dużo porządniejszego niż w obu starszych modelach. Dziury czuć ale nic nie skrzypi, nic nie stuka co mnie bardzo cieszy bo dosyć się już nasłuchałem tulei górnych wahaczy MiTo w zakrętach prowadzi się bardzo fajnie jak na Alfę przystało. Sztywne zawieszenie robi swoje i buda praktycznie się nie wychyla co połączeniu z elektroniczną szperą sprawia, że samochodzik naprawdę fajnie się przemieszcza. Niestety krótki rozstaw osi sprawia, że na prostej drodze, przy większych prędkościach nie jest już tak stabilny jak 156 (głównie do tego modelu będę się odnosił bo nim przejeździłem ostatni rok i od czasu do czasu nadal jeżdżę).

Wnętrze na pierwszy rzut oka faktycznie wydało mi się nieco tanie i plastikowe ale im dłużej jeżdżę MiTo tym mam większe wrażenie, że jest wręcz przeciwnie. Obicie deski rozdzielczej "a'la carbon" jest na prawdę bardzo dobrej jakości, łatwo się czyści, a lakierowane na srebrny kolor plastiki wyglądają porządnie. Dobre wrażenie sprawiają zegary - super wygląda to jak po przekręceniu kluczyka na zapłon, działające w przeciwne strony wskazówki obrotomierza i prędkościomierza podnoszą się i opadają jak w Ferrari albo innym Maserati Przy przebiegu 125 tys. km wszystkie materiały wnętrza (poza pokrętłem od radia z którego ściera się guma, kierownicy i startym lakierze na gałce zmiany biegów) wyglądają jak nowe. Skrzypią tylko uchwyty drzwi (które są wg. mnie umieszczone za blisko zawiasu - przy tak dużych i ciężkich drzwiach ani one ani kierowca nie mają lekkiego życia - gdyby były odsunięte dalej trzeba by było używać zdecydowanie mniej siły). Nie muszę dodawać, że w 147 i 156 skrzypi dosłownie wszystko...
    Na minus są za to fotele - są wygodne ale do skórzanych foteli ze 156 nie ma porównania. Z tego co widziałem to skórzane fotele w MiTo wyglądają zdecydowanie lepiej od moich materiałowych - być może są równie wygodne jak w stopięćdziesiątceszóstce...

Z przodu jest bardzo dużo miejsca, z tyłu wygodnie będą jechać za to tylko dzieci albo drobne kobiety. Wydaje mi się, że na tyłach 147 było zdecydowanie więcej miejsca. Ktoś słusznie zauważył, że dach mocno opada i z tyłu jest nisko. Do tego wszyscy pasażerowie z tyłu narzekali na małe, strasznie klaustrofobiczne okna. Samochodzik radziłbym traktować jako dwuosobowy z możliwością awaryjnego przewiezienia kogoś 147 w wersji 3-drzwiowej to jednak był pełnowymiarowy samochód, w którym 4 osoby mogły jechać w miarę wygodnie. Wyciszenie jest OK - na poziomie 147 i 156, bez porównania do 159.

O silniku nie będę się rozpisywał bo musielibyśmy porównać każdy silnik ze 147/156 z każdym silnikiem oferowanym w MiTo. Powiem tylko, że 155 konna turbobenzyna sprawia, że MiTo porusza się po mieście jak mała zwinna pszczółka Silnik ma baaardzo fajną charakterystykę. Ma się wrażenie, że od 80-120 przyspiesza nawet szybciej niż od 0-40. Skrzynia jest zestopniowana raczej pod miasto niż w trasę. Gdyby nie trzeba się było zatrzymywać na światłach można by było jeździć właściwie tylko na 5-tce i 6-tce. Silniczek już od 1,5kRPM ma wystarczającą moc, żeby poruszać się w miarę sprawnie i nie trzeba często redukować.

Podsumowując:

zawieszenie - daję remis, 147 i 156 prowadzą się odrobinę lepiej ale trwałość i kultura jego pracy jest w MiTo dużo wyższa, komfort podobny
    układ kierowniczy - dla mnie wygrywa MiTo ze względu na tryb DNA i możliwość zmiany siły wspomagania
    jakość wykonania - wygrywa MiTo
    miejsce w środku - z przodu remis, z tyłu wygrywa 147
    gama silnikowa - jeśli chodzi o pojedynek TS vs T-Jet to zdecydowanie wygrywa MiTo
    użyteczność w mieście - punkt dla MiTo
    użyteczność w trasie - punkt dla 147
    frajda z jazdy - wygrywa MiTo bo GTA nie biorę pod uwagę