Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Temat: Totalny remont generalny/renowacja silnika 2.0 16V Twin Spark od Alfy Romeo 155 .

Użytkownik Romeo Avatar maicher
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    156; Giulietta; Spider i jeszcze cośtam

Domyślnie

A moim zdaniem to:
    1 najpierw osiowanie bloku jesli trzeba
    2 potem pomiar wału i ocena na jaki szlif idzie
    3 potem zakup panewek i szlif pod wymiar tych panewek z uwzględnieniem ew podcięcia gniazd panewek przy osiowaniu.

Ludzie nie cenią tu TSa-16v bo to już fiat a nie tradycja alfy i jest awaryjny. No i wbrew pozorom do remontu powinno się przeznaczać jednostkę w dobrym stanie a nie rozpitoloną.

Po kolizji tłoków z zaworami koniecznie do sprawdzenia:
    - wał czy nie jest krzywy
    - korbowody
    - a nawet wałki rozrządu...
    Ostatnio edytowane przez maicher ; 24-10-2012 o 23:32

Użytkownik Świeżak Avatar okowiec
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    Lancia Delta 2.0 JTD 165 KM Nero Pastello 09r.

Domyślnie

Dziękuję kolego za uwagi !
    Co do pierwszych trzech podpunktów to wszystko będzie robione , natomiast jeśli chodzi o sprawdzenie krzywości podanych przez Ciebie elementów to czy mogę to sprawdzić w jakiś sposób w domu ? sam?
    oczywiście nie mówimy tu o sprawdzeniu na oko bo się wszystko zgadza a poza tym na oko to chłop umarł...
    Czy przy usługach które będę u nich wykonywał i opisałem parę postów wcześniej mogę wymagać sprawdzenia takich rzeczy ???

Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto

Domyślnie

Dziś blok,wał mostki korbowody zostały zawiezione do zakładu.
    Zostały znalezione tłoki Mahle bodajże (nowe oczywiśćie) , właściciel polecał a poza tym nie miałem dużego wyboru dodam że 220 zł za sztukę łącznie z pierścieniami.
    Aktualnie jest 2100 zł za wszystko bo doszło jeszcze piaskowanie bloku i wymiana wszystkich "korków" w bloku na nowe co by to maniany nie odstawić że czegoś nie zrobiłem.
    Na czasie będą do mnie dzwonić w sprawie panewek GLYCO bo jeszcze nie wiadomo jakie i ile za nie.
    Dostane części to wrzucę foty.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

zobacz czy do twojego silnika pasują panewki z jakiegoś fiata turbo.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

1. Nie chodziło mi tylko o to, żeby zrobić to co napisałem w 3 pkt-ach, ale żeby to zrobić dokładnie w takiej kolejności i biorąc wymiary z natury, a nie z książki. Co ci z tego, że wał pójdzie na 2 szlif - 0.5 mm, jak panewki będą "węższe" niż książka przewiduje, a jeszcze dodatkowo gniazda panewek zostaną podcięte? Skończysz z nadmiernym luzem jeszcze zanim silnik będzie odpalony. Wał należy szlifować w takim aucie raczej po pomiarach niż wg katalogu.
    2. Oczywiście, że szlifiernia powinna sprawdzić czy wał nie jest krzywy, podobnie jak wałki. Moja to dla mnie zrobiła w cenie. Te elementy dają się prostować, ale ostrożnie z tym i w przypadku wału to pewnie jest drogie.
    Korbowody! Nie zapominaj o nich, tu KONIECZNE sprawdzenie czy się nie pokrzywiły i nie pogubiły owalizacji na końcach. Pewnie straciły i są krzywe po kolizji z zaworami, to musi być sprawdzone. No i korbowodów raczej nie da się prostować - tylko w 1 płaszczyźnie można to robić, w niewielkim zakresie i bardzo umiejętnie.
    3. Mahle to piękny wybór i cena jak za tłoki wprost promocyjna. Sprawdź, czy się nie zależały na półce i czy były dobrze zabezpieczone antykorozyjnie. Chodzi tu o pierścienie, lubią złapać korozję, a to jest niebezpieczne, taki pękający pierścień...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pawel9116
    Mieszka w
    WOT
    Auto
    Lancia Lybra 1.9 jtd 110 hp 2001 r.

Domyślnie

ja życzę powodzenia Sam się chcę zabrać za wymianę kilku gratów w silniku 16v i uszczelnienie go dookoła Robię prawie 1000 km tygodniowo swoją 2.0 16v i do silnika się nie dotykam. Gorzej z amortyzacją, ale to normalne w 155 ;p Już nie przeszkadzam w temacie. POWODZENIA kolego

Użytkownik Rowerzysta Avatar pawlo12
    Mieszka w
    Kmiecin
    Auto
    Była Alfa Romeo 155,j Alfa Romeo GT,obecnie jest giulietta 1.4 t-jet

Domyślnie

paweł a czy ty przypadkiem nie chciałeś swojej sprzedać...;0????czyli jednak zostaje...
    Alfa Romeo 155 2.0 16v 150 km...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pawel9116
    Mieszka w
    WOT
    Auto
    Lancia Lybra 1.9 jtd 110 hp 2001 r.

Domyślnie

Umówiłem się z jakimś kolesiem który był tu na forum-jakiś świeży. Wszystko ładnie pięknie, umówiliśmy się na oględziny i się później nie odzywał. Doszedłem do wniosku że nic porządnego w tym budżecie co mam nie kupię i latam dalej. Hamulce zrobiłem, a tarcza z klockami na przód wcale nie jest tania. Do tego umówiłem że na zabezpieczenie jej przed zimą i zaprawki.

- - - Updated - - -

dobra, bo odbiegamy od tematu. Zaraz będzie ban ;p

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

No i jak tam Okowiec? Korby sprawdzone?
    Zdjęcia wrzucaj

Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto

Domyślnie

Witam !
    Jak już dostane informacje aby je odebrać (części) to dam znać a fotki oczywiście też wrzucę .
    Jak myślicie,ile gwarancji mogą dać na takie usługi???
    Tak z ciekawości pytam bo zostałem zapewniony że gwarancja zostanie nałożona tylko nie spytałem na ile i czy na wszystkie elementy...

Umówiłem się z jakimś kolesiem który był tu na forum-jakiś świeży. Wszystko ładnie pięknie, umówiliśmy się na oględziny i się później nie odzywał. Doszedłem do wniosku że nic porządnego w tym budżecie co mam nie kupię i latam dalej. Hamulce zrobiłem, a tarcza z klockami na przód wcale nie jest tania. Do tego umówiłem że na zabezpieczenie jej przed zimą i zaprawki.
    Kolego trzymaj ją !
    Ja za jakiś rok będę szukał auta do instalacji motoru , oczywiście odpowiadającą mechanicznie,to znaczy z tym samym pod maską (Silnik AR 67204)