Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Temat: Jaka Alfa na PB/LPG pod przebiegi 40 tys. rocznie?

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    A takie małe pytanie Tytanowy - po jakim mieście sie poruszasz tą 164 ?
    Północ Polski, a dokładnie Iława, dość małe miasto o powierzchni w przybliżeniu 22km2. Jeżeli ktoś by nie wiedział gdzie to jest, to podpowiem że koło Olsztyna.
    Jeżeli zmierzasz do tego, że w takiej miejscowości łatwo jest się poruszać dużym autem, to odpowiem Ci że tak, masz racje, ale po większych miastach takich jak Warszawa czy Łódź a nawet Kraków, miałem także okazje podróżować i na prawdę nie sprawiało mi to jakiegoś większego problemu, tak jak niektórzy się skarżą..
    Jeździłem także nie swoim Fiatem Grande Punto, wiadomo małe autko wszędzie się zmieści, ale co z tego skoro nie czułem przyjemności z jazdy i w środku miałem wrażenie jak bym jeździł maluchem. Dla mnie jazda autem to nie tylko przemieszczenia się z punktu A do punktu B, tylko po prostu coś więcej, a mianowicie pasja.. lubię prowadzić samochody i cenie sobie komfort podczas jazdy.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

No widzisz - a ja na codzień przemieszczam sie po poznaniu - bo jazda tego nazwac nie mozna. I no jednak co maly przecinak to maly przecinak.
    Nie neguje - lubie duze auta, nie sprawia mi problemu jezdzenie czyms takim. ale czasem jednak praktycznosc musi wygrać z komfortem.
    Chociaż na przyszły rok planuje kupno thesisa - to już wyższa szkoła jazdy jezeli chodzi o wielkoscc
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Świeżak Avatar pepe146
    Mieszka w
    Bujaków
    Auto
    AR 146 1,6TS ,AR166 3.2 TI, AR166 3.2

Domyślnie

Ja napiszę coś o różnicach spalania między TS-em a V-ką mam to i to tzn 146 1.6 TS i 166 3,2 V6.
    Mniejsza pali jakies 13 l LPG na 100 a 3,2 jakieś 14l LPG .
    Różnica prawie żadna a masa ponad 300 kilo więcej w 166 moc 100% więcej, haha po prostu TS jedzie dopiero w samej górze a V od wolnych obrotów i niestety kosztuje to albo masa paliwa albo się czołgamy .
    156 ładna jest ale mnie kręciła 166FL więc nawet nie rozważałem innej furki.
    Napisz co kupiłeś.

Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 V6 2,5

Domyślnie

Cytat Napisał pepe146 Zobacz post
    Aż tak podobnie? Jak trzeba jeździć 146 żeby dorównać spalaniem 166? Ciągle na czerwonym polu?

Różnica prawie żadna a masa ponad 300 kilo więcej w 166 moc 100% więcej
    Koledzy wcześniej wspominali o różnicach w spalaniu pomiędzy TS i V w granicach 2 litrów. Podobnie pomiędzy mniejszym i większym V. A wszystko to w tych samych budach czyli 156 lub 166, więc różnice masy pomijalne, a przynajmniej nie idące w setki kg. Dlatego po prostu trudno w to uwierzyć. No, ale skoro piszesz na podstawie swoich doświadczeń to widocznie tak jest.

Napisz co kupiłeś.
    Oczywiście, że napiszę. Zamierzam się tu pojawiać regularnie (mam nadzieję, że w celach bardziej towarzyskich niż szukając pomocy
    Ciekawe tylko jak szybko uda mi się coś konkretnego dorwać.

Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar coxu
    Auto
    Megane 3RS CUP-S

Domyślnie

Cytat Napisał Em_Zet Zobacz post

Koledzy wcześniej wspominali o różnicach w spalaniu pomiędzy TS i V w granicach 2 litrów. Podobnie pomiędzy mniejszym i większym V. A wszystko to w tych samych budach czyli 156 lub 166, więc różnice masy pomijalne, a przynajmniej nie idące w setki kg. Dlatego po prostu trudno w to uwierzyć. No, ale skoro piszesz na podstawie swoich doświadczeń to widocznie tak jest.
    u mnie wynik 14L po mieście jest nieosiągalny, czy to na PB, czy na LPG.
    PB pali w okolicach 16, a LPG >18
    wiadomo można przykręcić gaz tak, że się zejdzie naprawdę nisko, ale wtedy zaoszczędzone pieniądze można zbierać na remonty głowic.
    Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

To w taki mrazie musisz ładnie katować tą 146 - 147 moja z tym samym silnikiem to musiała by jeździć cały czas na czerwonym polu.
    a co do vki .. miałem 3.0 nie 3.2 krótko bo krótko - ale takie spalanie to w spokojnej trasie było.
    2.5 mi paliło około 18 pb w miescie ...
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Rowerzysta Avatar Loco
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,2 V6 06r

Domyślnie

Posiadałem AR 156 1,8 Ts a teraz mam 156 2,5V6

Spalanie 1,8 - miasto 15-16l lpg + wacha na rozpał [samo miasto] , trasa około 12l , mieszany koło 14l
    2,5 - miasto 18-19l lpg + wacha na rozpał [samo miasto] , trasa 14-15l , mieszany 16l

Dodam ,że w trasie pewnie można v'ka zejść niżej ale ja rzadko latam w trasy więc jak już się wypuszczę to pedału gazu nie żałuję

Ogólnie mając ts'a trzeba myśleć o wariatorze gdyż prędzej czy później zacznie irytująco klekotać jak diesel wiem z własnego doświadczenia, wiec co 2ga wymiana rozrządu bedzie w tej samej cenie co w V'ce .

V'ka ma dużo większy moment obrotowy, ładnie ciągnie od dolnych obrotów więc tak na prawdę do spokojnej jazdy po mieście nie trzeba jej ciągnąć wyżej niż te 3-3,5k obrotów no i ten 6 bieg. Silnik fajny elastyczny nie ma potrzeby ciągłego wachlowania biegami.

T.s tu niestety wypada gorzej dość mało elastyczny, słabo się zbiera od dołu, żeby poczuć te konie to naprawdę trzeba go wkręcić na te 4-5k obrotów bo poniżej ma się wrażenie [ przynajmniej ja miałem ] jak by się jechało autem max 115km .

Jeśli chodzi o awaryjność to ani na jeden ani na drugi silnik złego słowa powiedzieć nie mogę w żaden nigdy mnie nie zawiódł, żaden nie chlał oliwy ani nie miał problemów z elektryką.

co do 156 nawet super ładnej z zewnątrz należy pamiętać i zwrócić uwagę na podłogę, od spodu może wyglądać ładnie ale uwierzcie, że pod oryginalną czarną konserwacją mogą kryć się cuda. Ja w obydwóch egzemplarzach musiał robić podłogę fakt, że nie całą ale miejscowo, niestety to jest bolączka 156 i wiem do dobrze bo oprócz swoich już nie jedną widziałem i żadna wzorowa ani nawet bardzo dobra nie była, i nie były to żadne graty od turasa tylko na prawdę ładne zadbane modele.

Zawieszenie tył w 156 dość tanie i mało problematyczne w 166 drogie i może się cześciej wybijać , przednie dość podobne.

Przy zakupie 156 radzę również sprawdzić maglownicę czy nie posiada luzów ponieważ to jest również bolączka która lubi trapić ten model.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 V6 2,5

Domyślnie

Cytat Napisał Loco Zobacz post
    2,5 - miasto 18-19l lpg
    Rozumiem, że w mieście też nie żałujesz pedału gazu?

należy pamiętać i zwrócić uwagę na podłogę, od spodu może wyglądać ładnie ale uwierzcie, że pod oryginalną czarną konserwacją mogą kryć się cuda.
    Tylko jak to sprawdzić przy oględzinach auta, skoro od spodu może wyglądać ładnie? Zrywać wykładzinę od środka? Od góry będzie coś widać? Czy może jakaś inna metoda?

Przy zakupie 156 radzę również sprawdzić maglownicę czy nie posiada luzów ponieważ to jest również bolączka która lubi trapić ten model.
    Dzięki za zwrócenie uwagi na tą kwestię.

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Loco
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,2 V6 06r

Domyślnie

Jeżeli chodzi o spalanie w mieście to raczej przy normalnej jeździe nie ma się co oszukiwać producent podaje , że spalanie w mieście wynosi 16,5L benzyny. Sekwencja działa w taki sposób że sterownik mnoży czasy wtrysku benzyny o zaprogramowaną wartość przy danych obrotach,czasie wtrysku benzynowego,podciśnienu ,taka wartość wynosi powiedzmy 1,2 . Więc jeżeli auto spala 16,5l benzyny czyli 16,5x1,2= 19,8 .

Piszę tu o typowej jeździe miejskiej czyli krótkie odcinki, sporo świateł itp. W mieście z racji tego że nie gniotę auta jak jest zimne najczęściej jeżdżę max do 3k obr. Dopiero jak już się zagrzeje czasem depnę lepiej ale to wiadomo, że nie jest to jakoś często. W 2.5 jest skrzynia 6 wiec jeźdżąc do 3tyś obr na 6 biegu mamy jakiś 120km/h więc na miasto wystarczająco przy czym do tych 3 tysi całkiem ładnie przyśpiesza więc raczej nie ma sensu jej ciągnąć wyżej jeśli nie chcemy wyrywać ze świateł.

Niestety nie ma się co oszukiwać tyle ten silnik pali i jak ktoś pisze, że po mieście spala mu 15czy 16l gazu śmiem twierdzić, że albo źle to przelicza, albo coś jest z isntalką, bo tyle według producenta powinien spalać benzyny[myślę, że raczej producent nie kłamie] a nie ma bata żeby przy dobrze założonej i wyregulowanej instalacji spalał tyle samo gazu co beny z powodów czysto technicznych o jakich pisałem wyżej.

Reasumując spalanie jakie podałem jest typowe dla takiego auta z takim silnikiem dla jazdy miejskiej , wiadomo mając busso pod machą czasem ponosi ale,w moim przypadku jak napisałem nie jest to nagminne, w mieście jeżdżę normalnie i tylko czasem skiluje jakiegoś cwaniaka który się o to prosi, sam nie mam w zwyczaju prowokować

co do podłogi jeśli na tej czarnej warstwie widać chociażby powierzchowny nalot trzeba się przyjrzeć wtedy już bliżej sprawie, podłogę można ostukać wiadomo że tam gdzie jest przeżarte będzie już inny odgłos wydawało, albo po prosty młotek zostanie w podłodze

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Loco ; 14-12-2012 o 23:52

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Skoro większość to trasa to tylko V6.Pali zdecydowanie mniej niż TS.
    Czy 166 czy 156 to Twój wybór.
    166 rzeczywiście pali więcej /przynajmniej mi/
    147 w 2.0 TS pali na podobnym poziomie jak V6 w 156.
    Ale frajda nie do porównania.
    Instalację lpg wybierz taką,którą będziesz mógł sam serwisować.
    Za kasę jaką planujesz wydać możesz dużo pogrymasić.
    Jak bardziej Ci zależy na ekonomi to silnik w 147 1.6 będzie dobrym wyborem.Ale niestety dość powolny sprzęt.
    Gdybym miał wybór między 2.0 TS a V6 to zdecydowanie V6

- - - Updated - - -

Spalanie 1,8 - miasto 15-16l lpg + wacha na rozpał [samo miasto] , trasa około 12l , mieszany koło 14l
    2,5 - miasto 18-19l lpg + wacha na rozpał [samo miasto] , trasa 14-15l , mieszany 16l
    Ty to naprawdę masz ciężką nogę.
    Mi takie wyniki w v6 nie wychodzą nawet w 166.
    A zawsze mi się wydawało,że ja mam ciężką nogę.
    Cytat Napisał Em_Zet Zobacz post
    Czuję się normalnie jak jakiś ekshibicjonista tak dokładnie przedstawiając swoje "zwyczaje" , ale pokazuje to wyraźnie moje potrzeby.
    Nie wspomniałeś ile osób ma jeżdzić.
    Cała rodzinka czy solo.
    Jak solo to kupuj 147 to dobry sprzęt./ideał to 3.2 v6 /
    Bogato wyposażony i jest sporo frajdy z jazdy.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest