this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
ja ostatnio wymieniałem krzyżak. Po rozpięciu opasek kielich należy delikatnie obstukiwać młotkiem dookoła po jego brzegach, bedzie wtedy stopniowo krzyżak wyskakiwał z kielicha, przy montażu należy delikatnie stukać w krzyżak żeby wskoczył do kielicha i to wszystko.
Panowie, a skąd mogą brać się wibracje, którym towarzyszy dźwięk "chrobotania" w przedziale 1000-1200 obr/min? Nie są silne, ale wyraźnie słyszalne w momencie delikatnego przyspieszania.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
ja wymieniłem prawą półoś całą nową zamowiłem w salonie 1160 zł, auto miodzi zero stuków przy skrzyni i hamowaniu silnikiem, kielich był uszkodzony....banan na twarzy, bo nie powiem trzęsło troche juz budą przy przyśpieszaniu...
Ja mam u siebie taki objaw: jak dodaję gazu to na każdym biegu (od 1-go do 4-go włącznie) przy ok. 2 500 obr/min czuje drgania, a raczej bardziej je słysze niż czuje; co prawda podwoziem ani budą nie trzęsie, bardziej przypomina to tak jakby nieprawidłowo spasowaną deskę rozdzielczą czy szybę po prawej stronie. Jakby coś z plastików we wnętrzu skrzypiało.
Dodam tylko, że turbo miałem regenerowane, rozrząd i koło dwumasowe wymienione niecały rok temu. Miałem za to wymienianą piastę i łożysko po prawej stronie z przodu bo "genialny" mechanik przy wymianie tulei i regeneracji sworzni wahacza uszkodził mechanicznie piastę i łożysko.
Czy może to być wina felgi, zbieżności czy wcześniej opisywanych kielichów i przegubu wewnętrznego? Prosze o poradę ...
Elo, odgracę lekko stary temat. Czy na osi powinien być lekki luz 2-3mm? Ostatnio w trasie zaczęło mi telepać paką i szukam winowajcy i tu kolejna część pytania, dojadę z uszkodzonym przegubem/osią 20km do mechanika jestem umówiony to bym mu do listy dołożył odrazu.
To jeszcze raz odgrzewam.
Miałem takie same objawy, tzn. trzęsienie podczas dodawania gazu, po puszczeniu objawy natychmiast ustępowały
Na pierwszy ogień poszła wymiana prawej półosi na używkę oryginał z małym przebiegiem, problem ustąpił. Po 2 tys. km powrót do sytuacji wyjściowej, coraz bardziej narastające trzęsienie przy dodawaniu gazu/jazdą pod obciążeniem.
Z racji, że do 2.0 ciężko znaleźć półoś za drugim razem kupiłem zamiennik breve. Przy okazji wymienione: drążki i końcówki, wahacze górne/dolne/amortyzatory/ końcówki stabilizatorów, bo pukał zawias.
no i przejechałem jakieś 1,5 tys. km zadowolony z siebie i znów zaczynam wyczuwać raz na jakiś czas wibracje na kierownicy wyczuwalne przy jeździe z wciśniętym gazem.
Zamówiłem poduszkę skrzyni, ale naprawdę zaczyna mnie to przerastać. Stara nie jest oberwana. Czy dobrze myślę że skoro już zaczęło znów potrząsać to kolejna półoś pójdzie na złom?\
Mam wrażenie, że wibracje pojawiają się po przejechaniu kilkunastu km.
O co tu chodzi?
Sprawdź czy nie poluzowały Ci się nakrętki półosi
Wysłane z mojego 24115RA8EG przy użyciu Tapatalka