Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Temat: Gates vs Contitech

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

http://imageshack.us/photo/my-images/191/dsci0081e.jpg/

Ja nie mogę potwierdzić informacji kolegi QBA.
    Na zdjęciach mój pasek conti, zdjęty po przebiegu ok 40 tys. km oraz oryginalne koło rozrządu wałka ssącego silnika TS z przykręconym wariatorem
    Pasek idealnie dopasowany do zębów, nie ma żadnych luzów, pasek w idealnym stanie, brak śladów rozwarstwienia, czy pęknięć na zębach i między zębami.
    Pasek kupiony kilka lat temu, made in Germany, symbol CT 947, 166 zębów - jak widać na opakowaniu dedykowany do Alfy156 1,6 16V.
    Ja myślę, że kolega QBA kupił pasek dedykowany do innego silnika lub nawet innej marki samochodu o takiej samej ilości zębów.
    No, ale wnioski z tego chyba są takie, że jak zakładamy pasek to patrzymy, czy pasuje dokładnie do profilu zębów na kole, bo sprzedawcy mogą nam wcisnąć wyrób niekoniecznie pasujący do naszego silnika.

No i muszę napisać, że kolega QBA narobił mi trochę niepokoju bo już przestawałem wierzyć w swoją spostrzegawczość, że mogłem jednak tego nie zauważyć i założyć niepasujący pasek.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 20-02-2013 o 17:55

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Ja myślę, że kolega QBA kupił pasek dedykowany do innego silnika lub nawet innej marki samochodu o takiej samej ilości zębów.
    Zarzucasz mi brak profesjonalizmu ???

Ja nie kupiłem takiego paska bo nie zakładam contitecha do TS, JTS, JTD. Zrobiłem fotke przed zdjęciem tego paska i wymianą rozrządu u kolegi z forum.
    Gdzie (u kogo) poprzednio był ten pasek założony to nie wiem. Ale dało się jeszcze odczytać symbol z paska i tu cie zmartwie bo był dedykowany do 2.0 TS.
    Spotykam się z takim widokiem wielokrotnie nie widziałem tego pierwszy raz w życiu tylko któryś raz z koleji bo wymiana rozrządu u mnie w warsztacie to dość częsta czynność.
    Nawet jeśli przy zakładaniu pasował to żeby tak się zrobiło z paskiem po niecałych 60 tyś km to chyba jest coś nie tak ?!
    Że ten pasek był contitecha wiedziałem już minute przed tym zdjęciem, nie musiałem wcale go zdejmować ani zdejmować osłony.
    Także przestrzegam cię SG0240 żeby twoja czujność nigdy nie odchodziła od ciebie "na krok" bo przyjdzie dzień że trafisz kiedyś na takiego contiego

Contitecha chwale jeśli chodzi o V6 i tam wale tylko to
    Ostatnio edytowane przez QBA ; 21-02-2013 o 08:07
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Ja miałem zakładanego contiego prawie 1.5 roku temu w 2.4 JTD, ale nie wiem czy wyglądało to właśnie jak na foto, na tak pasującym pasku można zrobić śmiało 60 tys. ? Bo po tylu zamierzam zmieniać rozrząd

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał pawel2910 Zobacz post
    Ja miałem zakładanego contiego prawie 1.5 roku temu w 2.4 JTD, ale nie wiem czy wyglądało to właśnie jak na foto, na tak pasującym pasku można zrobić śmiało 60 tys. ? Bo po tylu zamierzam zmieniać rozrząd
    Jak widzisz kolego nie jest powiedziane, że wszystkie paski contiego takie są. Podałem tylko przykład żeby się pilnować.
    Jeśli bardzo Cię to nurtuje to w 2.4 nie ma dużo roboty żeby zdjąć osłonę i rzucić okiem

Auto

Domyślnie

Wiem wiem ostatnio nawet zaglądałem, ale uwagi nie zwróciłem, najlepsze w tym wszystkim to, że w tamtym okresie, jak rozrząd był zmieniany miałem zmieniać sam ale niestety nie miałem czasu i musiałem oddać alfę w cudze ręce a tak w ogóle chyba wolę nie zaglądać bo jeszcze zapaści dostanę hehe i nie będę spać po nocach ciekawe kto robił dla alfy na pierwszy montaż paski mam w garażu oryginał z mojego silnika zaraz polecę i zobaczę

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    WM
    Auto
    156

Domyślnie

W Alfie mam oryginalny pasek z ASO. Czyli jaki to producent...?
    Zaś w drugim autku mam Contitecha i od kilku lat spokoj odpukac.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał czacha Zobacz post
    W Alfie mam oryginalny pasek z ASO. Czyli jaki to producent...?
    Zaś w drugim autku mam Contitecha i od kilku lat spokoj odpukac.
    Z tego co kojarzę to słyszałem coś o dayco ale głowy uciąć sobie nie dam. W sumie firma firmą, a nie wiadomo czy pasek pakował chińczyk czy murzyn czy eskimos.

Auto

Domyślnie

Zrobiłem foto, firmy nie ma tylko oryginalne oznaczenia:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pasek.jpg
Wyświetleń:	631
Rozmiar:	100.7 KB
ID:	86513

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Zarzucasz mi brak profesjonalizmu ???

Ja nie kupiłem takiego paska bo nie zakładam contitecha do TS, JTS, JTD. Zrobiłem fotke przed zdjęciem tego paska i wymianą rozrządu u kolegi z forum.
    Gdzie (u kogo) poprzednio był ten pasek założony to nie wiem. Ale dało się jeszcze odczytać symbol z paska i tu cie zmartwie bo był dedykowany do 2.0 TS.
    Spotykam się z takim widokiem wielokrotnie nie widziałem tego pierwszy raz w życiu tylko któryś raz z koleji bo wymiana rozrządu u mnie w warsztacie to dość częsta czynność.
    Nawet jeśli przy zakładaniu pasował to żeby tak się zrobiło z paskiem po niecałych 60 tyś km to chyba jest coś nie tak ?!
    Że ten pasek był contitecha wiedziałem już minute przed tym zdjęciem, nie musiałem wcale go zdejmować ani zdejmować osłony.
    Także przestrzegam cię SG0240 żeby twoja czujność nigdy nie odchodziła od ciebie "na krok" bo przyjdzie dzień że trafisz kiedyś na takiego contiego

Contitecha chwale jeśli chodzi o V6 i tam wale tylko to
    O brak profesjonalizmu Cię nie posądzam - ale dalej nie mogę uwierzyć, że dedykowany pasek może aż tak niepasować.
    Według mnie nie ma możliwości, żeby zęby się tak starły podczas pracy. Wtedy byłyby niesymetryczne i wytarte z jednej strony, która najbardziej pracuje.
    Ale masz rację - trzeba bardzo uważać przy zakładaniu nowych pasków i dokładnie sprawdzać profil zębów.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pawel2910 Zobacz post
    Jeśli Twój pasek pasuje tak, jak to widać na zdjęciu kolegi QBA to trzeba go czym prędzej wymienić.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 175 KM 2004

Domyślnie

Miałem wielorowkowy Gatesa i piszczał od samego początku. Myślałem, że źle naciągnięty, lecz to nie to. Kolega polecił mi Contitecha i sprawuje się idealnie już ponad rok czasu. Do rozrządu mam Gatesa i nic złego się z nim nie dzieje.